Vlierbessen gezond
Spread the love

Vlierbessen zijn gezond want rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om gezond te blijven functioneren. Zo helpen ze onder meer bij het voorkomen en bestrijden van verkoudheden, griep, bronchitis.

Maar ze kunnen nog veel meer voor onze gezondheid betekenen. Wist je dat vlierbessen ook een goede invloed heeft op ons lichaamsgewicht?

Vlierbessen passen in ieder gezond eetpatroon, ook als je meer vet wilt verbranden en makkelijker afvallen.

Wat kunnen vlierbessen allemaal voor onze gezondheid betekenen?

Vlierbessen groeien aan de gelijknamige struik, een bloeiende plant die tot negen meter hoog wordt. Die draagt vele kleine witte bloemen of bloesems. Vlierbessen zijn zwart met een pittige smaak. Voor je ze eet, kun je ze best koken. We onderscheiden meerdere soorten vlierbessen zoals:

 • Amerikaanse vlierbes
 • Dwerg vlierbes
 • Blauwe vlierbes
 • Danewort
 • Vlierbessen met rood vruchtvlees
 • Antelope brush

Deze gezonde voedingsstoffen vinden we in vlierbessen

Alle bessen en vooral zwarte en vlierbessen zijn gezond. Dat hebben ze uiteraard te danken aan hun vele gezonde voedingsstoffen die deze kleine besjes aan boord hebben zoals:

 • Vitaminen: en vooral vitamine A, B1, B2, B6, B11 en vooral veel vitamine C
 • Mineralen: vooral magnesium, ijzer, fosfor, koper, zink, kalium, calcium en natrium
 • Voedingsvezels: zijn belangrijk als je makkelijker wilt afvallen doordat ze je voldaan gevoel verlengen. Zo eet je automatisch minder.
 • Sterke antioxidanten: beschermen ons tegen de vrije radicalen die onze lichaamscellen binnendringen, ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.
 • Eiwitten: vormen samen met voldoende gezonde vetten en koolhydraten de basis van ieder gezond voedingspatroon om af te vallen.
 • Fenolzuren: zijn sterke antioxidanten die helpen de schade veroorzaakt door oxidatieve stress te verminderen.
 • Flavanolen: zoals quercetine, kaempferol en isorhamnetine. De bloemen bevatten tot tien keer zo veel flavanolen dan de bessen.
 • Anthocyanen: geven de vlierbes zijn karakteristieke donkere zwart-paarse kleur en zijn een sterke antioxidant met ontstekingsremmende effecten.

Je kunt de gezondheidseffecten van vlierbessen extra ondersteunen met een evenwichtig samengestelde multivitamine.

Vlierbessen zijn gezond en doen je makkelijker afvallen

Vlierbessen en vooral vlierbessensap helpt meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker je overgewicht te verliezen. Zeker als je vlierbessensap combineert met poederextracten van bessen en van asperges. Vlierbessen en vlierbessensap geven je snel een langer voldaan gevoel waardoor je automatisch mindere eet. Het regelt tegelijk je bloeddruk, zorgt voor meer energie en verbetert je humeur. Vlierbessensap is ook efficiënt bij de behandeling van verkoudheden, griep, bronchitis en infecties van onze luchtwegen.

Vlierbessen zijn gezond: ze verminderen de kans op diabetes type 2

Vlierbessen zorgen voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel waardoor het je risico op diabetes type 2 in belangrijke mate vermindert.

Zo maak je minder insuline aan. Het betreft een hormoon dat onze vetverbranding en vetopslag regelt, zodat vlierbessen meer vet verbranden en je makkelijker doen afvallen.

Diabetes type 2 vergroot ook je risico op hart- en vaatziekten. 

Vlierbessen zijn gezond: verzachten de symptomen van griep 

Vlierbessensap en siroop maak je best zelf. Kant en klaar sap en siroop van bij de drogist of de apotheker bevatten teveel toegevoegde suikers. 

Neem dagelijks een soeplepel of 15 milliliter vlierbessensiroop en je bent vier dagen sneller genezen dan diegenen die geen vlierbessensap namen.

En na amper twee dagen verbeteren de vervelende symptomen van griep zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en een verstopte neus.

Vlierbessen gezond want rijk aan sterke antioxidanten

Antioxidanten zijn natuurlijke bestanddelen van gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, fenolzuren en flavonoïden.

Wetenschappelijke onderzoek toonde aan voedingsmiddelen met veel sterke antioxidanten kunnen bijdragen aan het voorkomen van chronische ziekten, waaronder vooral diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes.

Sterke antioxidanten

Zowel de bessen als de bloemen en de bladeren zijn belangrijke bronnen van antioxidanten. Daar hebben vlierbessen hun sterk ontstekingsremmende eigenschappen aan te danken.

Vlierbessen verminderen je risico op hart- en vaatziekten

Vlierbessen zijn gezond. Ze hebben namelijk een positieve werking op de gezondheid van ons hart en van onze bloedvaten.

Evenwichtig cholesterolgehalte

Het dagelijks gebruik van vlierbessensap vermindert het vetgehalte in je bloed en brengt je cholesterolgehalte in evenwicht. Dat doet het door je goede cholesterol te verhogen en je slechte te verlagen.

Daardoor loop je minder kans op het dichtslibben van je bloedvaten, beroertes en hartkloppingen.

Verlagen hoeveelheid urinezuur in je bloed 

Vlierbessen verlagen tegelijkertijd de hoeveelheid urinezuur in je bloed. Een te hoge concentratie veroorzaakt hoge bloeddruk en heeft een negatieve invloed op de werking van ons hart. 

Vlierbessen helpen tegen keel-, neus en mondproblemen

Vlierbloesems bevatten looistoffen. Die werken samentrekkend en ontstekingsremmend. Ze vertragen de vorming van slijmen en zorgen ervoor dat overtollig slijm sneller wordt opgelost.

Daardoor is vlierbessensiroop ook doeltreffend tegen droge hoest, hooikoorts, allergische rhinitis, chronische mondslijmvliesontsteking, bijholteontsteking, keelpijn, amandelontsteking, heesheid en strottenhoofdontsteking.

Vlierbloesem ook geschikt voor uitwendig gebruik 

Bloesems van de vlierbessenstruik kun je ook uitwendig gebruiken, als natuurlijke huidlotion bijvoorbeeld. Die helpt bij allerlei kneuzingen, zwellingen, bij een rauwe of droge huid, kloven en bij allerlei ontstekingen.

Ook in zo een huidlotion hebben vlierbloesems een sterk ontstekingsremmende werking. Je kunt de bloesems ook gebruiken in een ooglotion tegen oogbindvliesontsteking en om jeukende huiduitslag op je oog te verminderen of te verhelpen.

Andere gezondheidsvoordelen vlierbessen:

 • Helpt bij sinusitis
 • Versterkt je immuunsysteem
 • Beschermt je huid tegen de schadelijke invloeden van de uv- stralen van de zo
 • Werkt sterk vochtafscheidend wat oedeem kan voorkomen
 • Werkt anti- depressief, verbetert je humeur en vermindert plotse stemmingswisselingen 
 • Verzacht de symptomen van griep en verkort je herstelproces

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 thoughts on “Vlierbessen zijn gezond: wat kunnen ze voor jouw gezondheid betekenen?”
 1. Bedankt! Wat een goed artikel. Ik las ergens dat je vlierbessen eerst moet koken, anders werkt het erg laxerend. Dat zal wel zo zijn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole