Top 5 gezondste Picknickgerechten: Makkelijk Mee Te Nemen & Smaakvol
Top 5 gezondste picknickgerechten, dat klinkt als muziek in de oren toch? De zon schijnt, de vogels fluiten, en de natuur roept: de ideale setting voor een heerlijke picknick.
Hoe stel je nu echt een slimme picknickmand samen, zodat je niet alleen geniet van heerlijke smaken, maar ook voedzame gerechten hebt die je fit en energiek houden?
Zeg vaarwel tegen zware maaltijden en hallo tegen lichte, frisse opties die jouw buitenavontuur compleet maken.
Geniet van onze 5 gezondste en smaakvolle picknickgerechten.
Laat de vette snacks en zware maaltijden achterwege. Met deze 5 gezondste picknickrecepten geniet je zorgeloos van je dag buiten, vol energie en zonder schuldgevoel.
Van frisse salades tot verrassende wraps en verfrissende drankjes, deze selectie toont aan dat eten tijdens een picknick ook leuk, makkelijk en vooral gezond kan zijn.
Bereid je voor op complimenten en een onvergetelijke, smakelijke ervaring in de openlucht!
De ingrediƫnten van een gezonde picknick
Een gezonde picknick bestaat uit voedzame ingrediƫnten met weinig calorieƫn die je energie geven en makkelijk mee te nemen zijn.
Het doel is een evenwichtige maaltijd samen te stellen die rijk is aan eiwitten, vezels, gezonde vetten, vitaminen en mineralen, zonder zware, vette of suikerrijke ingrediƫnten.
Een gezonde picknick bestaat vooral uit:
- Groene bladgroenten: en vooral spinazie, andijvie, spruitjes, sla, alle groene koolsoorten zoals boerenkool, Chinese kool, paksoi, tuin- en waterkers en broccoli maar ook tomaten, wortels, radijsjes, paprikareepjes, bleekselderij en snijbiet. Eet groenten ook rauw en gegrild.
- Seizoensfruit: watermeloen, aardbeien, alle soorten bessen, druiven, bramen en frambozen meloen, sinaasappels en appels
- Magere eiwitten: zoals kip en kalkoenfilet, eieren, alle soorten (vette) vis, linzen, kikkererwten, alle soorten kolen, doperwten maĆÆs, yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr
- Volkorengranen: zoals haver en havermout, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
- Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
- Zoete aardappelen
- Gezonde vetten en omega-3 vetzuren: avocado, onbewerkte noten, zaden en pitten, lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en olijven
- Water, koffie en thee zonder melk en suiker en zelf gemaakte smoothies
- Hummus, guacamole, pindakaas en notenpasta
Dit kun je beter niet meenemen in je gezonde picknickmand
- Vette vleeswaren: zoals worst, salami en patƩ.
- Salades en dressings op basis van veel mayonaise
- Witte pasta en witbrood
- Alle frisdranken
- Gefrituurde snacks en chips
- Gebak en koekjes met veel suiker en boter
Met deze slimme keuzes en verse, onbewerkte ingrediƫnten, maak je voortaan van elke picknick een feest van smaak en gezondheid.
Zo geniet je volop van het buitenleven, vol energie en een fijn gevoel!
Top 5 gezondste picknickgerechten: Quinoa salade met mediterrane groenten en feta
Quinoa salade is voedzaam, zorgt snel voor een langdurig verzadigd gevoel en zit boordevol smaak.
Het is daarbij ook een complete eiwitbron en rijk aan vezels, wat zorgt voor duurzame energie.
Ingrediƫnten voor vier personen: 200 gram quinoa, 400 milliliter groentebouillon of water, 1 in blokjes gesneden rode en gele paprika, 1 in blokjes gesneden komkommer zonder zaadlijst, 150 gram gehalveerde cherrytomaten, 75 gram gehalveerde zwarte olijven, 100 gram verkruimelde feta, verse en fijngehakte peterselie of munt.
Ingrediƫnten voor de dressing: 4 eetlepels extra vierge olijfolie, 2 eetlepels vers citroensap,1 theelepel gedroogde oregano, peper en zout volgens smaak
Bereiding
- Spoel de quinoa goed af onder koud water om de bittere smaak te verwijderen.
- Breng de quinoa met de groentebouillon (of water) aan de kook. Zet het vuur laag, dek af en laat 15 minuten zachtjes sudderen tot het vocht is opgenomen.
- Haal van het vuur en laat 5 tot 10 minuten nagaren.
- Roer met een vork en laat helemaal afkoelen.
- Meng de afgekoelde quinoa met paprika, komkommer, cherrytomaten en olijven.
- Klop alle ingrediƫnten voor de dressing door elkaar.
- Giet de dressing over de salade en schep om.
- Voeg de verkruimelde feta en verse kruiden toe en meng voorzichtig.
- Bewaar de salade in een luchtdichte container in de koelkast. Voor de picknick neem je de salade mee in een koeltas.
Volkoren Wraps met hummus, groenten en gerookte kip
Wraps passen perfect in een gezonde picknick. Ze zijn veelzijdig en je kunt ze vullen met gezonde ingrediƫnten. Het aantal recepten voor gezonde wraps zijn onuitputtelijk.
