Te weinig eiwitten

Te weinig eiwitten eten als je wilt afvallen – Hoe herken je dat?

Spread the love

Te weinig eiwitten eten brengt niet alleen je gezondheid in gevaar. Een eiwittekort verhindert afvallen. Eiwitten zijn niet voor niets de bouwstenen van ons lichaam.  Als te weinig eiwitrijke voeding eet vergroot je risico dat je ziek wordt. Het is dus belangrijk de symptomen van een gebrek aan hoogwaardige eiwitten tijdig te herkennen. 

Wat zijn de symptomen van te weinig eiwitten eten?

In ieder gezond eetpatroon staan eiwitten centraal. Ze zijn namelijk rijk aan alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en voedingsvezels. In alle crash diëten eet men bijna uitsluitend eiwitten, maar dat is zeker niet gezond. Een gezond eetpatroon bestaat naast veel eiwitten ook uit voldoende gezonde vetten en koolhydraten. Te weinig eiwitten eten kan ernstige gevolgen hebben. Zowel op het vlak van je gezondheid als van je lichaamsgewicht. Sommige bevolkingsgroepen lopen een groter risico op een tekort aan eiwitten dan anderen. Dat is vooral het geval met ouderen. Die hebben vaak weinig eetlust en kauwen onvoldoende als gevolg van ziekte of van problemen met slikken.  Ook psychische aandoeningen of eetstoornissen leiden vaak tot een tekort aan eiwitten.

Te weinig eiwitten eten: Een eiwittekort heeft diverse oorzaken

Belangrijke oorzaak is vaak dat je lichaam niet in staat is voldoende eiwitten op te nemen, niet of slecht worden verteerd of niet daar terecht komen waar ze nodig zijn.  Om gezond te zijn, je conditie te verbeteren en makkelijk af te vallen hebben we voldoende eiwitten nodig. Te weinig eiwitten zorgt voor:

 • Overgewicht en teveel ongezond buikvet
 • Gebrek aan kracht en energie
 • Slechte lichaamsconditie
 • Te weinig natuurlijke weerstand: met een groter risico op aandoeningen zoals verkoudheden, griep, infecties van de luchtwegen zoals bronchitis
 • Verminderde lichaamsgroei
 • Slechte spierontwikkeling

Kun je ook te veel eiwit binnen krijgen?

Te veel eiwitten eten heeft even goed nadelen als te weinig eiwitten eten. Eiwitrijke diëten zijn populair. Dat komt door het groeiend aanbod aan eiwitshakes en andere maaltijdvervangers met een hoge concentratie aan eiwitten om snel af te vallen. Een te hoge eiwitinname is ook niet gezond en kan leiden tot:

Lees ook: Eiwitten tekort slecht voor je gezondheid en overgewicht

 • Teveel opgeslagen vet en overgewicht
 • Te veel afvalstoffen
 • Aderverkalking
 • Hart- en vaatziekten
 • Slecht werkende lever en nieren

Als je meer dan 2,4 gram per kilo lichaamsgewicht per dag inneemt, wordt dat als ongezond gezien. Bovendien heeft het dan als bouwstof voor je spieren weinig nut meer.Je dagelijkse dosis eiwitten kun je makkelijk berekenen door je lichaamsgewicht te vermenigvuldigen met 0,8. Sommige bevolkingsgroepen hebben meer eiwitten nodig. Dat is onder meer het geval voor:

 • Vrouwen die zwanger zijn
 • Vrouwen die borstvoeding geven
 • Krachtsporters
 • Ouderen
 • Als je last hebt van broze beenderen en vooral bij osteoporose of botontkalking

Aan deze symptomen herken je een tekort aan eiwitten

Overgewicht

Te weinig eiwitten zorgen voor overgewicht en teveel ongezond buikvet

Te weinig eiwitten eten: Je raakt niet verzadigd en hebt constant zin in zoet

Dan is de kans groot dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zorgen namelijk voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Te weinig eiwitten zorgen voor een onstabiele bloedsuikerspiegel met hoge pieken en dalen. Dat vergroot je trek in zoet en is vaak oorzaak van diabetes. Een gezond en stevig ontbijt met veel eiwitten kunnen dit voorkomen.

Te weinig eiwitten eten: Je bent vaker ziek

Voldoende eiwitten geven je meer natuurlijke weerstand. Een tekort zorgt ervoor dat je een groter risico loopt op verkoudheden, griep en bronchitis.

Ook interessant: Ongezonde voeding die je best niet eet om je gezondheid niet in

Bloedarmoede

Hemoglobine is een eiwit dat er voor zorgt dat zuurstof via je bloed door je lichaam vervoerd wordt.

Zonder hemoglobine heb je meer kans op bloedarmoede.

Kortademigheid

Dat is ook het geval voor onze ademhaling. Met een verminderde zuurstoftoevoer krijgen we last van kortademigheid.

Groeiachterstand

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam.  Ze zorgen voor de groei van al onze lichaamscellen en weefsels. Kinderen die te weinig eiwitten binnen krijgen groeien minder snel.

Tekort aan spieren 

Onze spiercellen sterven af na gemiddeld 50 dagen. Dan gaan onze eiwitten aan het werk om extra spieren op te bouwen. Dat heeft ook gevolgen als je iets aan je overgewicht wilt doen. Hoe meer spieren, hoe meer vet we verbranden en hoe makkelijker we afvallen.

Vochtophopingen

Voldoende eiwitten zorgen ervoor dat vocht tijdig wordt afgevoerd. Een gebrek aan eiwitten maakt de uitwisseling van vocht en voedingsstoffen tussen bloed en weefsels langzamer en op den duur onmogelijk. Opgeslagen vocht hoopt zich dan op en wordt dan slechter of zelfs niet meer afgevoerd.

Te weinig eiwitten eten: groter risico op bacteriële en virale infecties

Bij onvoldoende eiwitten maak je minder antistoffen aan en wordt je immuunsysteem verzwakt. Dan verkleint ook je natuurlijke weerstand en ben je vatbaarder voor bacteriële en virale infecties.

Goed om weten: Tekort aan koolhydraten – Symptomen herkennen en

Gebrek aan energie

Haaruitval

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, zo ook van onze haarzakjes. Sterke haarzakjes beschermen ons haar tegen schadelijke invloeden van buitenaf en vooral tegen onze sterk wisselende weersomstandigheden.

 • Snel afbrekende nagels
 • Een vale en kleurloze huid 
 • Slecht genezende wondjes

Zoals we hierboven al aanhaalden zorgen eiwitten zorgen voor een goede cel opbouw. Met te weinig eiwitten zal die vertragen waardoor wondjes minder snel genezen.

Gezonde alternatieven voor dit gezond eten afvallen weekmenu vind je zeker in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

 

Gezond vetpercentage

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.