Diabetes komt veel voor. In België zijn naar schatting bijna 1 miljoen mensen met diabetes. En zo’n 35 procent weet dit zelf niet. De ziekte is latent aanwezig maar wordt niet gemonitord. Zo kan iemand met diabetes jarenlang met de aandoening blijven rondlopen zonder dit zelf te weten. Zonde, want je kunt eenvoudig zelf je bloedglucose meten met allerlei diabetesmaterialen.
Deze vijf klachten kunnen wijzen op diabetes type 2.
We maken onderscheid in diabetes type 1 en type 2. Type 1 is aangeboren en type 2 ontstaat vaak op latere leeftijd. Erfelijkheid en afkomst spelen een rol, maar vooral levensstijl is van belang. Diabetes type 2 ontstaat meestal pas na het 40e jaar. Op jongere leeftijd komt het ook voor, vooral bij mensen die te zwaar zijn. Bijna 90 procent van alle diabetici heeft diabetes type 2. Hoe kan deze ziekte worden herkend? 5 signalen die op diabetes type 2 kunnen duiden.
Dorst en vaker plassen
Veel voorkomende klachten bij diabetes type 2 zijn ongetwijfeld dorst en vaak plassen. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel zijn de nieren niet meer in staat om alle glucose tegen te houden. Een deel van de glucose komt vervolgens in de urine terecht. Glucose trekt water aan en dus zullen de nieren veel meer vocht doorlaten dan normaal. Hierdoor krijg je dorst en ga je meer plassen. Veel dorst en vaak plassen? Dit kan dus duiden op diabetes.
Vermoeidheid
Moe voelen kan uiteraard veel meer oorzaken hebben, maar diabetes type 2 is er één van. Vermoeidheid bij diabetes komt door oververmoeide cellen. Doordat het lichaam geen of onvoldoende insuline aanmaakt, kan suiker niet goed worden opgenomen. Hierdoor krijg je ook geen energie uit voeding. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Bij diabetici werkt het aanmaken van insuline niet, of niet goed.
Klachten bij diabetes type 2: Last van ogen
Wanneer je lang met diabetes type 2 blijft rondlopen kan dit effect hebben op je zicht. Bij diabetes is er te veel glucose (suiker) in het bloed. De glucose beschadigt de bloedvaten in het lichaam. Ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Schade aan de ogen (door diabetes) wordt retinopathie genoemd. Veel mensen met diabetes type 2 krijgen hier last van.
Nierfalen
Diabetes is één van de belangrijkste oorzaken van chronische (langdurige) nierziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door schade aan kleine bloedvaten in de nieren (nefropathie genaamd), en leidt tot nieren die niet goed werken of helemaal falen. Het eerste teken van nierfalen is zogenaamde micro-albuminurie. Je verliest dan kleine hoeveelheden eiwit met plassen. In een later stadium kan het eiwitverlies in de urine toenemen en is er sprake van macro-albuminurie. In combinatie met hoge bloeddruk versnelt dit de ontwikkeling van nierfalen en nierinsufficiëntie.
Slecht genezende wondjes
Wanneer je diabetes hebt kunnen wondjes slechter genezen. Het kan bijvoorbeeld lang duren voordat een wondje geneest. Diabetes verandert de structuur van eiwitten en daarmee de opbouw van de huid. Dit merk je aan slecht genezende wondjes.
Klachten bij diabetes type 2: Meet je bloedglucose
Sommige symptomen zijn vrij algemeen en kunnen op veel meer aandoeningen wijzen. Niet voor niets hebben velen niet door dat ze diabetes type 2 hebben. Herken je één of meerdere signalen? Ga dan altijd naar je huisarts of start zelf met het meten van je bloedglucose. Met een glucosemeter kan je thuis meten en je glucosehalte bepalen. Er is maar één druppel bloed voor nodig om diabetes aan te kunnen tonen.
Diabetes is very common now a day. Your article is very informative.thanks for sharing.