Vitaminetekort
Spread the love

Vitaminetekort is een belangrijke oorzaak van vele aandoeningen.  Je vindt ze vooral in natuurlijke en gezonde voeding, ook in dranken. Beiden zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. We maken zelf geen vitaminen aan. We beschikken over dertien vitaminen, elk met een specifieke invloed op onze gezondheid. Als gevolg van een ongezond en eenzijdig eetpatroon kampen steeds meer landgenoten met een ernstig vitaminetekort. Om onze gezondheid te verbeteren en in stand te houden, is het dus nodig om onze vitaminevoorraad regelmatig aan te vullen.

Hoe herkennen we een vitaminetekort en wat doen we eraan?

Zelf maken we dus geen vitaminen aan. Alleen vitamine K vormt hierop een uitzondering. Die wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt in onze darm. Alle andere vitaminen halen we uit dat wat we dagelijks eten en drinken. We zetten wél provitamine A, carotenoïden en provitamine D. De dertien vitamines zijn A, C, D, E, K en acht soorten vitamine B, namelijk: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6, B8 (biotine), foliumzuur (B11) en B12.

Je krijgt deze dertien vitaminen in een keer naar binnen met een goed samengestelde multivitamine.

Soorten vitaminen

  • In vet oplosbare vitaminen: deze vinden we vooral in vetten uit onze voeding. Vitaminen die in vet oplosbaar zijn vitamine A, D, E en K
  • In water oplosbare vitaminen: worden nauwelijks of niet in ons lichaam opgeslagen. Alleen vitamine B12 is hierop een uitzondering. Alle vitaminen van het B- complex en vitamine C zijn in water oplosbaar

Zo ontstaat een vitaminetekort

Gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding levert alle vitaminen in voldoende hoeveelheden om gezond te blijven functioneren. Een kort is vooral het gevolg van een ongezond en eenzijdig eetpatroon met teveel suiker, ongezond onverzadigde vetten en transvetten en te weinig omega 3 vetzuren. Vitaminen komen in de grootste hoeveelheden voor in natuurlijke voeding en vooral in verse groenten en fruit, in onbewerkte noten, zaden en pitten en in alle vette soorten vis zoals wilde zalm, paling, tonijn, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, haring en in ansjovis. In plaats daarvan eten we eenzijdig en ongezond met teveel:

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.