Waarom meer bieslook eten
Spread the love

Waarom meer bieslook eten? Als kruid is bieslook familie van knoflook, prei en ui. Je herkent het aan zijn fijne stengels en aan zijn mooie roze, witte of paarse bieslook bloemen.

Bieslook heeft een kruidige geur en heel wat geneeskrachtige eigenschappen.

Waarom zou je meer bieslook eten?

De smaak van bieslook lijkt sterk op die van uien en knoflook. Gebruik vooral verse bieslook in zoveel mogelijk gerechten.

Bieslook invriezen en drogen kan ook. Gebruik bieslook in al je zelf gemaakte salades, soepen en sauzen, maar ook in vis- eiergerechten, stoofschotels, kruidenboters en in dressings.

Bieslook geeft een frisse smaak aan gekookte en gebakken aardappelen. Je gebruikt dit populaire kruid uitsluitend rauw en zeker niet gekookt of gestoofd. Tijdens het verwarmen gaan namelijk alle gezonde voedingsstoffen verloren.

Waarom meer bieslook eten: zijn Voedingswaarde

Bieslook is rijk aan alle gezonde nutriënten. In een eetlepel fijn gesnipperde bieslook vinden we veel:
  • Vitaminen: vooral vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11, C en vitamine K
  • Mineralen: zoals magnesium, calcium, kalium, natrium, mangaan, ijzer, fosfor, koper, zink, selenium en jodium
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels
Om zoveel mogelijk te kunnen genieten van de vele gezondheidsvoordelen gebruik je bieslook altijd vers.

Soorten bieslook

We hebben de keuze uit meerdere soorten bieslook. Naast de gewone bieslook met uiensmaak, is er ook paarse bieslook met groene stengels en knoflookbieslook met een sterke knoflooksmaak.

Tot slot hebben we nog de grote bieslook met grotere bieslook bloemen. Er zijn nog enkele varianten van deze grote bieslook. Dat zijn:

  • Nira bieslook: heeft een knoflookachtig aroma met een mildere smaak dan de andere soorten bieslook.
  • Chinese bieslook: is winterhard met knoflooksmaak.
  • Siberisch bieslook: je herkent deze soort aan zijn blauwgroen blad en lichtroze bieslook bloemen.

Waarom meer bieslook eten: geschikt voor diabetici

Vraag jij je ook af waarom je meer bieslook zou moeten eten? Daar zijn meer dan voldoende redenen voor.

Zo stabiliseert bieslook onze bloedsuikerspiegel door de juiste hoeveelheid insuline aan te maken. Het zorgt tegelijk voor een evenwichtig cholesterolgehalte, waardoor het geschikt is voor diabetici.

Helpt tegen vermoeidheid en voorjaarsmoeheid

Bieslook is ook een belangrijke energiebron. Het helpt tegen vermoeidheid, voorjaarsmoeheid en zelfs chronische vermoeidheid.

Voorkomt of vermindert hooikoorts

In bieslook vinden we quercetine, een stof dat de vervelende symptomen van allergieën zoals hooikoorts vermindert.

Quercetine heeft namelijk een sterk histaminevertragend effect. Teveel histamine veroorzaakt allergische reacties.

Heb je regelmatig last van hooikoorts? Dan is het dagelijks gebruik van bieslook een goed idee.

Waarom meer bieslook eten: Verbetert je spijsvertering

Bieslook zorgt voor een gezonde spijsvertering en helpt tegen winderigheid en diarree. Het heeft ook een sterk vochtafdrijvend effect.

Beschermt tegen hart- en vaatziekten

Bieslook is rijk aan de sterke antioxidanten. Die verdedigen ons tegen de nadelige gevolgen van de vrije radicalen.

Die vrije radicalen schaden onze lichaamsweefsels als gevolg van oxidatieve stress. Vrije radicalen maken ziek maken en versnellen ons natuurlijke verouderingsproces.

Dankzij zijn sterke antioxidanten wordt bieslook zelfs aangeraden tegen aderverkalking en ernstige hart- en vaatziekten.

Waarom meer bieslook eten: Verhoogt natuurlijke weerstand

Bieslook is rijk aan gezonde voedingsstoffen, vooral vitamine C. Deze vitamine versterkt ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand. Dat vermindert op zijn beurt onze kans op seizoensgebonden aandoeningen. Door de aanwezigheid van provitamine A dat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A, zorgt bieslook ook voor een beter zicht.

