Afvallen met keto
Spread the love

Voedingssupplementen voor een gezonde winter zijn zeker niet misplaatst. Tijdens onze koude en vochtige winter krijgt onze gezondheid het zwaar te verduren. Onze voorraad gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen raakt dan al vlug uitgeput. Het is dus belangrijk om die aan te vullen om gezond en wel de winter door te komen. Dat kan door gezond te eten met veel verse groenten en fruit, noten, zaden en pitten, volkorenproducten, granen, vette vis en mager vlees. Omdat we niet altijd even gezond eten, kunnen we dit extra ondersteunen met de geschiktste voedingssupplementen.

Welke voedingssupplementen zorgen voor een gezonde winter?

In de winter worden de dagen korter zodat we minder aan het zonlicht blootgesteld worden. Als gevolg van ons koud en vochtig klimaat, zoeken we dan zoveel mogelijk de warme gezelligheid van onze huiskamer op. Dat heeft uiteraard gevolgen voor onze gezondheid. We bewegen minder en eten minder verse producten. Dat zorgt voor minder energie waardoor we vlugger vermoeid raken en meer last hebben van onze spieren en gewrichten. Daar bovenop komt dan nog eens de dreiging van de seizoensgriep. Een winterdip of depressie is dan ook nooit veraf.

Blijf gezond eten en bewegen

Om gezond de winter door te komen eet je zoveel mogelijk gezond, natuurlijk en vers. Maar dat is niet voldoende. Naast gezond eten is voldoende bewegen minstens even belangrijk. Bewegen in de buitenlicht zodat je voldoende frisse lucht binnenkrijgt. Je moet er tegelijk voor zorgen dat je regelmatig je voorraad specifieke vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Die moeten je zo gezond mogelijk door de winter helpen. Heel wat specifieke winterkwaaltjes zijn namelijk het gevolg van een tekort aan gezonde voedingsstoffen. Naast gezonde voedingsproducten heb je daar ook evenwichtig samengestelde voedingssupplementen voor nodig.

Meer nood aan vitaminen en mineralen in de winter

Vitaminen en mineralen zijn zijn onmisbare voedingsstoffen om zowel lichamelijk als geestelijk goed om te functioneren en ons gezond te houden. Al deze voedingsstoffen moeten we het hele jaar door en in de juiste hoeveelheden binnenkrijgen. In het najaar en vooral in de wintermaanden is de opname nog belangrijker. We ervaren dan meer stress en zijn vatbaarder voor seizoenskwaaltjes zoals verkoudheden, griep, infecties van onze luchtwegen en bronchitis.

Gezonde voedingsstoffen uit onze dagelijkse voeding

De beste manier om onze voorraad aan vitaminen en mineralen aan te vullen is door dagelijks gezond en natuurlijk te eten. Probleem is dat we niet altijd gezond eten. Dan kun je je voorraad vitaminen en mineralen aanvullen met natuurlijke voedingssupplementen, zeker in de winter. De belangrijkste vitaminen en mineralen voor een gezonde winter zijn vooral:

Voedingssupplementen voor een gezonde winter: Vitamine C

Een van de belangrijkste vitamine om gezond de winter door te komen is zeker Vitamine C. Deze vitamine versterkt niet alleen ons immuunsysteem. Het verhoogt tegelijk ook onze natuurlijke weerstand. En dat is nodig om alle vervelende winterkwaaltjes op een veilige afstand te houden. Vitamine C is ook nog voor andere zaken nodig. Zo versterkt het onze botten en voorkomt osteoporose of botontkalking, zuivert het ons van alle (giftige) afvalstoffen, zorgt het voor een gezonde en jonge huid en voor een betere genezing van allerlei wondjes.

Voeding met veel vitamine C

De meeste vitamine C vinden we in natuurlijke en plantaardige voeding zoals in:

  • Verse groenten: voornamelijk in alle donkergroene bladgroenten, tomaten, pepers, broccoli, spinazie, andijvie en in tuin- en waterkers
  • Fruit: vooral in citrusvruchten zoals sinaasappels, kiwi’s en grapefruit, maar ook in aardbeien, bessen en frambozen

Voedingssupplementen voor een gezonde winter: Vitamine D

Vitamine D maken we alleen aan door blootstelling aan het zonlicht. In de winter beschikken we over te weinig zonlicht om genoeg vitamine D aan te maken. En in deze periode van het jaar zijn we nu niet altijd bereid om in de vervelende koude en nattigheid te trainen. Dat betekent ook dat we in de wintermaanden onvoldoende vitamine D aanmaken. Vitamine D is echter onmisbaar voor sterke botten, om genoeg calcium op te nemen en om een winterdip op afstand te houden. Je kunt je voorraad vitamine D alleen op peil houden door dagelijks een half uurtje te wandelen, te joggen of te fietsen. Spijtig genoeg is dat in de winter niet altijd mogelijk, of ontbreekt het aan de nodige goesting. Een natuurlijk voedingssupplement met vitamine D2 is dan een goed alternatief.

Belangrijkste voedselbronnen van vitamine D

Vitamine D vinden we in beperkte hoeveelheden ook in vette vis, in eieren, melk, boter, champignons en in levertraan.

