Vitamine B12 tekort heeft een rechtstreekse invloed op je gezondheid. Het is één van de vitaminen uit het vitamine B-complex die we niet zelf aanmaken. Voor deze vitamine zijn we dus aangewezen op dat wat we dagelijks eten. Je vindt deze vitamine vooral dierlijke voeding zoals vlees(waren), eieren en zuivel. Je kunt dit ondersteunen met het slikken van een voedingssupplement met vitamine B12.
Wat doet vitamine B12 met onze gezondheid?
Vitamine B12 maakt deel uit van het vitamine B-complex. Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof die de werking van je immuunsysteem en zenuwstelsel positief beïnvloedt. Het ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen en helpt vermoeidheid en lethargie te voorkomen.
Wat betekent vitamine B12 voor je gezondheid?
Vitamine B12 zorgt voor heel wat voordelen op het vlak van onze gezondheid.
Vitamine B12 als bron van energie
Deze vitamine van het B- complex bevordert je de energiestofwisseling. Het maakt mee energie vrij uit eiwitten, koolhydraten en vetten uit je voeding. Het helpt vermoeidheid verminderen en verbetert je prestaties. Voldoende vitamine B12 maakt je ook fitter.
Rode bloedcelen
Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen.
Helpt bij celdeling
Een betere celdeling zorgt voor een snelle vorming van nieuwe lichaamsweefsels.
Vitamine B12 verbetert werking van je zenuwstelsel
Vitamine B12 verbetert de werking van je zenuwstelsel. Dat zorgt op zijn beurt voor een evenwicht tussen spanning en ontspanning. Tijdens de ontspanningsfase daalt je bloeddruk, krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof en is je hartslag rustig. Bij spanning, angst en stress stijgt je hartslag en bloeddruk en versnelt je ademhaling.
Vitamine B12 verbetert je cognitieve functies
Een vitamine B 12 tekort verzwakt je geheugen en je concentratie vermindert je leerprestaties en maakt je humeurig.
Vitamine B 12 tekort vermindert je weerstand
Een vitamine B12 tekort vermindert je natuurlijke weerstand. Zorg er dus voor dat je voorraad altijd op peil blijft. Een hoge natuurlijke weerstand vermindert namelijk je risico op verkoudheden, griep (influenza), corona, allerlei infecties (vooral van onze luchtwegen) en bronchitis.
Hoeveel vitamine B12 heb je dagelijks nodig?
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine B12 werd door onze Gezondheidsraad vastgesteld op 2,8 microgram per dag voor volwassen. Vooral verse vis is rijk aan deze vitamine. Zo bevat honderd gram kabeljauw twee microgram vitamine B12 en een glas melk 0,6 microgram. Voor veganisten is het belangrijk dat ze dagelijks voedingssupplementen met vitamine B12 te slikken.
Hoe ontstaat een vitamine B12-tekort?
Vitamine B12 wordt opgenomen in het laatste deel van je dunne darm. Maar als vitamine B12 niet goed wordt opgenomen, begint de opname in je maag. Die opname is afhankelijk van een eiwit dat wordt gevormd door de maag, namelijk de intrinsieke factor of intrinsieke factor.
Intrinsieke factoren
Deze maken deel uit van je maagsappen die door het maagslijmvlies worden gemaakt. Wanneer dit maagslijmvlies beschadigd is, treedt uiteindelijk het vitamine B12-tekort op omdat het lichaam geen maagzuur of intrinsieke factor kan produceren. Het is bekend dat vooral zestigplussers vaak een tekort aan vitamine B12 hebben. De concentratie van deze vitamine vermindert namelijk met je leeftijd.
Dit vergroot je risico op een vitamine B12-tekort:
- Leeftijd
- Weinig of geen vlees eten
- Overmatig alcohol drinken
- Bloedarmoede
- Ondervoeding
Symptomen vitamine B12-tekort
Vaak gaat een tekort aan vitamine B12 om vage klachten, zodat je ze niet snel opmerkt. Veel voorkomende klachten die op een mogelijke vitamine B12 kunnen wijzen zijn:
- Vermoeidheid
- Tintelingen in handen, vingers, benen, voeten en tenen
- Geheugenverlies
- Depressiviteit
- Een verminderde eetlust
- Menstruatieklachten
Deze veel voorkomende klachten zijn symptomen van meerdere klachten, waardoor niet direct aan een tekort aan vitamine B12 wordt gedacht.