Verlicht symptomen van artritis en blaasontsteking

Verse bieslook is ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Het verlicht vooral de pijnlijke symptomen van artritis, cystitis en blaasontsteking. Dat danken we aan de aanwezigheid van quercetine in bieslook.

Waarom meer bieslook eten: Verlaagt bloeddruk en helpt tegen bloedarmoede

Het kruid is van nature ook een natuurlijke bloedverdunner en werkt bloeddrukverlagend. Het bevat ook relatief veel ijzer.

Een tekort aan dit mineraal is vaak de oorzaak van bloedarmoede. IJzer verbetert onze bloedsomloop en doorbloeding en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen.

Daar hebben we ook voldoende foliumzuur voor nodig. Deze belangrijke vitamine komt, net als vitamine C, in overvloed voor in prei. Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer.

Bieslook invriezen

Er is niets mis met het snel invriezen van dit kruid. Ben je van plan om dit kruid in te vriezen? Doe dat dan zo kort mogelijk na het oogsten. Zo blijven alle gezonde voedingsstoffen maximaal bewaard.

Bieslook recept: Pannenkoeken met courgettes en bieslook

Ingrediënten voor acht pannenkoeken: twee eetlepels fijn gesnipperde bieslook, een fijn geschaafde courgette, zes eieren, 150 gram fijn gesnipperde wortels, vier eetlepels kokosbloem, een fijn gesnipperd teentje knoflook, een theelepel uienpoeder, een snuifje peper en zout

Bereiding

  • Combineer geraspte courgette en wortel met het kokosmeel, de eieren, gehakte bieslook, knoflook en uienpoeder. Goed roeren.
  • Verhit een pan en goed een hoeveelheid van je beslag in de koekenpan. 
  • Bak goudbruin aan beide kanten.

Pasteitjes met kipragout en bieslook

Ingrediënten voor vier personen: vier kippendijen, twee blokjes kippenbouillon, 250 gram verse champignons, 50 gram niet gezouten boter, 25 gram kokosmeel, een liter water, 10 gram verse bieslook, magere slagroom, vier pasteitjes

Bereiding

  • Doe de kippendijen en bouillonblokjes in een pan met water, breng op hoog vuur aan de kook en laat op laag vuur 1 uur sudderen.
  • Haal de dijen uit het pan en bewaar de bouillon.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de helft van de boter in een pan en bak de champignons zes minuten op hoog vuur. Kruid met peper en eventueel zout.
  • Verwijder het vel van de kippendijen. Verwijder het vlees en snijd het in kleine stukjes. Verhit de rest van de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe (roux). Laat de roux op laag vuur in drie minuten garen gaar worden.
  • Voeg bouillon en slagroom bij de roux en meg met een garde tot een glad en egaal mengsel.
  • Voeg de kip en champignons toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de ragout in de pasteitjes en knip de bieslook erboven.
  • Smakelijk

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

5 thoughts on “Waarom meer bieslook eten? + Recepten”
  1. Ik heb altijd bieslook in de tuin staan. Deze staat in een grote stenen pot en blijft winter en zomer doorbloeien. Het is niet alleen mooi om te hebben maar ook lekker en gezond.

  2. Interessant artikel maar ik ben wat in de war door de recepten. Er staat duidelijk dat je bieslook best niet verhit om de helende effecten ervan te hebben maar in de eerste twee recepten wordt de bieslook wel verhit. Allemaal voor niks dan?

    1. Dag Steven,

      Bedankt voor je bericht. Sorry omdat mijn uitleg misschien niet voor iedereen duidelijk is. Precies zoals met alle kruiden en groenten, eet je ook bieslook best rauw. Zo gaan er geen gezonde voedingsstoffen verloren.

      Maar je eet wellicht toch ook gekookte groenten?

      Dat is hetzelfde met kruiden. Gekookt blijven groenten en kruid gezond. Het beste is kruiden en groenten rauw en daarnaast ook gekookt te eten.

      Hopelijk is het nu duidelijk genoeg voor jou en kunnen we je hier nog vaak begroeten.

      Groetjes,
      Francois en het team van Leefnugezonder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole