Vijgen
Spread the love

Hou je van vijgen, maar vraag je je af of ze ook gezond zijn? Het gezondheidsaspect van vijgen wordt extra onderstreept door het feit dat de Europese Unie besloot ze de vermelding ‘goed voor je gezondheid’ toe te kennen. Dat doet de Unie niet zomaar. Wat vast staat is dat vijgen rijk zijn aan alle gezonde voedingsstoffen die we nodig hebben om goed te functioneren. 

Zijn vijgen echt zo gezond en wat betekenen ze dan voor je gezondheid? 

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van vijgen op onze gezondheid. Hoe verser je ze eet, hoe groter hun invloed op je gezondheid. Ze zijn niet alleen rijk aan vitamines en mineralen. We vinden ook een hoge concentratie voedingsvezels in vijgen. Daarnaast bevatten ze bijna geen calorieën. Daardoor passen ze in elk gezond voedingspatroon, ook als je meer vet wilt verbranden en makkelijker wilt afvallen.

Wat zijn vijgen?

Vijgen maken deel uit van de moerbei familie. Deze telt meer dan zevenhonderd soorten. Ze zijn een van de oudst bekende vruchten. Het zijn zogenaamde schijnvruchten. Ze produceren vruchten, maar niet uitsluitend uit hun vruchtbeginsel. Ook andere delen van de plant zoals bladeren en stengels kunnen vrucht dragen. Tegenwoordig worden ze vooral in Zuid-Europa geteeld. Turkije is de belangrijkste producent. We vinden ze in verschillende kleuren, waaronder groen, geel, blauw, paars en zelfs. Vijgen kunnen licht of donker van kleur zijn. Schijnvruchten bevatten zowel vruchtvlees als pitten, beiden perfect eetbaar. Andere bekende schijnvruchten zijn aardbeien, appelen, ananas, beukennootjes, tamme kastanjes, rozenbottels en eikels. Verse vruchten hebben een zachte en zoete smaak.

De voedingswaarde van vijgen

Vijgen bevatten veel gezonde voedingsstoffen en vooral:

  • Vitaminen: vooral B11 of foliumzuur, maar ook vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, vitamine C, E en K
  • Mineralen: voornamelijk zijn dat naast natrium, kalium en calcium ook magnesium, fosfor, ijzer, jodium, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten

Daarnaast bestaan ze voor meer dan 82 procent uit water. Vijgen bevatten geen ongezonde verzadigde vetten en cholesterol.

Vijgen zijn een echte verjongingskuur voor je huid

Deze vrucht is rijk aan sterke antioxidanten. Deze beschermen ons tegen de negatieve invloed van de vrije radicalen op onze gezondheid. Vrije radicalen kunnen niet alleen onze lichaamsweefsels en cellen beschadigen door oxidatieve stress. Ze kunnen ons ook ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Dat is het eerst zichtbaar aan onze huid. Vijgen zijn dan ook een echte verjongingskuur voor onze huid.

Helpen je makkelijker van je overgewicht af 

Vijgen helpen je ook makkelijker afvallen. Ze bevatten weinig of geen calorieën, maar des te meer voedingsvezels. Die vezels zorgen snel voor een langdurig voldaan gevoel. Daardoor heb je minder honger en zul je dus automatisch minder eten en sneller afvallen. Als de vele gezonde voedingsstoffen in vijgen helpen je gezond afvallen.

Vijgen bevatten fruitsuiker 

Maar ook deze vruchten eet je met mate. Ze bevatten namelijk fruitsuikers. Die zijn veel gezonder dan toegevoegde suikers, maar als je er teveel van binnen krijgt, is dat nadelig voor je afslankkuur. Om makkelijker af te vallen eet je maximaal twee porties fruit per dag. Door voortaan alleen maar vijgen aan je voedingspatroon toe te voegen val je uiteraard niet af. Dat doe je alleen in combinatie met andere gezonde voeding.

Vijgen verbeteren je bloedsuikerspiegel

Een constante bloedsuikerspiegel is goed nieuws voor diabetici. Dat danken ze aan de grote hoeveelheid kalium in die we deze gezonde vruchten in terugvinden. Dit mineraal regelt de hoeveelheid suiker in ons bloed regelt elke maaltijd.

Vijgen uitstekend voor diabetici

Zelfs de bladeren van de vrucht zijn eetbaar. Vijgenbladeren verhogen het insulinegehalte in ons bloed en zijn dus gunstig voor diabetici. Door het eten van de bladeren moeten diabetici minder insuline spuiten

Vijgen zijn een gezonde suikervervanger

Deze vruchten zijn uit gezond alternatief voor geraffineerde witte suiker. In water geweekte, gedroogde en fijn gemalen vijgen gebruik je als gezonde suikervervanger in allerlei gebak.

Muesli met fijn gesneden vijgen: doet het uitstekend als gezond ontbijt. Op deze manier moet je aan je muesli geen suiker toevoegen

Gezond tussendoortje

Verse vijgen zijn een gezond tussendoortje. Ze zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen maar bevatten weinig of geen calorieën.

Vijgen zorgen voor een gezonde bloeddruk

Kalium zorgt ook voor een gezonde hartslag en een gezonde bloeddruk. Daardoor helpen deze vruchten een hoge bloeddruk verlagen. Dat werd zelfs wetenschappelijk bewezen. Bij deelnemers aan dit grootschalige onderzoek die veel verse groenten en fruit en dus ook zijgen aten zagen werd een verlaging van hun (hoge) bloeddruk vastgesteld.

Kunnen osteoporose voorkomen

Regelmatig vijgen eten zorgen voor sterke botten. Daardoor kunnen ze zelfs de kans op osteoporose of botontkalking aanzienlijk verkleinen. Osteoporose komt vooral voor bij vrouwen in de overgang. Daar zorgt het mineraal calcium voor. Deze vruchten bevatten ook fosfor. Dat is ook een mineraal dat de groei van je botten stimuleert.

Verbeteren je spijsvertering

Vijgen zijn rijk aan onmisbare voedingsvezels. Die zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Ze werken ook pijnstillend en verzachten eventuele maagpijn.

Hart- en bloedvaten

Dankzij hun grote hoeveelheden omega-3 en omega-6 vetzuren zijn deze vruchten ook belangrijk voor een gezonde hartfunctie en voor gezonde bloedvaten. Deze gezonde vetzuren kunnen zelfs hartinfarcten voorkomen.

Vijgen verkleinen je risico op maculadegeneratie

Maculadegeneratie betreft een leeftijdsgebonden oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans op maculadegeneratie. De lichtgevoelige oogcellen sterven af in de zone waar je in normale omstandigheden het scherpste ziet.

Vijgen verzachten keelpijn

Deze vruchten bevatten mucilage. Deze stof is beter bekend als plantenlijm. Dit is een natuurlijk middel dat keelpijn helpt verzachten bij keelontsteking, verkoudheid of griep.

Hoeveel vijgen eten is gezond?

Om van al hun gezondheidsvoordelen te genieten eet je dagelijks of toch regelmatig een handjevol van deze vruchten.

Vijgen recepten 

Vijgen recepten zijn niet alleen lekker door hun aangename smaak, ze zijn vooral gezond. Je gebruikt ze bij voorkeur zo vers mogelijk. Je eet ze zowel rauw, ook mét hun schil. Door hun milde, zoete en aromatische smaak zijn ze uitstekend te combineren met bijvoorbeeld rauwe ham en kaas zoals gorgonzola en geitenkaas.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole