Voldoende slapen
Spread the love

Voldoende slapen is belangrijk. Het verbetert niet alleen je gezondheid. Het doet je ook meer opgeslagen vet kwijtspelen en sneller afvallen.  De meerderheid van ons heeft te kampen met inslaapproblemen, slaapt slecht en dus te weinig om gezond te zijn. Hoeveel slaap we nodig hebben om goed te functioneren verschilt van persoon tot persoon. De ene heeft nu eenmaal meer slaap nodig dan de andere. Acht uur slaap wordt algemeen aangenomen als ideaal.

Wat kun je zelf doen om beter te slapen?

Genoeg slapen is belangrijk. We weten het allemaal, maar toch doen we het veel te weinig. Je versterkt het effect van voldoende slaap door de juiste voeding te eten. Het begint allemaal met slecht inslapen. Dat zorgt meteen al voor slaaptekort. Daar ondervind je overdag al vlug de nadelen van: Slecht en te weinig slapen brengt je gezondheid in gevaar. Het is oorzaak van:

 • Teveel ongezond buikvet
 • Overgewicht
 • Een verstoord cholesterolgehalte
 • Hormonen uit evenwicht
 • Vermoeidheid en concentratieproblemen
 • Slecht humeur en plotse stemmingswisselingen
 • Verzwakte immuniteit en verminderde weerstand waardoor je risico op verkoudheden, griep en infecties van je luchtwegen toenemen
 • Hart- en vaatziekten
 • Depressie
 • Borst-, darm- en prostaatkanker
 • Diabetes

Wat is gezond en goed slapen?

Alle onderzoeken tonen aan dat een gemiddelde van acht uur slaap ideaal is. Hoeveel slaap we nodig hebben om goed te functioneren hangt van meerdere factoren af. De duur van goed en voldoende slapen verschilt van persoon tot persoon. De ene heeft minder slaap nodig dan de andere. Regelmaat is belangrijk. Dagelijks omstreeks hetzelfde uur je bed opzoeken geeft de meeste voordelen.

Voldoende slapen brengt je hormonen in evenwicht

Vooral je vetverbrandingsproces gaat daardoor sneller werken. Hormonen spelen daarbij een belangrijke rol. Als je te weinig rust geniet maak je minder leptine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je voldaan bent. Leptine is een hormoon dat aangeeft als je verzadigd bent. Gebrek aan rust en ontspanning zorgt ook voor meer ghreline, een hormoon dat je hongergevoel extra activeert. Je eet dus meer, omdat je verzadigd gevoel langer uitblijft. Zelfs ons groeihormoon heeft een belangrijke invloed op overgewicht. Het herstelt en helpt bij de groei van onze lichaamscellen en lichaamsweefsels. Ons groeihormoon stimuleert tegelijk ons vetverbrandingsproces.  Tijdens een gezonde slaap maken we veel van dit groeihormoon aan. Hoe gezonder je slaapt hoe meer groeihormoon je aanmaakt en hoe makkelijker je afvalt. Het is dus belangrijk de symptomen van slaaptekort tijdig te herkennen. De belangrijksten zijn:

 • Moeilijk ontwaken
 • Je tijdens de voormiddag last hebt van vermoeidheid
 • Veel slaapt tijdens het weekend
 • Je overdag slaperig bent

Gezond en voldoende slapen activeert je stofwisseling

En dat heeft ook een positieve invloed op ons metabolisme of stofwisseling. Een verstoord dag- en nachtritme brengt ook je metabolisme of stofwisseling uit evenwicht. Je verbrandt daardoor minder calorieën, ook als je actief bent. Er wordt dus meer vet opgeslagen dan dat er verbrand wordt.

Deze eenvoudige tips maken gezond slapen mogelijk:

Zorg voor een regelmatig slaapritme

 • Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde uur naar bed te gaan en op te staan
 • Zo zorg je voor een vast ritme en zul je makkelijker inslapen en minder problemen hebben met het ontwaken
 • Zorg voor een natuurlijk dag- en nachtritme
 • Hoe meer je overdag in het daglicht bent, hoe beter.
 • Verduister je woning en zet een half uurtje voor je naar bed gaat je televisie en al je beeldschermen uit.
 • Drink ‘s avonds zo weinig mogelijk alcohol en cafeïnehoudende dranken.

 

Voldoende slapen, meer vet verbranden en makkelijker afvallen met de juiste voeding 

Eet meer chilipeper

Je kunt dit toevoegen aan al je zelf gemaakte salades. Door meer peper en chilipeper te gebruiken zul je ook meer drinken.

