Stress verminderen
Spread the love

Stress verminderen is in onze drukke samenleving vaak nodig. Zowel in ons professioneel als in ons sociaal leven lonkt het voortdurend om de hoek. En dan kun je er maar beter komaf mee maken. Stress bedreigt zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid. Om zo snel mogelijk van hun stress verlost te raken, grijpen velen naar medicijnen. Dat is geen goed idee. Ze zijn vaak verslavend en doen veel meer kwaad dan goed. Toch moet je bij stress niet zomaar bij de pakken blijven zitten. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen. In de eerste plaats door gezond te eten. De voordelen van gezonde voeding kun je stimuleren met natuurlijke voedingssupplementen.

Met welke gezonde voedingsstoffen kunnen we stress verminderen?

Stress is lang niet altijd een bedreiging voor onze gezondheid. Er is namelijk positieve en negatieve stress. Inderdaad, stress zorgt niet altijd een bedreiging voor onze gezondheid. Positieve stress is zelfs gezond. Het helpt ons beter presteren, zowel geestelijk als lichamelijk.  Het verbetert ook onze concentratie en dat helpt in dreigende situaties.

De belangrijkste oorzaken van stress

Stress kent meerdere oorzaken. Denk hierbij aan onze hoge werkdruk en een slechte werkomgeving, het verlies van een dierbare en sociale druk. Stress is vaak ook het gevolg van een tekort aan slaap, te weinig ontspanning en beweging.

De symptomen van te veel stress

Teveel stress is dus nadelig voor je gezondheid. Veel voorkomende symptomen van stress zijn vooral:  

  • Verhoogde prikkelbaarheid en plotse stemmingswisselingen
  • Concentratieproblemen
  • Hoofd- en spierpijn
  • Slaapproblemen
  • Hartkloppingen
  • Druk in je borststreek
  • Gebrek aan energie
  • Moeilijke spijsvertering

Stress verminderen: Het belang van het stresshormoon Cortisol

In stresssituaties wordt dit hormoon aangemaakt door onze bijnieren. Het verhoogt je bloedsuikerspiegel, waardoor er glucose vrijkomt in je bloed. Dat zorgt op zijn beurt voor extra energie om aan deze stresssituaties te kunnen weerstaan. Bij aanhoudende stress wordt er te veel cortisol aangemaakt. Dat verzwakt ons immuunsysteem en verlaagt onze natuurlijke weerstand.

Lees ook: Chronische stress maakt ziek en afvallen onmogelijk

Te veel cortisol vaak oorzaak van overgewicht

Te veel cortisol is vaak ook oorzaak van overgewicht. Dit hormoon heeft tegelijk een belangrijke invloed op ons humeur en zorgt voor slaap- en spijsverteringsproblemen. Als gevolg van te veel cortisol vergroot ook ons risico op hart- en vaatziekten en kanker. Belangrijke symptomen van een te hoog cortisolgehalte zijn vooral:

  • Te veel ongezond buikvet en overgewicht
  • Inslaapproblemen en een tekort aan slaap
  • Opgeblazen gevoel
  • Diarree of verstopping
  • Donkere gedachten
  • Huidproblemen zonder aanwijsbare oorzaak

Stress verminderen door gezond te eten

Stress verminderen doe je in de eerste plaats door de oorzaken ervan uit te schakelen. Door professionele of sociale problemen aan te pakken bijvoorbeeld. Wat je eet, heeft ook een belangrijke invloed op je stressgevoeligheid. Een ongezond eetpatroon met veel toegevoegde suikers en vetten maakt je stressgevoeliger. Wanneer je regelmatig last hebt van stress is het dus belangrijk om je ongezonde eetgewoonten in te ruilen en gezond en gevarieerd te eten. Zo een gezond eetpatroon tegen stress bestaat in de eerste plaats uit:

  • Verse groenten: en vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, sla, broccoli, bloemkool, alle groene koolsoorten, paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers en asperges.
  • Peulvruchten: zoals erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en kikkererwten
  • Fruit: alle citrusvruchten, sinaasappels, kiwi, grapefruits, alle soorten bessen en aardbeien.
  • Onbewerkte noten, zaden en pitten: en vooral amandelen, cashewnoten, walnoten, hazelnoten en pinda’s, lijnzaad en zonnebloempitten.
  • Volkorengranen en producten: vooral haver, zemelen boekweit, alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
  • Vette vis: vooral wilde zalm, tonijn, forel, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis.

