Vitaminetekort is een belangrijke oorzaak van vele aandoeningen. Je vindt ze vooral in natuurlijke en gezonde voeding, ook in dranken. Beiden zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. We maken zelf geen vitaminen aan. We beschikken over dertien vitaminen, elk met een specifieke invloed op onze gezondheid. Als gevolg van een ongezond en eenzijdig eetpatroon kampen steeds meer landgenoten met een ernstig vitaminetekort. Om onze gezondheid te verbeteren en in stand te houden, is het dus nodig om onze vitaminevoorraad regelmatig aan te vullen.
Hoe herkennen we een vitaminetekort en wat doen we eraan?
Zelf maken we dus geen vitaminen aan. Alleen vitamine K vormt hierop een uitzondering. Die wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt in onze darm. Alle andere vitaminen halen we uit dat wat we dagelijks eten en drinken. We zetten wél provitamine A, carotenoïden en provitamine D. De dertien vitamines zijn A, C, D, E, K en acht soorten vitamine B, namelijk: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6, B8 (biotine), foliumzuur (B11) en B12.
Je krijgt deze dertien vitaminen in een keer naar binnen met een goed samengestelde multivitamine.
Soorten vitaminen
- In vet oplosbare vitaminen: deze vinden we vooral in vetten uit onze voeding. Vitaminen die in vet oplosbaar zijn vitamine A, D, E en K
- In water oplosbare vitaminen: worden nauwelijks of niet in ons lichaam opgeslagen. Alleen vitamine B12 is hierop een uitzondering. Alle vitaminen van het B- complex en vitamine C zijn in water oplosbaar
Zo ontstaat een vitaminetekort
Gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding levert alle vitaminen in voldoende hoeveelheden om gezond te blijven functioneren. Een kort is vooral het gevolg van een ongezond en eenzijdig eetpatroon met teveel suiker, ongezond onverzadigde vetten en transvetten en te weinig omega 3 vetzuren. Vitaminen komen in de grootste hoeveelheden voor in natuurlijke voeding en vooral in verse groenten en fruit, in onbewerkte noten, zaden en pitten en in alle vette soorten vis zoals wilde zalm, paling, tonijn, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, haring en in ansjovis. In plaats daarvan eten we eenzijdig en ongezond met teveel:
- Ongezonde verzadigde vetten en transvetten
- Geraffineerde witte suiker
- Bewerkte voeding en rood vlees
- Gefrituurde gerechten
- Kant- en- klare gerechten
- Diepvriesmaaltijden
Onze bewerkte en kant- en- klare gerechten barsten ook van schadelijke E- nummers zoals chemische geur-, kleur-, smaak- en bewaarstoffen
Vitaminetekort herkennen
- Een vitaminetekort herken je aan deze symptomen:
- Een gebrek aan energie
- Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
- Een zwakke concentratie
- Slaapproblemen
- Verhoogde prikkelbaarheid
- Stemmingswisselingen
De invloed van vitaminen op onze gezondheid:
Vitamine A
Helpt mee aan een goed zichtvermogen, verhoogt je natuurlijke weerstand en vertraagt je natuurlijk verouderingsproces. Vitamine A Helpt ook bij huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis. Je vindt deze vitamine vooral in verse groenten en zeker in wortelen, in orgaanvlees zoals niertjes en lever en in vette vis.
Vitamine B1
Deze vitamine van het B- complex is een belangrijke bron van energie. Het verbetert je spijsvertering, versterkt je concentratie en helpt bij geheugenverlies en depressie. Vitamine B1 is vooral aanwezig in de meeste graanproducten en in varkensvlees.
Vitaminetekort: vitamine B2
Is doeltreffend tegen vermoeidheid en een gebrek aan energie. Daarnaast helpt vitamine B2 bij problemen met je spijsvertering, een gebrek aan energie en kan het dementie vertragen. Vitamine B2 is vooral aanwezig in volkorengranen en producten, in verste groenten en fruit, zuivel en in vlees.