Voedingssupplementen voor een gezonde winter: Vitamine A

Vitamine A zorgt voor een snel herstel van onze lichaamsweefsels. Daardoor is deze vitamine belangrijk voor een goede groei en ontwikkeling. Vitamine A zorgt ook voor een sterk immuunsysteem en een hoge natuurlijke weerstand. Het verbetert je gezichtsvermogen en de gezondheid van je huid. Wanneer je zwanger bent of dat snel wilt worden, neem je alleen voedingssupplementen met vitamine A op advies van je vertrouwde huisarts of gynaecoloog.

Voeding rijk aan vitamine A

Vitamine A vind je ook in vette vis, eidooiers, vette vis, wortelen, melk, tomaten, verrijkte margarine, lever, zoals tonijn, in groene bladgroenten en in fruit (vooral in abrikozen en mango).

Voedingssupplementen voor een gezonde winter: Vitamine E

Vitamine E is een onmisbaar en sterk antioxidant. Antioxidanten beschermen ons tegen de vrije radicalen. Die kunnen op hun beurt onze weefsels beschadigen door oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Vitamine A geldt dan ook als een echte verjongingskuur voor onze huid. Vitamine A houdt onze huid soepel en zacht. In de winter krijgt onze huid het zwaar te verduren. Je kunt je huid dan best hydrateren met bijvoorbeeld avocado- en amandelolie of met een voedingssupplement met vitamine E.

Belangrijkste voedselbronnen van vitamine E

Vitamine E vind je vooral in onbewerkte noten, in volkorengranen en in alle groene bladgroenten (vooral in broccoli en in alle soorten kolen).

IJzer zorgt voor extra energie 

In de winter hebben we meer energie nodig dan in de zomer. Een belangrijke leverancier van energie is ijzer. Dit mineraal zorgt mee voor een sterk immuunsysteem en een hoge natuurlijke weerstand. Daarnaast bevordert ijzer ook het transport van zuurstof door gans je lichaam. Zo worden alle organen met de juiste stoffen gevoed. IJzer helpt ook tegen bloedarmoede.

Voeding met het meeste ijzer

IJzer vind je vooral alle groene bladgroenten, in peulvruchten en vooral in linzen en kikkererwten, in rood vlees, in kip en kalkoen, in zeevruchten en in gedroogd fruit. Vitamine C verbetert aanzienlijk de opname van ijzer.

Magnesium helpt tegen vermoeidheid

In de winter hebben meer personen last van vermoeidheid door gebrek aan energie. Ben je in dit geval? Dan is het dagelijks gebruik van een voedingssupplement met magnesium een goed idee. Magnesium zorgt ook voor de goede werking van je spieren. Het voorkomt spierkrampen, spierstijfheid en spierpijn.

Zink zorgt voor evenwichtige hormonen

Precies zoals vitamine E is zink is een mineraal dat ons beschermt tegen de vrije radicalen. Daarnaast zorgt zink voor evenwichtige hormonen, een goede spijsvertering en een gezonde darmflora en een sterker immuunsysteem. Personen met een tekort aan zink zijn vaker ziek en vermoeid in de wintermaanden.

Belangrijkste leveranciers van zink

Dat zijn vooral alle soorten bonen, pompoenpitten, spinazie, noten, rundvlees en zeevruchten.

Voedingssupplementen voor een gezonde winter: Folaat en foliumzuur

Foliumzuur is de synthetische versie van folaat dat van nature voorkomt in diverse voedingsmiddelen. Beide stoffen verbeteren ons humeur, voorkomen plotse stemmingswisselingen en een winterdip.
Folaat of foliumzuur helpt preventief tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten en diabetes. Het stimuleert tegelijk een gezonde celgroei. Folaat en foliumzuur is ook onmisbaar Het is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van ons zenuwstelsel.

Folaat vinden we vooral in: groene bladgroenten, in broccoli, bonen, peulvruchten zoals linzen, in erwtjes en in onbewerkte noten en zaden.

Voedingssupplementen voor een gezonde winter: Calcium

Calcium is een onmisbaar mineraal voor sterke botten en tanden. Het beschermt ons tegen osteoporose of botontkalking dat vooral voorkomt bij vrouwen in de overgang. Calcium vinden we vooral in melk, kaas, sojabonen, tofoe en in groene bladgroenten zoals broccoli en spinazie.

Selenium voor een hoge weerstand en een gezonde prostaat

Selenium hoort thuis bij de enzymen. Die beschermen ons tegen allerlei schadelijke stoffen die onze gezondheid bedreigen schadelijke stoffen. Het draagt vooral bij tot een sterker immuunsysteem en zorgt voor de bescherming van de prostaat. Selenium vinden we in kleine hoeveelheden in vette vis, mager vlees en in noten, vooral paranoten.

Gezonde vetzuren en vooral omega-3 vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde en dus gezonde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3-vetzuren beschermen ons tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes en passen in elk gezond eetpatroon. ALA zit in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie en in kleinere hoeveelheden in vlees en groene bladgroente. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole