Voeding met veel antioxidanten, ik heb het hier regelmatig over. Antioxidanten spelen een hoofdrol in de bestrijding van de vrije radicalen.
Dat is nodig, want deze vrije radicalen beschadigen onze lichaamscellen door oxidatieve stress, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.
Maar wat zijn deze antioxidanten en wat betekenen ze allemaal voor onze gezondheid?
Ik zocht het voor je uit.
Kruiden met de meeste antioxidanten:
Supplementen met de meeste antioxidanten:
Door dagelijks één multivitamine te slikken krijg je alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen in de juiste hoeveelheden binnen.
Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten zijn dus stoffen die ons beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen.
Die ontstaan als gevolg van natuurlijke processen in ons lichaam, evenals externe factoren zoals vervuiling, stress en ongezonde, eenzijdige voeding.
Vrije radicalen veroorzaken oxidatieve stress. Dat leidt tot verschillende gezondheidsproblemen zoals ontstekingen, veroudering en ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten.
Wat betekenen antioxidanten voor onze gezondheid?
Antioxidanten helpen ons lichaam om de schadelijke effecten van vrije radicalen tegen te gaan. Ze werken als verdedigingsmechanisme om oxidatieve stress te verminderen en celbeschadiging te voorkomen.
Dit heeft talrijke positieve effecten op onze gezondheid. Antioxidanten:
- Verminderen ontstekingen
- Versterken je immuunsysteem
- Verhogen je natuurlijke weerstand
- Beschermen tegen hart- en vaatziekten
- Vertragen je natuurlijk verouderingsproces
- Verminderen je risico op bepaalde vormen van kanker
- Zijn een echte verjongingskuur voor je huid
- Verbeteren je geestelijke gezondheid
- Versterken je concentratie en verbeteren je geheugen
- Zorgen voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora
- Ondersteunen je ooggezondheid
Voeding met veel antioxidanten: Kruiden
Sommige kruiden staan bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten. Dat zijn vooral:
Kaneel houdt diabetes beter onder controle
Dankzij zijn hoge concentratie aan sterke antioxidanten heeft kaneel antioxiderende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
Kaneel versterkt je immuunsysteem, verbetert spijsverteringsproblemen en houdt diabetes type 2 op een natuurlijke onder controle.
Kaneel zorgt tegelijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Het zou helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en te verlagen.
Komijn: voor een betere spijsvertering
Komijn zorgt voor een gezonde spijsvertering. Het voorkomt of verzacht een opgeblazen gevoel na de maaltijd, winderigheid en brandend maagzuur.
Kurkuma als natuurlijke ontstekingsremmer
Kurkuma is een kruid met de sterkte antioxidanten. Dat dankt het aan de aanwezigheid van curcumine, de werkzame stof in kurkuma.
Het is een natuurlijke ontstekingsremmer en verbetert je spijsvertering.
Voeding met veel antioxidanten: Oregano helpt bij infecties
Oregano is een antiseptisch kruid. Het helpt bij de behandeling van spijsverteringsproblemen, en bij huid- en luchtweginfecties.
Rozemarijn
Dit populaire kruid doet je sneller inslapen en verbetert je slaapkwaliteit. Daarnaast zorgt het voor een goede bloedcirculatie en doorbloeding.
Rozemarijn vertraagt zelfs je natuurlijk verouderingsproces.
Bonenkruid
Dankzij zijn sterke bestrijd bonenkruid allerlei infecties. Het stimuleert je spijsvertering en is een natuurlijke pijnstiller.
Basilicum
Naast zijn positieve invloed op je spijsvertering, verbetert bonenkruid je concentratie, vermindert het vermoeidheid, maagkrampen en spasmen, en werkt sterk hoeststillend.
Voeding met veel antioxidanten: Tijm
Wordt vooral gewaardeerd om zijn effect op onze spijsvertering. Daarnaast heeft tijm ook versterkende en antiseptische eigenschappen.
Het is ook doeltreffend tegen winterkwalen zoals verkoudheden, griep, infecties van de luchtwegen en bronchitis.
Tijm vermindert ook spijsverteringsstoornissen.
Voeding met veel antioxidanten
Naast kruiden zijn er nog veel andere voedingsmiddelen met veel antioxidanten. Door deze aan je gezond eet- en leefpatroon toe te voegen, kun je de inname van antioxidanten verhogen:
- Bessen: voornamelijk bosbessen, frambozen, bramen en aardbeien zijn allemaal rijk aan antioxidanten.
- Donkere chocolade: cacao bevat flavanolen, krachtige antioxidanten die je gezondheid gunstig beïnvloeden.
- Onbewerkte noten en zaden: vooral amandelen, walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn rijk aan sterke antioxidanten.
- Groene bladgroenten: en zeker spinazie, andijvie, spruitjes, alle groene koolsoorten, broccoli, Chinese kool, tuin- en waterkers, boerenkool, snijbiet en rucola zijn evenveel goede bronnen van antioxidanten.
Voeding met veel antioxidanten: Supplementen
Hoewel het het beste is om zoveel mogelijk antioxidanten uit voeding te halen, kunnen supplementen soms nuttig zijn om eventuele tekorten aan te vullen.
Populaire supplementen met sterke antioxidant-eigenschappen zijn vooral:
- Vitamine C
- Vitamine E
- Selenium
- Co-enzym Q10
Conclusie: Antioxidanten onmisbaar voor je gezondheid
Antioxidanten zijn essentieel voor onze gezondheid. Ze beschermen ons namelijk tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Door voeding met veel antioxidanten, aangevuld met supplementen, kunnen we maximaal en gezond blijven presteren.