Met meer zuivel en zuivelproducten

Zuivel en zuivelproducten bevatten grote hoeveelheden eiwitten. Die doen je meer opgeslagen vet verliezen, ook tijdens je slaapt. We hebben namelijk acht uur nodig om eiwitten te verteren. Eet daarom ‘s avonds natuur yoghurt of kwark of drink een glas melk.

Meer voedingsvezels

Voedingsvezels versnellen je metabolisme waardoor je meer opgeslagen vet verbrandt. Eet meer havermoutpap bij je ontbijt en geef ‘s avonds de voorkeur aan bijvoorbeeld volkoren deegwaren en zilvervliesrijst.

Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn vooral rijk aan gezonde voedingsstoffen die je meer vet doen verbranden. Eet dagelijks een sinaasappel, citroen, limoen, mandarijn, kiwi of papaja en je zal het verschil al vlug merken, zowel op de weegschaal als aan aan je buikomtrek. Eet toch nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag vanwege de aanwezigheid van fruitsuikers.

Drink minstens drie koppen Groene thee per dag

Groene thee doet je metabolisme sneller werken. Dat zorgt voor het verbranden van meer vet. Groene thee barst ook van de vele gezonde voedingsstoffen waaronder antioxidanten en flavonoïden. Drink voortaan dus meer groene thee. Overdag voel je je vitaler dan ooit en tijdens je slaap verbrand je meer vet.

Gezond en voldoende slapen vraagt een goede matras

Maar hoe kies je de beste matras?  Een goede matras is persoonlijk en verschilt dus van persoon tot persoon. Toch zijn er meerdere factoren waarmee je best rekening houdt als je een goede matras zoekt.

Hou bij je keuze van een goede matras vooral rekening met:

Je lichaamsgewicht:

Je gewicht bepaalt de hardheid van je matras. Weeg je minder dan 70 kilo? Dan is een soepele en zachte matras je beste keuze. Met een zachte matras worden zowel je schouders, bekken en dijbenen beter ingedrukt waardoor je beste slaaphouding ontstaat. Weeg je meer dan 70 kilo? Geef dan de voorkeur aan een hardere matras. Die moet namelijk meer weerstand bieden aan je dijbenen, je bekken en schouders om je de beste slaaphouding te geven.

Je slaapgewoonten

Slaap je op je zij, je rug of op je buik? Zowel rug- als buikslapers kiezen een hardere soort matras. Een zachtere matras is dan weer beter geschikt voor zij slapers.

Zo krijg je de beste ondersteuning. 

In alle andere gevallen kies je een matras met een gemiddelde hardheid.

De lengte en breedte van je matras

Lengte en breedte zijn belangrijk voor een maximaal slaapcomfort. Toch worden beiden bij de keuze van de beste matras vaak vergeten. Een goede matras voor één persoon is minstens 90 centimeter  breed zijn, een tweepersoonsmatras 160 centimeter. Kies een matras die 20 centimeter langer is dan je eigen lichaamslengte of van de langste persoon als het om een tweepersoonsbed gaat. Bij een verschillend gewicht en lichaamslengte zijn twee aparte matrassen een uitstekend idee. Zo ben je zeker van een goede slaap.

De beste matras heeft een goed ventilatievermogen

Een matras met een goed ventilatievermogen is onmisbaar. We transpireren allemaal tijdens onze slaap. Je matras moet dus voldoende ventileren om ze droog en behaaglijk warm te houden.

De beste matras is anti- allergisch

Een goede matras is anti- allergisch ook al weet je niet zeker of en aan wat je allergisch bent. Een goed en goedkoper alternatief voor een anti- allergische matras is een anti- allergische matrasbeschermer.

De beste matras is gemaakt van de beste materialen

De beste matras is voor iedereen verschillend. Ze is wel gemaakt van de beste en duurzaamste materialen. Goedkope matrassen zijn vaak gemaakt van polystyreenschuim. Die ventileren niet of nauwelijks en hebben een onvoldoende verend vermogen. Koudschuim ventileert veel beter en is veert voldoende waardoor het je lichaam veel beter ondersteunt. Matrassen uit zogenoemd traagschuim ventileren en ondersteunen het best. Dat is ook zo met een en latexmatras. Kies wel voor een matras uit natuurlijke latex. Die ventileren het best, zijn minder snel warm en voelen het minst vochtig aan. Matrassen met pocket- of bonellveren ondersteunen en ventileren het best, en zijn ook uitstekend geschikt voor verstelbare lattenbodems.

Gezond slapen doe je in een donkere en koele slaapkamer

Een aan je figuur aangepaste matras is belangrijk, maar de slaapkamer is dat even goed. Je slaapkamer is donker, rustig en koel.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole