Sneller herstellen na corona
Spread the love

Sneller herstellen na corona is nodig, want dit hardnekkige virus blijkt niet zo makkelijk te verslaan. En nu blijkt dat een gezond eet- en leefpatroon het herstelproces na corona aanzienlijk verkort. Dat blijkt uit na een grootschalig onderzoek door de epidemiologen van Kings College in Londen en de Harvard Medical School in Boston.

Waaruit bestaat een gezond eetpatroon om sneller te herstellen na corona?

Had het coronavirus je te pakken en verloopt je herstel niet zoals je zou willen? Wanneer je herstelt van corona, is het belangrijk om nog meer op je voeding te letten dan anders. Als gevolg van je verlies aan van eetlust en vermoeidheid, heb je nu meer gezonde voeding en energie nodig om te herstellen van het coronavirus. Als je niet genoeg energie uit vet en koolhydraten haalt, gaat je lichaam eiwitten verbranden. Zorg ook dat je gedurende de dag voldoende water drinkt: minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.

Sneller herstellen na corona met meer eiwitten

Tijdens en na een coronabesmetting heb je meer eiwitten nodig. Ze zijn de bouwstoffen van ons lichaam en zijn onmisbaar nodig voor het versterken van je weerstand en voor het herstel en de opbouw van onze spieren. Omdat je tijdens je coronabesmetting minder bewoog, nam je spiermassa af, ook die van je ademhalingsspieren. Spiermassa wordt ook afgebroken doordat je stofwisseling als gevolg van de ziekte verandert. Dit geldt voor iedere covidpatiënt, zeker als die bedlegerig was en op intensieve zorgen verbleef. Eiwitten zorgen voor de heropbouw en de versterking van onze spiermassa. Eet daarom meer voeding met hoogwaardige eiwitten. Die vind je vooral in:

  • Eieren
  • Peulvruchten: en vooral in linzen en in kikkererwten, maar ook in doperwten, in alle soorten bonen, sojabonen, groentekiemen en in mais
  • Alle soorten vis: met een voorkeur voor vette vis
  • Kip en kalkoen
  • Zuivelproducten: voornamelijk in melk, kaas (+20), in onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toevoegingen
  • Onbewerkte noten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
  • Pinda’s
  • Volkorengranen: zoals haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
  • Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst

Om zo snel mogelijk te herstellen, kun je dit voedingspatroon met veel eiwitten, extra ondersteunen met een voedingssupplement. Geef daarbij altijd voorrang aan Whey eiwitten, de beste soort eiwitten die je kunt gebruiken.

Whey Protein

Sneller herstellen na corona: Zo eet je energie- en eiwitrijk

Deze voedingstips kunnen je helpen om sneller te herstellen na corona:

  • Varieer zoveel mogelijk
  • Eet en drink wanneer je er zin in hebt
  • Probeer te genieten van wat je eet, eet rustig en kauw goed
  • Vloeibare voeding: geef de voorkeur aan  vloeibare voedingsmiddelen havermoutpap, volle melk of yoghurt
  • Meng je groenten onder puree, dat eet makkelijker
  • Aardappelen: Vervang gekookte aardappelen regelmatig door gebakken aardappelen
  • Kies voor gezonde tussendoortjes: zoals volle yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr zonder toegevoegde stoffen, een zelf gemaakte groente- of vruchtensalade of smoothie

Sneller herstellen na corona met deze vitamines en mineralen

Corona hebben ongetwijfeld een negatief effect op je eetpatroon. In deze periode heb je weinig of geen eetlust, waardoor je al vlug een tekort aan gezonde voedingsstoffen, vooral vitaminen en mineralen opbouwt. Om een sneller herstel na corona mogelijk te maken heb je dus extra vitaminen en mineralen nodig. Dat moet onder meer je immuunsysteem versterken en je natuurlijke weerstand verhogen.  Als je minder eet door corona, dan is het belangrijk voor je herstel om vooral voeding met extra vitamine D, B12 en C te eten.

Sneller herstellen na corona met Vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij onze weerstand en een goede werking van de spieren. Spijtig genoeg maken we deze vitamine niet zelf aan. Dat doen we wel onderhuids onder invloed van het zonlicht. Daarnaast halen we kleine hoeveelheden vitamine D uit onze voeding. Het gaat dan vooral om vette vissoorten, kip en kalkoen en eieren. Vitamine D wordt ook meer en meer toegevoegd aan margarine, halvarine en aan bak- en braadproducten, uitgezonderd olie. Sommige bevolkingsgroepen zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en ouderen hebben meer vitamine D nodig. Om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen, kun je je gezond eetpatroon ondersteunen met een voedingssupplement vitamine D.

Vitamine B12

Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Die zijn nodig om zuurstof via ons bloed door gans ons lichaam te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede opbouw en werking van ons zenuwstelsel. Vitamine B12 vind je vooral in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

Sneller herstellen na corona met Vitamine C

En uiteraard mag deze vitamine niet ontbreken. Vitamine C beschermt onze lichaamscellen tegen (oxidatieve). Het is ook nodig voor de vorming van ons bindweefsel, de opname van ijzer en voor een sterke natuurlijke weerstand. Je vindt deze vitamine vooral in alle citrusvruchten, in groenten en aardappelen. Om aan je hoeveelheid vitamine C te komen eet je dagelijks 300 gram groenten en 200 gram fruit.

Vitaminesupplementen en herstel

Heb je na corona een tekort aan gezonde voedingsstoffen? Combineer dan een gezond eetpatroon met het slikken van een multivitaminepil. Op die manier krijg je alle onmisbare vitaminen en mineralen in voldoende mate naar binnen om een sneller herstel na corona mogelijk te maken.

Voldoende beweging

Naast gezond eten met veel eiwitten en voldoende gezonde vetten en koolhydraten, heb na corona zeker nood aan meer lichaamsbeweging. Bouw dit langzaam op. Een half uurtje wandelen, fietsen of joggen volstaat. Je zult dit in het begin van je herstelperiode zelfs niet eens halen. Zet door, en ga ook bij minder goed weer en tijdens de wintermaanden naar buiten om je weerstand weer op te bouwen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.