Wat eten bij griep
Spread the love

Wat eten bij griep of als we ziek zijn? De meesten vragen niet naar eten als de griep hen te pakken heeft.  Dan hebben we vaak weinig of geen trek in eten. Toch is het belangrijk dat we bij griep of ziek zijn voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen om de symptomen ervan  te verzachten en het genezingsproces te versnellen. 

Kortom, wat eten bij griep en ziek zijn en wat niet?

Griep voorkomen is nog altijd beter dan genezen. De beste manier om ons risico op winterkwaaltje zoals griep, verkoudheden en bronchitis zoveel mogelijk te beperken, is gezond eten en voldoende water drinken. Wanneer we voldoende water drinken, raken we onze afvalstoffen makkelijker kwijt. Heeft de griep je al te pakken? Dan drink je best geen koffie of alcoholische dranken.  Als u al griep heeft gehad, kunt u voorlopig het beste geen koffie en alcohol drinken. Deze dranken onttrekken namelijk extra vocht aan ons lichaam.

Je kunt nooit genoeg je handen wassen

Griep is het gevolg van het influenza of griepvirus. We dragen dit virus vaak over via onze handen, door te hoesten, te niezen of te snuiten. Daarom is het zo belangrijk om zo vaak mogelijk onze handen te wassen met desinfecterende zeep.

Hou je werk- of studieplek zo schoon mogelijk

Plaatsen in of buitenshuis die door veel mensen worden gebruikt zoals je werk- of studieplek hou je best zo proper mogelijk om het griepvirus weg te houden. Gebruik daarvoor ontsmettingsdoekjes om je neus te snuiten of je handen te reinigen. Maak ook regelmatig je woon- en leefkamer en je bureau schoon. Beter teveel dan te weinig.

Mondmasker dragen tijdens griepseizoen

Velen zullen nu bedenkelijk de wenkbrauwen fronsen. Maar het dragen van een mondmasker tijdens het griepvirus is zeker een goed idee.

Zink beschermt tegen het griepvirus

Resultaten van heel wat grootschalige onderzoeken tonen aan dat zink als mineraal ons uitstekend beschermt tegen griep en verkoudheden. En zelfs als het virus je te pakken heeft, helpt het je sneller weer bovenop te zijn. Voeding rijk aan zink is vooral:

  • Vlees: vooral varkenslever en rundvlees
  • Vis en vooral vette vis
  • Schaal- en schelpdieren: zoals mosselen, oesters, garnalen en krab
  • Volkorengranen: haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
  • Graanproducten: voornamelijk alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
  • Alle onbewerkte noten: met een voorkeur voor cashewnoten en pecannoten
  • Zaden: vooral lijnzaad en sesamzaad,
  • Pitten: zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten
  • Kaas
  • Cacao

Blijf bewegen

Regelmatig bewegen beschermt je tegen griep en vergelijkbare aandoeningen. Beweeg ook bij verkoudheden en griep als je geen koorts hebt. Bij koorts rust je best tot die over is.

Hou op met nagelbijten

Bij nagelbijten krijg je de ziekmakende bacteriën en virussen die op je nagels en je handen aanwezig zijn direct binnen. Blijf dus met je handen zoveel mogelijk uit de buurt van je mond.

Zelf gemaakte kippensoep werkt hoeststillend en ontzwelt je slijmvliezen

Zelf gemaakte kippensoep is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen die je immuunsysteem versterken, je natuurlijke weerstand verhogen en je risico op griep en andere herfst- en winterkwaaltjes beperken. Dat zijn dan in de eerste plaats vitaminen, mineralen en hoogwaardige eiwitten. Deze stoffen zorgen ervoor dat je niet uitdroogt en alle afvalstoffen zo nel mogelijk worden afgevoerd. Kippensoep is vooral doeltreffend bij griep. Het ontzwelt je neusslijmvlies en werkt hoeststillend.

Wat eten bij griep: Knoflook tegen keelpijn en verstopte neus

Knoflook heeft een ontstekingsremmende werking en is zeer effectief bij keelpijn en verstopte neus. Volgens studies wordt het ten zeerste aanbevolen om knoflook aan je eten toe te voegen, niet alleen als je griep hebt. Knoflook wordt aan vele gerechten toegevoegd, heeft vele genezende eigenschappen en kan zelfs griep en verkoudheden voorkomen.

Wat eten bij griep: Onbewerkte honing rechtstreeks van de imker

Onbewerkte honing zonder toegevoegde stoffen vind je bij de imker. Het verzacht de hevigste keelpijn. Neem enkele malen per dag een theelepel honing en meng het ook door je hete thee.

Wat eten bij griep: Pittig gekruide gerechten 

Pittige kruiden bevatten capsaïcine. Deze stof zorgt niet alleen voor de scherpe smaak van kruiden en specerijen. Het verdunt ook het vervelende slijm in je neus, wat je genezingsproces aanzienlijk inkort. Wanneer je bij griep of verkoudheid ook last hebt van je maag kun je kun je pittige gerechten beter niet eten.

Avocado’s

Avocado’s zijn vooral rijk aan vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Daardoor helpt deze vrucht tegen allerlei ontstekingen, versterkt het ons immuunsysteem en verhoogt het onze natuurlijke weerstand.

Zalm

Diëtisten raden ons niet voor niets aan om minstens tweemaal per week vis en vooral vette vis te eten. Vette vissoorten zijn vooral wilde zalm, tonijn, forel, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis. Naast een belangrijk bron van eiwitten, bevat vooral wilde zalm ook vitamine D, dé zonnevitamine.

Wat eten bij griep: Gember

Deze specerij is vooral effectief bij maagproblemen en misselijkheid. Het werkt ook kalmerend, vooral voor je maag en je spijsvertering.  Verwerk gemalen verse gember in al je gerechten en gemberthee werkt ontstekingsremmend en helpt bij griep en verkoudheden.

Bananen

Alle soorten vers fruit is supergezond, ook bananen. Die helpen vooral bij misselijkheid en diarree. Bananen zijn makkelijk verteerbaar en zorgen ervoor dat je alle gezonde voedingsstoffen binnen krijgt om griep te overwinnen.

Dit kun je best niet eten of drinken bij griep, verkoudheden of bronchitis 

Heb je onrustige darmen of ben je misselijk? Eet dan geen (pittig) gekruide gerechten. Eet zo weinig mogelijk voeding rijk aan suiker en ongezonde, verzadigde vetten en transvetten. Die verzwakken ons immuunsysteem en verlagen onze natuurlijke weerstand.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.