Trillende spieren komen veel voor na zware inspanningen. De meest onschuldige oorzaak van trillende spieren is spierverzuring als gevolg van fysieke inspanningen.


Spier verzuring heeft veel te maken met je spierstofwisseling, of met het verbruik van energie door je spieren.  Bij gebrek aan energie, gebruiken je spieren koolhydraten als brandstof. Daardoor ontstaat melkzuur.

Melkzuur is een afvalproduct, dat je spieren doet verzuren.

Verzuurde spieren laten geen normale prestaties meer toe. Je spieren beginnen te trillen, en worden stijf.

Melkzuur wordt uiteindelijk via onze bloedsomloop afgevoerd naar onze nieren, waar het wordt uitgescheiden.

Hoe kun je spierverzuring en trillende spieren voorkomen? 

Dat kun je door je hartslag zo laag mogelijk te houden, je spieren voldoende te laten rusten, en/of door de zuren in je lichaam te neutraliseren met basen zoals bicarbonaat.

Bicarbonaat mag je echter slechts in beperkte mate gebruiken. Deze stof is namelijk rijk aan natrium of keukenzout.

De belangrijkste gevolgen van het overmatig gebruik van bicarbonaat zijn:

Hoge bloeddruk

Diarree

Misselijkheid

Buikkrampen

Stenen in je urinewegen

Je spieren laten rusten is meestal al voldoende om de verzuring spontaan te laten verdwijnen.

JA! ik wil ook kennismaken met een gezond mengsel van groene groenten, noten, zaden en pitten voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Trillende spieren zijn dus in vele gevallen het gevolg van (te) zware lichamelijke inspanningen, van vermoeidheid en chronische vermoeidheid.

In sommige gevallen zijn ze echter een signaal van je lichaam dat er iets ernstigs aan de hand is zoals:

Trillende spieren door hyperventilatie: andere vervelende symptomen zijn hartkloppingen, tintelingen rond de mond, in je vingers en je voeten en pijn in je borst. Zijn je trillende spieren of symptomen het gevolg zijn van hyperventilatie, dan is dit onschuldig.

Hyperventilatie veroorzaakt trillende spieren als gevolg van CO2 tekort door een foutieve ademhaling. CO2 of koolzuur is een afvalproduct van onze ademhaling.

Een tekort veroorzaakt de trillende spieren… of de symptomen van hyperventilatie

Trillende spieren als gevolg van angst, stress en tremoren: worden gekenmerkt door schokkende en trillende spieren. Die kunnen het gevolg zijn van Multiple Sclerose of MS.

Dat is gelukkig echter niet altijd het geval. Tremoren en de daarmee gepaard gaande trillende spieren kunnen even goed veroorzaakt worden door het overmatig gebruik van cafeïne, van alcohol en alcoholische dranken.

Angst en stress liggen ook vaak aan de basis van trillende spieren

Sommige patiënten met tremoren spreken moeilijk, of hebben problemen met het bewegen van hun ogen

Trillende spieren als gevolg van spierzwakte: maar even goed van problemen bij het bewegen of bij de coördinatie van spieren

Trillende spieren bij de Ziekte van Parkinson: trillende spieren in armen en benen zijn vaak het eerste signaal van de Ziekte van Parkinson. In dit geval manifesteren trillende spieren zich in één lichaamsdeel, of aan één kant van je lichaam.

Voldoende slaap, ademhalings- en relaxatie oefeningen kunnen verbetering brengen

Trillende spieren door een gebrek aan zout

Een te hoog zoutgebruik is even ongezond als het overmatig gebruik van geraffineerde witte suiker. Toch hebben we voldoende zout nodig voor de overdracht van elektrische signalen van onze zenuwen naar onze spieren.

Gaat daarbij iets fout, dan weten onze spieren niet meer wat we van hen verwachten.

JA! ik wil ook kennismaken met een gezond mengsel van groene groenten, noten, zaden en pitten voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Oorzaken van trillende spieren 

Sporters en die regelmatig zware inspanningen leveren en dus veel zweten hebben regelmatig last van een ernstig zouttekort. Dat los je eenvoudig op door wat meer zout aan je maaltijden toe te voegen.

Wees niet té gulzig met het gebruik van zout. Teveel zout jaagt onze bloeddruk razendsnel omhoog.

Trillende spieren door een tekort aan magnesium

Magnesium heeft een belangrijke invloed op je spieren.

Een tekort aan dit mineraal kan ook voor trillende spieren zorgen. Net zoals zout heeft ook magnesium een belangrijke rol bij de overdracht van prikkels.

Als gevolg van onze moderne en ongezonde voeding kampt meer dan zestig procent van alle Nederlanders en Belgen met een ernstig tekort aan magnesium en andere belangrijke mineralen.

Andere symptomen van een gebrek aan magnesium zijn:

Vermoeidheid

Hoofdpijn

Overgevoeligheid aan prikkels

Je vult je magnesiumvoorraad snel aan met:

Algen, kelp, zeewier, chlorella en spirulina

Alle onbewerkte en dus ongezouten, ongebrande en niet geroosterde noten

Alle verse groenten en vooral groene bladgroenten: zoals spinazie, alle soorten sla, andijvie, alle groene koolsoorten, broccoli, tuin- en waterkers

Vruchten: zoals vijgen, dadels, avocado en papaja

JA! ik wil ook kennismaken met een gezond mengsel van groene groenten, noten, zaden en pitten voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Andere oorzaken van trillende spieren zijn: 

De ziekte van Lyme

Het chronische vermoeidheidssyndroom

Fibromyalgie

Een tekort aan vitamine B 12

Trillende spieren voorkom je met een gezond eetpatroon rijk aan hoogwaardige eiwitten, trage koolhydraten en gezonde vetzuren

Trillende spieren zijn dus meestal het gevolg van (te) zware inspanning, vermoeidheid of een tekort aan de juiste voedingsstoffen. Meestal heb je er last van na het leveren van zware inspanningen zoals sporten.

Je spieren zijn verzuurd en oververmoeid.  Dan kun je alleen maar rusten om je spieren te laten herstellen.

Trillende spieren kun je veel beter voorkomen dan genezen

Dat doe je met een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon met veel eiwitten maar ook met voldoende gezonde onverzadigde vetten, vetzuren en trage koolhydraten .

Die juiste hoeveelheid vinden is niet altijd even makkelijk.

Rain Soul doet daar wat aan. Met Rain Soul beschik je op ieder moment alle natuurlijke ingrediënten zoals onbewerkte noten en de gezondste zaden en pitten samen in de juiste verhouding .

Een unieke combinatie van de gezondste zaden en pitten die ook nog gebruiksklaar is vind je in Rain soul. Een puur natuurlijk wellness product dat je gezondheid stimuleert en je verantwoord doet afvallen

Druivenpitolie

JA! ik wil ook kennismaken met een gezond mengsel van groene groenten, noten, zaden en pitten voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!