Wat is een winterallergie
Spread the love

Wat is een winterallergie? Velen vragen zich af wat een winterallergie eigenlijk is. Ze verwarren het vaak met een eenvoudige verkoudheid. Een winterallergie is hetzelfde als alle andere allergieën die tijdens het voorjaar of in de zomer opduiken. Velen denken dat allergenen in het najaar met winterslaap gaan, maar dat is dus duidelijk niet het geval. In de winter komen allergenen zelfs meer voor dan in om het even welk ander seizoen. Denk hierbij vooral aan sporen van schimmel, huismijt, stof of pollen.

Wat is een winterallergie en wat kunnen we eraan zonder medicijnen?

Een winterallergie komt veel meer voor dan je denkt. Maar liefst 25 procent van onze bevolking heeft er ieder jaar weer last van. Wanneer je bijvoorbeeld gevoelig bent aan stof, pollen, schimmels of aan de huisstofmijt kun je het tijdens de wintermaanden zelfs nog moeilijker hebben dan in het voorjaar en in de zomer. Zowel in de herfst als in de winter brengen we de allergenen zelfs mee binnen, na een boswandeling of een fietstochtje bijvoorbeeld.

Een winterallergie voorkomen met Vitamine C

Histamines zijn vaak aanleiding tot het ontstaan van allergieën. Vitamine C wordt beschouwd als een natuurlijk antihistaminicum. Dat vernietigt histamine, zodat de concentratie histamine in je bloed verminderd. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine C tegen allergieën bedraagt minstens 500 mg per dag, en best meer.

Een winterallergie voorkomen met Omega-3

Als onmisbaar vetzuur heeft omega-3 een sterk ontstekingsremmende werking. Daardoor vermindert het de vervelende symptomen van allerlei allergieën. Vooral algenolie is een bron van omega-3. Dit gezond vetzuur vind je ook in (vette) vis, in eieren

Schimmelsporen

In deze periode van het jaar hangen er mogelijk bladeren en zelfs allerlei schimmels aan onze schoenen. En vergeet hierbij zeker de rol van onze huisdieren niet. Die blijven vooral in de winter liever warm en gezellig binnen. Tijdens de winter houden we de koude zoveel mogelijk buiten en de warmte binnen. Zo is onze woning zelfs de ideale omgeving voor de ontwikkeling van allergenen.

Wat zijn allergenen?

Alle natuurlijke of kunstmatige stoffen bevatten allergenen. Die kunnen bij sommige onder ons allerlei allergische reacties veroorzaken. Allergenen zijn proteïnen of eiwitten waartegen het lichaam antistoffen aanmaakt. Veel voorkomende allergische reacties ontstaan door blootstelling aan allergenen zijn tranende ogen, een loopneus, jeuk en een benauwd gevoel.

Soorten allergenen

We onderscheiden meerdere soorten allergenen, zoals:

Voedselallergenen

Deze komen ons lichaam binnen via onze voeding. Meer bepaald door het eten van ingrediënten met allergenen. Dat zijn vooral koemelk, pinda’s en soja.

Contactallergenen

Contactallergenen veroorzaken allergische reacties bij aanraking met de huid. Dat zorgt vaak voor een rode en jeukerige huid. Veel voorkomende contactallergieën ontstaan door bestanddelen in cosmetica of wasmiddel en door contact met sieraden. Een nikkelallergie is vaak de oorzaak.

Inhalatieallergenen

Dit soort allergenen komen ons lichaam binnen via onze ademhaling. Het zijn kleine allergenen uit de lucht die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Veel voorkomende oorzaak van dit soort allergie stuifmeelpollen of uitwerpselen van de huisstofmijt. Anders oorzaken zijn het inademen van allergenen van de huid van dieren en schimmels. Veel voorkomende symptomen van inhalatieallergenen zijn tranende ogen, benauwdheid en hevige niesbuien.

Een winterallergie en een eenvoudige verkoudheid 

Velen verwarren een winterallergie met een verkoudheid, maar er bestaan heel wat verschillen tussen beiden. Zo duren winterallergieën veel langer dan een simpele verkoudheid. Die verdwijnt meestal spontaan na drie tot veertien dagen. Winterallergieën kunnen daarentegen maanden aanslepen.

Lees ook: Hoe kun je verkoudheden voorkomen?

Een winterallergie herkennen

De symptomen van een winterallergie verschillen duidelijk van een verkoudheid. Hoesten en keelpijn komen bij een verkoudheid vaak voor, maar dat is bij een winterallergie veel minder het geval. Die manifesteert zich vooral met hevige jeuk en waterogen. Zowel een verkoudheid als een winterallergie zorgen voor meer snot, maar de kleur ervan is verschillend. Die is bij een verkoudheid geel gekleurd terwijl dit bij een allergie snot helder en onschuldig is.

Een winterallergie veroorzaakt geen koorts

De symptomen van een winterallergie zijn best vergelijkbaar met die van huisstofmijt. Een winterallergie houdt die vaak maandenlang aan. Je hebt dan vooral last van jeukende, rode of van waterige ogen, keelpijn en hoest. Je bent vaak vermoeid en hebt helder, waterig snot. Een winterallergie veroorzaakt geen koorts of pijn.

Een winterallergie voorkomen

Gelukkig kun je zelf veel doen om een winterallergie te voorkomen:

  • Hou je huis schoon
  • Open deuren en ramen voor een goede ventilatie
  • Verwijder het oude tapijt uit je woon- en uit je slaapkamer
  • Neem regelmatige hete baden
  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik bij voorkeur bedlinnen zonder allergenen
  • Drink elke dag minstens 2,5 liter water.

Een typische winterallergie gaat vaak samen met een allergie voor koude en veroorzaakt hevige fysieke pijn. Dat is niet alleen vervelend, het kan zelfs gevaarlijk zijn. Het zorgt ook vaak voor vervelende huiduitslag, een gezwollen huid, vermoeidheid, angst, hoofdpijn en ademhalingsproblemen.

Gezwollen handen

Opgezwollen handen zijn vaak een symptoom van een winterallergie, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Zwellen je handen vaak na blootstelling aan lage temperaturen? Dan is de kans groot dat je last hebt van een koude allergie. Soms zwelt zelfs je keel ervan op. Om ernstiger te voorkomen is een dringende medische tussenkomst onmisbaar.

Zeker goed om weten:  Koude handen en voeten voorkomen met gezonde voeding

Rode huid

Bij een koude winterallergie krijg je vaak af te rekenen met een hevig rode huid die in vele gevallen 24 uur kan aanhouden.

Je hebt last van netelroos

Netelroos is dikwijls een symptoom van een winter- of koude allergie. Je krijgt dan last van hevige jeuk in combinatie met licht gezwollen en roze vlekken.

Je bent duizelig

Wanneer ze met koude in aanraking komen hebben deze personen regelmatig last van duizeligheid.

Ook interessant: Deze superfoods en vezelrijke voeding verzachten de symptomen van griep en

Erfelijk

Een koude allergie wordt vaak veroorzaakt door een of ander virus of door een onderliggende ziekte. Resultaten van recente en grootschalige onderzoeken tonen aan dat deze allergie ook erfelijk kan zijn. Herken je deze symptomen? Dat betekent nog lang niet dat je allergisch bent tegen koude? Contacteer dan wél je huisarts om daar zekerheid over te krijgen.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole