Vitaminen en mineralen tekort brengen alleen onze gezondheid in gevaar. De juiste vitaminen en mineralen doen ons zelfs makkelijker afvallen.
Tekorten aan deze gezonde voedingsstoffen hebben niet alleen negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Vaak zijn ze er de oorzaak van dat we moeilijk en zelfs geen overgewicht verliezen.
Je gezonde voedingsstoffen regelmatig aanvullen doe je bij voorkeur op een natuurlijke manier.
Door gezond en natuurlijk te eten met veel verse groenten, fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten. Dit kunnen we eventueel ondersteunen met natuurlijke voedingssupplementen.
INHOUDSOPGAVE
ToggleWelke voeding bevatten de meeste gezonde voedingsstoffen?
Meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen doen we alleen met een combinatie van een gezond en natuurlijk eetpatroon en voldoende lichaam. Met een natuurlijk voedingspatroon krijgen we de grootste concentratie aan gezonde voedingsstoffen naar binnen. Zo voorkomen we een vitaminen en mineralen tekort. Dat zorgt voor allerlei gezondheidsproblemen. Je verbrandt zelfs minder vet en verliest moeilijker je overgewicht. Te weinig vitamine B1, B5, B6, B9, en B12, vitamine C, D en K bemoeilijken je vermageringskuur.
Vitaminen en mineralen tekorten: Vitamine B1
Vitaminen van het B- complex zijn niet alleen onmisbaar voor onze gezondheid. Personen met overgewicht hebben vaak een tekort aan vitamine B1.
Zo verbrand je minder (snelle) koolhydraten uit je voeding. Dat zorgt voor meer energie. Gezonde (trage) koolhydraten zijn nodig als bron van energie.
Deze of thiamine lost op in water en speelt ook een belangrijke rol de ontwikkeling van ons zenuwstelsel en bij het goed functioneren van ons hart. We vinden deze vitamine in kleine hoeveelheden in:
- Varkensvlees
- Verse groenten en fruit
- Volkorenbrood
- Zilvervliesrijst
- Melk
- aardappelen
Vitaminen en mineralen tekort: Vitamine B5
Regelt mee de verbranding van vet en vetweefsel en vermindert je hongergevoel. Vitamine B5 helpt mee aan de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten en regelt mee de aanmaak van enkele hormonen. Vitamine B vinden we vooral in:
- Rundvlees
- Haring
- Eieren
- Melk
- Gekookte aardappelen
Lees ook: Koolhydraten die je meer zou moeten eten om makkelijk af te vallen
Vitaminen en mineralen tekort
Te weinig van deze vitamine veroorzaakt vaak overgewicht. Het zorgt verder voor een goede bloedaanmaak, versterkt je immuunsysteem en je zenuwstelsel.
Een teveel aan vitamine B6 is niet goed, het kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen en ernstige zenuwpijnen in handen en voeten. Deze vitaminen zijn vooral aanwezig in:
- Vlees en vooral varkensvlees
- (Vette) vis: vooral wilde zalm, paling, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
- Eieren
- Graanproducten
- Verse groenten
- Peulvruchten: zoals erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
- Melk en kaas
- Bananen
- Onbewerkte noten
- Gekookte aardappelen
Lees ook: Alleen groenten en fruit eten om af te vallen een goed idee?
Vitaminen en mineralen tekort: Vitamine B12
Verhoogt je natuurlijke weerstand, maakt rode bloedcellen aan en versterkt ons centraal zenuwstelsel. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.
Vegetariërs en zeker veganisten moeten er zeker op letten dat deze vitamine voldoende in hun voeding aanwezig is. Als dit niet het geval is, zijn supplementen nodig. Vitamine B12 is vooral aanwezig in:
- Vis: en vooral in kabeljauw
- Hamburger
- Onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt en kwark zonder toevoegingen
- Gekookte eieren
- Kaas
Vitaminen en mineralen tekort: Vitamine C
Teveel ongezond buikvet en een tekort aan vitamine C gaat vaak samen. Deze vitamine vergroot je natuurlijke weerstand waardoor je beter bestand bent tegen virusbesmettingen zoals verkoudheden, griep, corona, infecties van de luchtwegen en bronchitis.
Daarnaast zorgt het ook voor gezonde en sterke botten, tanden, huid en bloedvaten. Vitamine C beschermt tegen osteoporose.
Als sterk antioxidant beschermt het ons samen met vitamine E tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamscellen, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.
Vitamine C maakt de opname van ijzer makkelijker. Voeding met veel vitamine C zijn vooral:
- Verse groenten en vooral alle groene bladgroenten
- Vers fruit: en zeker aardbeien, frambozen, kiwi’s en citrusfruit zoals sinaasappels
- Rode paprika’s
- Aardappels
Vitaminen en mineralen tekort: Te weinig vitamine D slecht voor bloedsuikerspiegel
Een tekort aan vitamine D zorgt voor een onstabiele bloedsuikerspiegel. Je maakt dan meer insuline aan, een hormoon dat zowel je vetopslag als vetverbranding regelt.
Hoe groter de concentratie aan vitamine D hoe meer vet wordt opgeslagen. Je valt dan uiteraard niet af, integendeel. Het is ook mogelijk dat we bij overgewicht te weinig vitamine D opnemen, omdat ze te weinig bewegen en minder buiten komen.
Deze belangrijke vitamine maken we namelijk niet zelf aan. Dat doen we door de invloed van de zonnestralen. Buiten bewegen of sporten is dus nodig, zelfs bij slecht weer en tijdens de winter.
Vitaminen en mineralen tekort: Foliumzuur
Overgewicht wordt vaak gelinkt aan te weinig foliumzuur. Dat is vooral het geval vrouwen met overgewicht na de overgang.
Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel, een sterk immuunsysteem, voor de aanmaak van rode bloedcellen en beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Foliumzuur is zeker belangrijk voor zwangere vrouwen, voor diegenen die snel zwanger willen worden en voor hen die borstvoeding geven.
Foliumzuur beschermt tegen vroeggeboorten en geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje en een hazenlip. Je vindt foliumzuur vooral in:
- Groene groenten: en vooral in spinazie, spruiten en in broccoli
- Fruit
- Volkorenproducten
- Melk en melkproducten: zoals in natuuryoghurt, Griekse yoghurt en kwark
- Eieren
Vitamine K voorkomt ook chronische ziekten
Deze vitamine is in vet oplosbaar en is belangrijk voor een goede bloedstolling en botstofwisseling. Baby’s tot en met drie maanden krijgen extra vitamine K om (hersen) bloedingen te voorkomen.
Vooral vrouwen met veel vetweefsel hebben minder vitamine K dan diegenen zonder overgewicht. Vetweefsel sluit vitamine K in en kan zo onmogelijk door ons lichaam opgenomen worden.
Het voorkomt enkele chronische aandoeningen, vooral hart- en vaatziekten en diabetes. Vitamine K wordt gedeeltelijk in de dikke darm aanmaakt en dit vanaf drie maanden.
Deze hoeveelheden zijn vaak te klein zodat dit moet aangevuld worden. in de meeste gevallen niet voldoende, zodat aanvulling vanuit de voeding nodig is. Vitamine K1 is vooral aanwezig in:
- Groene bladgroenten: en vooral in spinazie, spruiten en broccoli maar ook in andijvie, in alle groene koolsoorten, in paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers, in snijbiet, raapstelen, peterselie, doperwtjes, asperges, selder en in zuurkool
- Fruit: vooral in kiwi en in pompoen maar ook in appel, abrikoos, avocado, banaan, blauwe bessen, kersen, vijgen, dadels, druiven, citroen, mango, peer, ananas, pruim, rozijn, aardbeien en in meloen
- Kaas: vooral in Hollandse Gauda
- Kip en kalkoen
- Melk en melkproducten
- Eieren
- Volkorenproducten: volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
Tekort aan Selenium en zink zorgen voor trage schildklier
Door een vitaminen en mineralen tekort van tekort van selenium en zink val je moeilijker en in sommige gevallen zelfs niet meer af.
Door te weinig selenium en zink vermindert de omzetting van het schildklierhormoon T4 naar de actieve vorm T3. Zo ontstaan schildklierproblemen.
En tekort aan selenium bijvoorbeeld vermindert onze voorraad jodium, onmisbaar voor een goede werking van onze schildklier. Een trage is vaak oorzaak van overgewicht ontstaan.
Zink is onmisbaar voor de opbouw van eiwitten en de groei en vernieuwing van weefsel. Zink zorgt ook voor sterke en gezonde botten, haar en huid, en een goed geheugen. Het speelt ook een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten.
Zink is onderdeel van het hormoon insuline en zorgt voor een afweersysteem. We vinden dit mineraal vooral in:
- Mager vlees
- Vette vis: zoals wilde zalm, paling, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot haring en ansjovis
- Zuivel: in kaas (+48), natuuryoghurt, Griekse yoghurt en kwark zonder toevoegingen
- Verse groenten: bladgroenten, sperziebonen en broccoli
- Peulvruchten: erwten, in alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en in kikkererwten
- Volkorenproducten: volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
Selenium is een sterk antioxidant
Een vitamine en mineralen tekort voorkomen zoals selenium is nodig voor de vorming van schadelijke afvalstoffen te voorkomen.
Het beschermt ons tegelijk tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamscellen, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces. Selenium zorgt mee voor een gezonde prostaat. Het verhoogt onze natuurlijke weerstand en zorgt voor gezond haar.
Dit mineraal is in meer of mindere mate aanwezig in alle voedingsmiddelen. Dit mineraal vind je vooral in volkorengranen, verse groenten, in orgaanvlees zoals lever en niertjes, in (vette) vis, in schaal- en schelpdieren (mosselen, oesters, krab en garnalen) en in noten, vooral in paranoten.
Gebrek aan magnesium vaak oorzaak van te veel insuline
Vitaminen en mineralen tekort is een van die zaken die aanleiding geven tot de ontwikkeling van het metabool syndroom.
Dat is een combinatie van minstens een van deze veel voorkomende aandoeningen: overgewicht, te veel buikvet, een verhoogde glucose spiegel, een verstoord cholesterolgehalte, insulineresistentie en verhoogde vetwaarden in ons bloed (triglyceriden).
Het veroorzaakt metabool syndroom ook vaak diabetes. Voeding met veel magnesium is vooral:
- Verse groenten en vooral in groene bladgroenten: zeker broccoli, spinazie en spruiten en zongedroogde tomaten
- Peulvruchten
- Vruchten en fruit: avocado
- Alle soorten noten
- Pindakaas
- Rauwe cacao
- Pure (zwarte) chocolade: met minstens 85 procent rauwe cacao
- Zeewier, algen kelp, chlorella en spirulina
- Alle onbewerkte noten
- Onbewerkte zaden: lijnzaad, sesamzaad, chiazaad en quinoa
- Pitten: pompoen- en zonnebloempitten
- Volkorenproducten: havermout, volkorenbrood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst en bruine rijst
- Kraantjeswater