Volkoren wraps geven extra vezels en houden je langer vol.
Ingrediƫnten voor vier wraps: 6 volkoren wraps, 250 gram zelf gemaakte hummus naar keuze, 2 geraspte en in dunne reepjes gesneden wortels grote wortel, geraspt of in dunne reepjes, 100 gram spinazie of rucola, in dunne ringen gesneden (rode) ui, 150 gram in reepjes gesneden en gerookte kipfilet, gegrilde halloumi of extra hummus voor een vega versie, een handjevol of 20 gram geroosterde pijnboompitten, en plakjes avocado
Bereiding
- Besmeer elke volkoren wrap royaal met hummus.
- Leg een laag spinazie of rucola op de wraps.
- Verdeel de geraspte wortel, (rode) uiringen en reepjes gerookte kipfilet (of de vegetarische variant) over de wraps.
- Strooi wat geroosterde pijnboompitten over de vulling voor extra smaak en textuur.
- Rol de wraps strak op. Snijd ze schuin doormidden voor een nette presentatie en makkelijker eten.
- Wikkel de wraps strak in vershoud- of aluminiumfolie en bewaar in de koelkast. Neem ze mee in een koeltas voor de picknick.
Veggie spiesjes in dipsaus
Kleurrijke spiesjes zijn populair op elke picknick, vooral bij kinderen. Ze zijn speels en ideaal om verschillende groenten tegelijk te eten.
Ingrediƫnten: houten of metalen spiesjes, 1 in plakken en in kwartjes gesneden courgette, 1 in blokjes gesneden rode en gele paprika, 150 gram cherrytomaten, 1 in partjes gesneden (rode) ui, eventueel wat champignons, fetablokjes
Ingrediƫnten voor de yoghurt-kruidendip: 200 gram Griekse yoghurt, een handjevol of 20 gram verse en fijngehakte kruiden zoals dille en bieslook, 1 teentje geperste knoflook, peper en zout naar smaak
Bereiding
- Blancheer de courgetteplakken gedurende drie minuten in kokend water, zodat ze iets zachter, maar toch nog stevig zijn en laat afkoelen.
- Rijg afwisselend de groenten aan de spiesjes. Voeg eventueel fetablokjes toe voor meer smaak.
- Meng alle ingrediƫnten voor de dip. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Bewaar de spiesjes en dip apart in luchtdichte bakjes. Pak ze goed in voor transport.
Fruitspiesjes met een Honing met Munt Dip
Een picknick is niet compleet zonder iets zoets! Fruitspiesjes zijn een verfrissende en natuurlijke traktatie, boordevol vitaminen en mineralen, zonder toegevoegde suikers.
Ingrediƫnten: houten spiesjes, 1 in blokjes gesneden Cantaloupe of watermeloen, 300 gram 1 bakje gehalveerde aardbeien, 150 gram druiven en 125 gram blauwe bessen
Voor de honing-munt dip: 150 g Griekse yoghurt, 2 eetlepels onbewerkte honing (bij voorkeur rechtstreeks van de imker), 1 eetlepel fijngehakte verse muntblaadjes
Bereiding
- Rijg afwisselend de verschillende fruitsoorten aan de spiesjes voor een mooie kleurencombinatie.
- Roer de Griekse yoghurt met honing en fijngehakte muntblaadjes goed door voor de dip.
- Bewaar de fruitspiesjes en dip apart in luchtdichte containers in een koeltas.
Zelfgemaakte ijsthee zonder toegevoegde suikers
Bij een gezonde picknick horen natuurlijk ook gezonde drankjes. Zelfgemaakte ijsthee is een lekker en vooral gezond alternatief voor frisdrank.
Ingrediƫnten: 1 liter water, 5 zakjes groene thee, zwarte thee of fruitthee (bijv. rood fruit of munt), schijfjes citroen, verse muntblaadjes, plakjes komkommer, extra fruit (aardbeien, frambozen) voor decoratie en smaak, eventueel enkele druppels stevia of een theelepel honing voor een zoete smaak, maar probeer het eerst puur!
Bereiding
- Breng het water aan de kook.
- Haal van het vuur en voeg de theezakjes toe.
- Laat de thee trekken volgens de aanwijzingen op de verpakking, of iets langer voor een rijkere, intensere smaak.
- Verwijder de theezakjes en laat de thee afkoelen.
- Schenk de afgekoelde thee in een grote fles of kan.
- Voeg naar smaak schijfjes citroen, munt, komkommer of ander fruit toe.
- Zet de fles in de koelkast en laat deze minimaal een paar uur of een nacht goed koud worden.
Conclusie: Gezond genieten van het buitenleven!
Met deze top 5 gezondste picknickgerechten wordt jouw volgende picknickuitje zeker een succes.
Ze zijn niet alleen handig om mee te nemen en zien er aantrekkelijk uit, maar vooral lekker en gezond.
Met verse ingrediƫnten en slimme bereidingen, geniet je volop van het buitenleven zonder je gezonde levensstijl te verliezen.