Voeding met veel suiker brengt je gezondheid in gevaar

Spread the love

Voeding met veel suiker is niet alleen slecht voor onze gezondheid. Het is ook een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding, gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging is noodzakelijk om snel te vermageren. Velen die van hun overtollige kilo’s aan overgewicht definitief kwijt willen, gaan suikervrij eten.  Suiker is een namelijk een echte sluipmoordenaar en zorgt voor vele negatieve effecten op onze gezondheid.

Maar welke voeding bevat het meeste suiker?

Er zit veel meer suiker in  je voeding dan je denkt, zelfs in voedingsproducten die als gezond worden beschouwd. Wist je dat één blikje frisdrank van 33 centiliters goed is voor maar liefst tien klontjes geraffineerde witte suiker?

De belangrijkste nadelen van geraffineerde suiker

  • Lege voeding: suiker noemt men niet voor niets lege, waardeloze voeding. Suiker bevat ook geen vitaminen en heeft geen enkele voedingswaarde
  • Bloedsuikerspiegel: suiker heeft een negatief effect voor je bloedsuikerspiegel. Het zorgt voor afwisselende pieken en dalen
  • Hoge bloeddruk:  de consumptie van suiker is mee verantwoordelijk voor hoge bloeddruk
  • Angst, stress en depressie: teveel suiker zorgt voor angst, stress en zelfs depressie
  • Energie: suiker maakt je vermoeid en futloos
  • Slaap: suiker verstoort je natuurlijke nachtrust, en zorgt zo voor een tekort aan gezonde slaap
  • Ontstekingen: onder invloed van teveel suiker is je lichaam vatbaarder voor allerlei ontstekingen Je krijgt gemakkelijker ontstekingen
  • Diabetes: suiker veroorzaakt diabetes en overgewicht
  • Metabolisme: suiker verstoort je metabolisme of stofwisseling, en zorgt ervoor dat je lichaam minder vet zal verbranden

Voeding met veel suiker: insuline en onze alvleesklier 

Bij het verwerken van suiker speelt je alvleesklier of pancreas een hoofdrol. Deze regelt de concentratie aan suiker in je bloed. Dat doet de alvleesklier deze door insuline naar je bloed te sturen. Deze insuline zorgt ervoor dat je lichaam de suikers die het naar binnen krijgt kan verwerken. Na de  inname van de suiker stijgt je bloedsuikerspiegel razendsnel. Als reactie maakt je alvleesklier extra insuline aan. Je bloedsuikerspiegel gaat hierdoor weer dalen, waardoor je lichaam nood heeft aan extra suiker, en dus terug extra insuline aanmaakt. Deze pieken en dalen slopen letterlijk je lichaam. Een te hoge dosis suiker slaagt je lichaam op als vet, in de eerste plaats als ongezond en zelfs levensbedreigend buikvet.

Lees ook: Insuline – Insuline in evenwicht brengen voor snel afvallen

Voeding met veel suiker

Snoep, koek, en gebak bevatten de hoogste concentratie aan suiker, maar er zijn tal van voedingsstoffen waarvan je niet zou verwachten dat ze zoveel suiker bevatten:

  • Soep in blik: kant-en-klare soep barst van de toegevoegde suiker en  zout
  • Ketchup: tomaten zijn  supergezond, maar dat is zeker niet het geval met tomatenketchup. Eén fles tomatenketchup bevat maar liefst maar liefst 45 klontjes of 180 gram suiker
  • Knakworstjes: suiker wordt aan deze ongezonde snack toegevoegd om de smaak te verbeteren. Het gaat hier meestal om glucosestroop of dextrose dat ook de houdbaarheid moet verbeteren
  • Fruit met de meeste suiker: avocado, mango, ananas, kersen, bananen, druiven, peren, appelen, sinaasappelen, en watermeloen
  • Fruit met de laagste concentratie suiker: citroenen, passievruchten, abrikozen, lychee, aardbeien, mandarijnen, grapefruit, bessen, nectarines, en kiwi’s
  • Fruitsappen: de meestal als gezond beschouwde fruitsappen barsten van de toegevoegde suikers en zijn in vele gevallen rijker aan suiker dan frisdrank zit. In tegenstelling met frisdrank is fruitsap rijk is aan vitaminen
  • Gedroogde vruchten: dadels, vijgen, krenten, rozijnen, perziken, pruimen, cranberry’s, en bananen
  • Andere voedingsmiddelen die barsten van suiker zijn: brood en broodvervangers, alle bereide vleeswaren, mayonaise, fruit in blik, appelmoes, augurken, chips, alle kant-en-klare gerechten, oploskoffie en thee, roomijs en sorbets, geraffineerde witte pasta, deegwaren en rijst,
  • Voedingsmiddelen met de grootste dosis suiker: één blikje cola van 33 centiliters (tien klontjes suiker), één blikje energiedrank (zeven klontjes suiker), één flesje chocolademelk van 450 cc’s (twaalf klontjes)
  • Gezonde alternatieven voor suiker zijn: stevia, kokosbloemsuiker, ahornsiroop, agavesiroop, honing, fruit, palmsuiker en rauwe rietsuiker

Conclusie: Voeding met veel suiker slecht voor onze gezondheid

Geraffineerde suiker, en vooral witte suikerklontjes en verrassend genoeg ook rietsuiker, hebben een nadelig effect op je gezondheid. Het gebruik van teveel geraffineerde suiker zorgt niet alleen voor overgewicht. Het verzwakt je immuunsysteem en je natuurlijke weerstand, brengt je hormonen uit evenwicht, en verstoort je bloedsuikerspiegel. Let voortaan steeds op het etiket voor je een bepaald voedingsproduct koopt en kies voor gezonde, of eventueel zelf gemaakte alternatieven.