Vitamine B3
Werkt sterk ontstekingsremmend, zorgt voor een goede bloedcirculatie en een strakke en jonge huid. Je vindt vitamine B3 vooral in granen, zaden en in wit vlees zoals in kip en kalkoen.
Vitamine B5
Verhoogt je vitaliteit, brengt je hormonen weer in evenwicht en versterkt je zenuwstelsel. Je vindt deze vitamine vooral in eieren, in verse groenten en in fruit en in aardappelen.
Vitaminetekort: Vitamine B6
Helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, extra energie en verhoogt je natuurlijke weerstand. Deze vitamine is aanwezig in eieren, verse groenten en fruit en in alle vette vissoorten.
Deze vitaminen brengen je hormonen in balans
Vitamine B8:
Brengt je hormoonhuishouding weer op peil, vertraagt huidveroudering, verbetert je spijsvertering en werkt sterk ontstekingsremmend. Belangrijke bronnen van vitamine B8 zijn vooral melk en melkproducten, soja, pinda’s en alle onbewerkte noten.
Vitamine B9
Versterkt je immuunsysteem en zorgt voor meer energie, voor de aanmaak van rode bloedcellen en een sterk zenuwstelsel. Verkleint ook je risico op onder meer verkoudheden, griep (influenza), corona, ontstekingen, en bronchitis. Vitamine B9 is aanwezig in voeding van dierlijke oorsprong, zoals vlees en in vette vis.
Vitamine C
Deze vitamine verhoogt je natuurlijke weerstand, zorgt voor sterke botten en beschermt tegen osteoporose. Het zorgt bovendien voor een sterk zenuwstelsel en voor de productie van rode bloedcellen. Belangrijke bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten en aardappelen.
Vitamine D
We maken zelf geen vitamine D aan. Dat doen we onderhuids door het zonlicht. Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden en voorkomt osteoporose of botontkalking, versterkt je immuunsysteem, ondersteunt je hersenfunctie en versterkt je zenuwstelsel. Met vitamine D houd je diabetes beter onder controle, verbetert de gezondheid van je longen en ondersteunt je hartfunctie.
Vitamine E
Vernieuwt en herstelt lichaamsweefsels en brengt een verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht. Belangrijke bronnen van vitamine E zijn groenten en fruit, granen en groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, groentekiemen, kapucijner, linzen en kikkererwten.
Vitamine K
Versterkt je botten en kraakbeen en is vooral aanwezig in alle plantaardige oliën, in vers fruit en in granen.
Een vitaminetekort voorkom je door:
- Gezond, evenwichtig en gevarieerd te eten: met veel verse groenten en fruit, verse vis en onbewerkte noten, zaden en pitten. Eet dagelijks minstens 300 gram groenten, twee verschillende stukken fruit en 20 gram noten, zaden en pitten
- Verse en natuurlijke voeding: in plaats van bewerkte voeding en bewerkt vlees, gefrituurde gerechten, kant- en- klare gerechten en diepvriesmaaltijden
- Dagelijks zélf te koken
- Light voeding en dranken zoals frisdranken, energiedraken en alcohol van je dagelijks menu te schrappen
- Voldoende water te drinken: minstens 2,5 liter per dag, water van groenten en fruit inbegrepen
- Geen enkele maaltijd over te slaan en ga nooit zonder ontbijt de deur uit
- Tijdig te ontspannen: dat is de beste manier om stress te voorkomen
- Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden
- Voldoende slaap daarom voldoende: gemiddeld acht uur per nacht is ideaal maar dat verschilt van persoon tot persoon
- Te stoppen met roken
- Voldoende te bewegen: dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen, joggen of zwemmen volstaat. Later kun je deze inspanningen nog altijd opvoeren
Hou je vitamines op peil met deze evenwichtig samengestelde vitaminesupplementen: