Wat is Sous-vide of vacuüm garen en wat zijn de voordelen?

Spread the love

Wat is Sous- Vide of vacuüm garen? Dat vragen vele zich af. Hou je van een goed gegaard stuk vlees? Logisch, vlees is op zijn best als het goed gaar is. Dat verschilt van product tot product. Varkensvlees en gehakt(producten) zoals verse worsten moeten gekookt worden. Andere producten, zoals biefstuk, kunnen van binnen nog steeds roséwijn zijn. Nu is er goed  nieuws voor liefhebbers van goed gegaard vlees, vis of groenten. Sous-vide gaat  namelijk nog een stap verder met het koken van groenten, vlees of vis, in een vacuümzak. Door op lage temperaturen en zeker onder de 100 graden Celsius kunnen we de warmte-uitwisseling van het bakken optimaliseren. Sous-vide maakt hier gebruik van een waterbad.

Wat is Sous-vide of vacuüm garen en wat zijn de voordelen?

Vacuümkoken is een Franse manier om vlees, maar ook groenten en vis nog beter te garen. Het werd ontdekt in de jaren zeventig van vorige eeuw en daarna verder ontwikkeld. Door de ingewikkelde manier van garen en het ontbreken van de nodige apparatuur, kon Sous-vide niet particulieren worden toegepast. De bestaande apparatuur is voornamelijk afkomstig uit de biologische en chemische laboratoria. Deze zijn niet alleen peperduur, maar ook onhandig. Aanvankelijk werd deze methode vooral gebruikt om diepvriesproducten te produceren. Er zijn ondertussen heel wat nieuwe toestellen ontwikkeld voor huishoudelijk gebruik. Met Sous-vide voeding gegaard in een vacuümzak, bij een temperatuur tussen de 50 en 85 graden Celcius.

De voordelen van het vacuüm kookproces

Bij het garen van voedsel met dit Sous-vide kookproces blijven zowel smaken als aroma’s maximaal behouden. Zowel kruiden als marinades kunnen sneller en intenser intrekken in het voedsel. De vacuümmachines zuigen de zuurstof uit de zak. Daardoor kan het voedsel langer bewaard worden en blijft het langer vers. Dankzij de lagere temperaturen wordt er met Sous- vide geen korst gevormd. oor de lage temperaturen tijdens het koken vind geen korstvorming plaats. Om de beste smaak te bekomen, wordt het voedsel (vlees) meestal gebakken na het vacuüm koken.

Voorgegaard vlees is veiliger

Voorgegaard vlees is al doorbakken, zodat je het veel minder lang moet bakken of grillen. Zo voorkom je rauw of aangebrand vlees. Door vlees, vis of groenten voor te garen, maken bacteriën geen schijn van kans. Rauw vlees bevat namelijk veel bacteriën. De meerderheid is niet schadelijk voor onze gezondheid, maar sommige bacteriën kunnen bijvoorbeeld een voedselvergiftiging veroorzaken. Voorgegaard vlees is dus veel veiliger voor onze gezondheid.

Voorgegaard vlees is malser, smakelijker én gezonder

Langzaam gegaard vlees zoals bij Sous-vide is smakelijker én malser. Veel gezonder ook, want het vlees behoudt al zijn gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, maar ook zijn oorspronkelijk kleur structuur. Vacuüm gegaard vlees is dus voedzamer, malser en smakelijker dan vlees dat op een hoge temperatuur werd bereid.

Voorgegaard vlees is sneller klaar

Omdat het vlees voorgegaard en al klaar is, kun je aan tafel als het vlees een mooie krokant korstje heeft. Het gaarproces met Sous- vide verloopt soepel en zorgeloos.

Wat is Sous-vide: Vacuüm verpakken of vacumeren

Het Sous- vide gaarproces start met het vacuüm verpakken van het vlees, de vis of de groenten in aangepaste vacuümzakken of vacuümfolie met een vacuummachine. Zo verwijder je de lucht uit de plastic zak waardoor het voedsel niet bederft en de smaak- en de gezonde voedingsstoffen maximaal worden behouden. Het voedsel sappig, zacht en vol smaak blijft. Het is niet eens nodig om een vacumeerapparaat te kopen. Gebruik vacuümzakken met zip sluiting. Dompel deze zakken mét het voedsel onder in water. De druk van het water drukt de lucht uit de zak. Deze werkwijze levert wel geen perfecte vacuüm op.

Verwarmen in een bad met water

Kook het product op de juiste temperatuur en tijd. De lage temperatuur zorgt voor de beste bereiding. Voor de meeste soorten voedsel is het geen probleem om het een paar uur op serveertemperatuur (60 graden Celcius) te bewaren. Haal het voedsel pas dan uit uit de container als je het wilt serveren.

Wat is Sous-vide: Afwerken en serveren

Zo kun je groenten meestal onmiddellijk op tafel brengen. Vlees wordt perfect gaar en vol smaak. De smaak van vlees wordt nog beter wanneer je de buitenkant extra bruint in bijvoorbeeld een pan, op de barbecue of met een vlamtoorts. Leg het gedurende één minuut op een hete grillplaat, in een pan met een klontje boter. Je kunt het ook karameliseren met een crème brûlée brander.

De voordelen van Sous-vide voorgaren

Vergeleken met het klassieke voorgaren, heeft Sous-vide voorgaren nog veel meer voordelen. Sous-vide voorgaren:

  • Zorgt voor smaakvol vlees, vis en groenten met een onvergelijkbare structuur
  • Door het vacuüm voorgaren worden alle gezonde voedingsstoffen maximaal behouden
  • Het voedsel wordt langzaam en gelijkmatig verwarmd en gegaard, en dit van buiten naar binnen 
  • Sous-vide voorgaren verloopt erg eenvoudig. Alleen de juiste temperatuur en tijd instellen volstaat
  • Dankzij de ruime kooktijden kan het product op het juiste moment geserveerd worden
  • Is betaalbaar 

Sous-vide materiaal kopen

Doe je best bij Sousvidekenner.nl, dé specialist in vacuüm voorgaren. Je vindt er een uitgebreid assortiment sous-vide sticks, sous-vide waterovens en bijbehorende vacuummachine, vacuümzakjes, vacuümfolies en vacuüm accessoires. Veel producten zijn uit voorraad leverbaar, zodat je bestellingen vaak daags daarna netjes aan huis worden geleverd. Koop voordelig een starterset met alle sous-vide apparatuur met een voordeelbundel

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.