Spread the love

e besteden steeds meer en meer aandacht aan de kwaliteit van onze voeding. Logisch, want een gezonde, gevarieerde en evenwichtig eet- en voedingspatroon staan niet alleen borg voor een gezond gewicht. Je voeding heeft ook een belangrijke invloed op zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. In dit kader kiezen vooral jongeren meer en meer voor vegetarische voeding, maar is dat wel een verstandige beslissing? Zijn vegetariërs zonder vlees en vis dan zoveel gezonder dan zij die bij de traditionele keuken blijven zweren?

 

Wetenschappers zijn het er in ieder geval over eens dat voeding de belangrijkste factor is voor een gezond leven. En dat blijkt nu ook uit de resultaten van recente studies die één voor één aantonen dat vegetarische voeding een gunstige invloed heeft op je gezondheid en conditie en je in de eerste plaats beschermt tegen de meest voorkomende kankers en tegen ouder worden. Een belangrijke conclusie, want kanker is in onze westerse samenleving de tweede belangrijkste doodsoorzaak, na hart- en vaatziekten.

Zevendedags adventisten

De resultaten van een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat door de Loma Linda universiteit in Californië werd uitgevoerd, lijkt dit alles nog maar eens te bevestigen.
Tijdens hun studie vergeleken de wetenschappers verschillende voedingspatronen met de aantallen kankers die ontdekt werden. Aan hun onderzoek namen ruim bij 70.000 deelnemers deel, uitsluitend Zevendedagsadventisten. Een internationaal christelijk kerkgenootschap dat ontstond in de jaren 1840. Ze volgen specifieke voedselvoorschriften uit de Bijbel die vrij grote overeenkomsten vertonen met de koosjere voedingsvoorschriften van Joden. Paarden- en varkensvlees, garnalen, tabak en alcohol zijn er taboe.
Deze voedingsvoorschriften leidden onder meer tot een van de bekendste ontbijtgranen die nu op de markt zijn, de Kellogg’s cornflakes.

De Adventist Health Study

Met de tweede editie van deze tweede Adventist Health Study ging men zeker niet over één nacht ijs. Het werd een uitzonderlijk langlopend onderzoek bij zo’n 100000 leden van dit kerkgenootschap, zowel in de Verenigde Staten als in Canada. Daarmee wilden de onderzoekers verbanden aantonen tussen levensstijl, voeding en ziekten. Een groep als de Zevendedagsadventisten leent zich daar uitstekend toe.

Vegetariërs en niet- vegetariërs

De wetenschappers onderzochten de samenhang tussen verschillende voedingspatronen als vegetariërs, niet-vegetariërs, veganisten en semi-vegetariërs, kanker en andere leeftijdsgebonden aandoeningen. De onderzoeksresultaten zijn vooral positief voor vegetariërs:

  • Kanker: bij vegetariërs liepen gemiddeld zo’n tien procent minder kans om kanker te ontwikkelen. Veganisten liepen nog een veel kleiner risico. Bij hen lag de kans op het krijgen van kanker bijna twintig procent lager. Vooral voor het veel voorkomende maag- en darmkanker lag het risico voor vegetariërs algemeen ongeveer bijna dertig procent lager.
  • Vrouwen: vrouwelijke veganisten hadden gemiddeld 35 % minder kans op typisch vrouwelijke kankers.
  • Bonen en rijst: Uit de resultaten van alle voorbije onderzoeken naar de invloed van vegetarisch eten op onze gezondheid bleek verder dat een dieet van minstens drie maal per week bonen en één maal per week bruine rijst het risico op dikkedarmkanker met bijna veertig procent doet dalen.
  • Andere voordelen: van een vegetarische voeding zijn een lager lichaamsgewicht, minder stofwisselingsziekten, minder chronische aandoeningen en hart- en vaatziekten en minder diabetes. Vegetariërs blijven langer fit en gezond en leven ook langer.

Onmisbare aminozuren voor kinderen

Vegetarisch eten laat ons dus langer en gezonder leven, maar daarbij verdienen onze kinderen toch extra aandacht.

Volgens wetenschappers is al het vlees en vis van het dagelijks kindermenu schrappen niet verstandig. Opgroeiende kinderen hebben ook nood extra onmisbare aminozuren die vooral in vlees aanwezig zijn. Er komen met tofu, quorn, melk, yoghurt, eieren en kaas gelukkig meer en meer gezonde alternatieven voor vlees op de markt.

Vitaminen en mineralen

Besluit je nu toch vegetariër te worden, zorg dan wel voor een gevarieerde voeding om een tekort aan vitaminen, mineralen en andere levensnoodzakelijke voedingsstoffen te voorkomen. Als vegetariër moet je zeker concentraties aan ijzer, eiwitten en calcium nauwlettend controleren. Laat je daarbij zeker begeleiden door je huisarts. Eventuele tekorten kun je dan onmiddellijk aanvullen met voedingssupplementen.

Conclusie

Volwassenen kunnen hun manier van leven en voeden vrij kiezen. Dat is echter niet zo met onze kinderen, die krijgen het vegetarisme meestal door hun ouders opgedrongen. Met medisch toezicht en deskundige begeleiding houdt het vegetarisme echter ook voor hen geen gevaar in. Maar precies bij die medische begeleiding wringt meestal het schoentje. Inderdaad, kiest iedere vegetariër voor zo’n medische en deskundige begeleiden waarop wetenschappers zo sterk aandringen?

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole