
Suikervervangers zijn populair bij diegenen die gezonder willen eten en makkelijker willen afvallen. Geraffineerde witte en toegevoegde suikers zijn namelijk een belangrijke oorzaak van overgewicht, diabetes en andere ernstige aandoeningen. Maar zijn suikervervangers dan écht zoveel gezonder?
Welke suikervervangers kunnen we dan wél veilig gebruiken?
Geraffineerde en toegevoegde suikers zijn de grootste vijand van onze gezondheid. Daarom gebruiken we meer en meer suikervervangers en kunstmatige zoetstoffen. Volgens de producenten van deze zoetstoffen als suikervervangers zijn ze vriendelijk voor onze gezondheid en veroorzaken ze geen overgewicht. De Wereld Gezondheidsorganisatie denkt daar nu duidelijk anders over. Veel gebruikte alternatieven voor witte suiker, zoals stevia en sacharine, zijn lang niet zo onschuldig dan wordt beweerd, integendeel. De resultaten van recente onderzoeken tonen aan dat ze even ongezond zijn dan suiker.
Voeding rijk aan toegevoegde suikers
We vinden nog maar weinig voedingsproducten zonder suiker. Ze worden eraan toegevoegd om de smaak te verbeteren en hun houdbaarheidsdatum te verlengen. Naast snoep, koekjes en gebak en frisdranken vinden we toegevoegde suikers ook in brood, chips, in kant- en – klare gerechten en diepvriesmaaltijden en zelfs in soepen en sauzen uit de supermarkt.
Suiker vergroot risico op overgewicht en diabetes
Wie teveel suiker gebruikt, vergroot zijn risico op overgewicht, obesitas en diabetes aanzienlijk. Afvallen wordt dan steeds moeilijker. Daar blijven de gevolgen van teveel suikerrijke voeding eten spijtig genoeg niet toe beperkt. Andere gevolgen van teveel suiker eten zijn:
- Aderverkalking
- Hart- en vaatziekten
- Onbedwingbare (vr)eetbuien
- Insulineresistentie
- Hevige hoofdpijn en migraine
- Misselijkheid
- Vermoeidheid en gebrek aan energie
- Huidproblemen: zoals acne, eczeem, houdveroudering, ouderdomsvlekken, rimpels en wallen onder je ogen
- Schimmelvorming zoals schimmelvoeten
- Een slechte spijsvertering en een ongezonde darmflora
- Suikers die niet door onze spieren gebruikt worden, worden opgeslagen als vet
Suikervervangers en zoetstoffen zorgen voor gelijkaardige problemen
De resultaten van meerdere en grootschalige onderzoeken door de Wereld Gezondheidsorganisatie tonen aan dat suikervervangers en zoetstoffen voor dezelfde gezondheidsproblemen zorgen dan suiker. Ze wil het gebruik ervan strenger aanpakken en meer en meer aan banden leggen.
Suikervervangers zijn trage dikmakers
Volgens de producten leveren suikervervangers wel dezelfde zoetheid als suiker, maar dan zonder de ernstige gezondheidsklachten. In de resultaten van een onderzoek dat in Israël werd uitgevoerd en recent verscheen in het vakblad Cell, zagen wetenschappers het bewijs dat het gebruik van suikervervangers verband houdt met een verhoogd risico op diabetes type 2, overgewicht en ernstige hartklachten. Zoetstoffen veroorzaken overgewicht op langere termijn. Het zijn dus trage dikmaker.
Stevia en aspartaam geen effect op bloedsuikerspiegel
Uitzonderingen op de regel zijn stevia en aspartaam. Die hadden geen nadelige invloed op onze bloedsuikerspiegel. Een onstabiele bloedsuikerspiegel is een veel voorkomende oorzaak van diabetes.
Sucralose en Sacharine
Beide zoetstoffen verhoogden wél de bloedsuikerspiegel bij de deelnemers aan de onderzoeken. Stevia, aspartaam, sucralose en sacharose veranderden wél de bacteriën in onze darmen die een hoge bloedsuikerspiegel in de hand werken.
Suikervervangers vervangen door meer fruit
In plaats van meer suikervervangers en zoetstoffen te gebruiken, zouden we volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie beter meer fruit eten.
Light voeding en drank
Volgens voedingsexpert Patrick Mullie van de Vrije Universiteit Brussel zijn light voeding en drank zeker geen wondermiddelen, integendeel. Wie deze zoetstoffen gebruikt zal er doorgaans meer van gebruiken om hetzelfde effect te bekomen. Ons verlangen naar zoet wordt dus nog aangewakkerd. Producten waarin suikervervangers werden verwerkt, verminderen het totaal aantal calorieën niet zoals eerder werd zakken. Ze nemen ook onze drang naar zoet niet weg, integendeel.
Gezond eten en meer bewegen
Volgens Mullie blijft gezond eten en meer bewegen blijft nog altijd de enige manier om gezond en verantwoord af te vallen. Sporadisch een glas frisdrank drinken is geen probleem. Dagelijks een fles frisdranken drinken is dat wél.
Gezonde voeding moet goedkoper worden
Een bijkomend probleem is dat gezonde voeding nog altijd veel duurder is dan ongezonde voedingsproducten. Daar zou volgens de voedingsexpert dringend verandering moeten in komen.