Ook interessant: Beter slapen zonder medicijnen maar met deze natuurlijke middelen

Stress verminderen met vitamine B11 of foliumzuur

Een gezond eetpatroon tegen stress kun je extra ondersteunen met de juiste vitaminen en mineralen. Dat is zeker het geval voor de vitaminen van het B-complex en vooral B11 of foliumzuur. Foliumzuur vind je in beperkte mate ook in

  • Verse groenten en vooral in groene bladgroenten
  • Peulvruchten
  • Fruitsoorten: en vooral in aardbeien, citrusvruchten, kiwi’s en meloen.
  • Volkorengranen
  • Zuivelproducten: kaas, onbewerkte natuuryoghurt zonder toevoegingen, Griekse yoghurt, skyr en kwark.

Foliumzuur is ook belangrijk voor zwangere vrouwen en voor diegenen die snel zwanger willen worden. Het zorgt voor een goede zwangerschap en bevalling en is ook belangrijk voor de ongeboren baby. Foliumzuur of vitamine B11 voorkomt ook ernstige geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje en een hazenlip.  Vitaminen B5 ondersteunt ook tegen stress. Deze vind je vooral in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groenten en fruit.

Ondersteun je gezond eetpatroon met een voedingssupplement met alle vitaminen uit het B- complex.

Stress verminderen met Magnesium

Magnesium is een belangrijke vitamine tegen stress. In stresssituaties plas je namelijk viermaal meer stress uit dan in normale omstandigheden. Magnesium vind je vooral in rauw cacaopoeder en in pure chocolade met minstens 85 procent rauwe cacao maar ook in verse groenten, peulvruchten, fruit (bananen), noten en in volkorengranen. Om je voorraad magnesium voldoende aan te vullen is het gebruik van een voedingssupplement met 400 milligram magnesium een goed idee. Meer magnesium slikken per dag is zeker niet nodig. Door een teveel aan magnesium kan er namelijk een tekort aan kalk ontstaan. Het is daarom aangeraden om naast 400 milligram magnesium dagelijks ook 400 milligram calcium te slikken. Bij voorkeur voor het slapengaan.

Ondersteun je gezond eetpatroon met een voedingssupplement met 400 milligram magnesium en evenveel calcium per dag.

Stress verminderen met zink

Net zoals magnesium, is ook zink een belangrijk mineraal in de strijd tegen stress. Het speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling in onze hersenen. Zink zorgt ook voor gezonde lichaamscellen, een sterk immuunsysteem en een hoge natuurlijke weerstand. Zink vind je vooral in groene bladgroenten, sesamzaad, linzen, amandelen, paranoten, volkoren granen en in champignons.

Omdat niet iedereen gezond eet met voldoende vitaminen, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen kun je je zinkvoorraad aanvullen met een natuurlijk voedingssupplement.

Stress verminderen met Omega 3 en Serotonine

Omega 3 vetzuren regelt mee de aanmaak van serotonine of het gelukshormoon. Dat maakt je stressbestendiger en helpt tegen plotse stemmingswisselingen en een verhoogde prikkelbaarheid, vaak een gevolg van te veel stress. Omega 3 vetzuren zijn vooral aanwezig in vette vis, in walnoten, chiazaad en in lijnzaad.

Ondersteun dit met een voedingssupplement met Omega-3 met een hoge dosering van EPA en DHA- vetzuren.

Stress verminderen met Groene thee

Deze gezonde theesoort bevat zoals L- theanine, een stof met een positieve invloed op stress. Het betreft een aminozuur dat mee de aanmaak regelt van dopamine en serotonine. Drink daarom dagelijks vier kopjes groene thee om stress te voorkomen of te verminderen. Omdat het niet alleen stress, maar zelfs chronische stress en typische burn-outklachten vermindert, verbetert groene thee ook de gezondheid van onze bijnieren.

Stress verminderen met Rhodiola

Rhodiola, ook wel de ginseng van de 21ste eeuw genoemd, is een adaptogeen. Dat zijn stofjes die ons helpen aanpassen aan stressvolle situaties. Ze brengen onze hormonen in evenwicht wat stressverlagend werkt.

Ashwagandha

In de Ayurveda of de Indiase geneeskunde wordt deze plant al meer dan 4000 jaar gebruikt tegen stress. Dat doet het door ons cortisolniveau te verlagen dempen en lichaam en geest in evenwicht te brengen. Ashwagandha wordt vaak ingezet bij:

  • Angst en neerslachtigheid
  • Slecht geheugen
  • Slapeloosheid
  • Hoge bloeddruk
  • Tumoren
  • Diabetes mellitus
  • Spijsverteringsproblemen
  • Artritis

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole