Slechte adem voorkomen
Spread the love

Vieze adem voorkomen kan op vele manieren. Je kunt er gelukkig zelf veel aan doen. Met een goede mondhygiëne bijvoorbeeld. Maar wat je dagelijks eet heeft een grotere invloed op je adem dan je denkt. Daar wordt vaak weinig of geen rekening mee gehouden. Je adem is in vele gevallen een weerspiegeling van wat je eet en van je gezondheidstoestand. Een slechte adem voorkomen doe je met een gezond en vooral natuurlijk eetpatroon.

Kortom, wat eet je best wel en wat niet om een vieze adem te voorkomen?

We hebben allemaal wel eens last van een onfrisse of een slechte adem. Meer dan twintig procent van al onze landgenoten hebben er altijd last van. Dat zorgt vaak voor onzekerheid en zelfs sociaal isolatie. Genoeg redenen toch om een slechte adem ernstig aan te pakken? Tips tegen een vieze adem zijn dus zeker niet misplaatst. Een slechte adem komt vaak voor na het drinken van koffie, het gebruik van sommige kruiden en zeker van knoflook, roken of het drinken van alcohol. Dat is vervelend maar onschuldig en gelukkig slechts tijdelijk. Anders is het als de oorzaken van je vieze adem ergens anders moet worden gezocht.

Vieze adem voorkomen: vele oorzaken

Een onwelriekende of vieze adem heeft vele oorzaken. Het is vaak ook oorzaak van gezondheidsproblemen of van een ongezond eetpatroon met veel suikers en ongezonde verzadigde vetten of transvetten. Medische oorzaken van een vieze adem zijn vooral:

  • Een slechte mondhygiëne 
  • Ongezond tandvlees 
  • Een verontreinigde tong
  • Problemen met je slokdarm en met je amandelen 
  • Een slechte spijsvertering en ene ongezonde darmflora
  • Sinusitis
  • Ontsteking van het mondslijmvlies
  • Aften
  • Niet regelmatig schoonmaken van een gebitsprothese
  • Stress-angst-depressie
  • Menstruatie (vooral in het midden van de periode)
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen
  • Neus- en keelontsteking

Vieze adem voorkomen: Belangrijke symptomen herkennen

  • Rood gezwollen tandvlees dat snel bloedt
  • Tandplak
  • Opgezette lymfeknopen, zere keel en verstopte neus
  • Droge mond
  • Geen smaakgevoel in de mond
  • Stinkende boertjes laten
  • Vlekjes op tanden en kiezen en op het mondweefsel
  • Witte droge tong

Vieze adem voorkomen: door ongezond eetpatroon 

Een vieze adem is in vele gevallen het gevolg van een ongezond eetpatroon. In de eerste plaats van voeding met veel suikers, ongezonde vetten, pitte kruiden en allerlei toegevoegde stoffen.

Vieze adem voorkomen: Eet zo weinig mogelijk geraffineerde witte suiker

Een vieze adem is vaak het gevolg van suikerrijke voedingsmiddelen. Suiker is namelijk een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën. Die veroorzaken vaak tandplak, pijnlijke tandvleesaandoeningen en een slechte adem. Het gebruik van suiker kun je zoveel mogelijk beperken is de boodschap. Suiker volledig uit je voedingspatroon schrappen is zo goed als onmogelijk. Ook een goede mondhygiëne is onmisbaar. Poets na het eten van suiker of suikerrijke voeding (snoep, koekjes, gebak, chips) onmiddellijk je tanden of gebruik een natuurlijke mondspoelmiddel. Lukt dat niet direct? Gebruik suikervrije kauwgom. Die zorgt voor de extra aanmaak van speeksel dat de bacteriën doodt.

Een vieze adem voorkomen: eet minder

Zuivelproducten zoals kaas, melk, karnemelk, yoghurt, kwark, skyr en roomijs zorgen ook voor een vieze adem. De afbraak  van melkeiwitten maakt bacteriën vrij die een slechte adem kunnen veroorzaken. Zware kazen van het type als roquefort, camembert en geitenkaas ruiken van nature al sterk en geven dat door aan je adem.

Zelfs vis kan een vieze adem veroorzaken

Er zijn ook gezonde voedingsmiddelen waarvan je niet verwacht dat ze voor een slechte adem zorgen. Dat is bijvoorbeeld het geval met vis. Die is rijk aan eiwitten, de favoriete voeding van slechte mondbacteriën. Vis met de meeste eiwitten zijn wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis.

Deze zure voedingsmiddelen zorgen voor een vieze adem

Een vieze adem is ook het gevolg van te zure voedingsmiddelen. Onze mond heeft een gemiddelde pH-waarde van 6.5 terwijl een waarde van 7 normaal is. Een pH-waarde onder het gemiddelde is een voedingsbodem voor ‘slechte’ mondbacteriën en een slechte adem. Zure voedingsmiddelen die je dus best met mate eet zijn vooral:

  • Citrusvruchten: en vooral citroen sinaasappels, grapefruit, ananas
  • Groenten: tomaten, pepers
  • Peulvruchten: erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, krentenbaard, linzen en kikkererwten
  • Vlees: rosbief, gerookt vlees, ham, rundergehakt, biefstuk, lamsbiefstuk, ossenhaas, kip, kalkoen en konijn
  • Onbewerkte noten: vooral amandelen en cashewnoten
  • Zaden: hennepzaad
  • Pitten: pompoenpitten
  • Volkorengranen: haver en havermout
  • Volkorenproducten: Volkoren deegwaren, zilvervliesrijst, bruine rijst
  • Zuivel: kaas, mozzarella, yoghurt, kwark, skyr en Griekse yoghurt zonder toevoegingen
  • Vette vis: wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
  • Eieren
  • Azijn

Vieze adem door gasvorming in je darmen

Gasvorming in je darmen na iedere maaltijd is ook een veel voorkomende oorzaak van een vieze adem. Sommige voedingsstoffen worden door onze dunne darm niet of nauwelijks verteerd. Die worden dan afgebroken in je dikke darm wat gasvorming veroorzaakt. Gasvorming is vaak ook het gevolg van constipatie of verstopping of van een verstoorde darmbeweging. De ontlasting blijft dan in je darmen zitten en gist. Dat veroorzaakt gas dat via de wand van je darm in je bloedbaan terecht komt, via je longen wordt uitgeademd en bij sommige een slechte adem veroorzaakt. Voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken zijn vooral:

  • Groenten: alle koolsoorten behalve bloemkool en broccoli, paprika, prei, paksoi, rucola, radijs, spruitjes, rapen
  • Peulvruchten: erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, krentenbaard, linzen en kikkererwten
  • Fruit: onrijpe bananen, meloenen
  • Kruiden: ui
  • Dranken: koolzuurhoudende frisdranken, vruchtensappen en bier
  • Voeding rijk aan suiker: snoep, koekjes, gebak en chips, alle soorten wit brood, witte deegwaren, rijst en aardappelen

Een gezond en natuurlijk eetpatroon om vieze adem te voorkomen

Gezond en natuurlijk eten is een belangrijke stap om een vieze adem te voorkomen of te behandelen. Zo een natuurlijk eetpatroon bestaat uit veel verse groenten en fruit. Groenten zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels en bevatten weinig of geen calorieën.

Peterselie kan vieze adem voorkomen

Bevat chlorofyl een milde antiseptische stof dat bacteriën vermindert die zwavelhoudende gassen in onze mond produceren. Peterselie helpt ook tegen indigestie en maagproblemen.

Een vieze adem voorkomen met Avocado

Avocado werkt sterk bacteriedodend, vooral in onze maag. Dat verbetert onze vertering. Een goede spijsvertering en een gezonde darmflora verminderen je risico op een slechte adem.

Vieze adem voorkomen met Kardemom 

Kardemom is afkomstig uit de Indiase keuken. Deze sterk aromatische smaakmaker werd al door de Egyptenaren gebruikt als natuurlijke mondverfrisser. Het is dus een doeltreffende manier om een vieze adem te voorkomen.

Kauw suikervrije kauwgom

Kauwgum stimuleert de aanmaak van speekselproductie. Dat zorgt er voor dat je mond niet uit droogt en zo een vervelende vieze adem veroorzaakt. Kies altijd voor een suikervrije kauwgom. Suiker is namelijk een belangrijke oorzaak van een vieze adem.

Fenegriek voorkomt vieze adem

Een kop thee op basis van fenegriek kan een vieze adem voorkomen.

Een slechte adem voorkomen met Zonnebloempitten

Kauw na ieder maaltijd op enkele zonnebloempitten en drink daarna een glas water. Het zal een slechte adem voorkomen.

Een vieze adem voorkomen of verhelpen met Kruidnagel

Kauw op een paar stukjes kruidnagel of drink kruidnagelthee tegen een vieze adem.

Venkelzaadjes voor een frisse adem

Venkelzaadjes zijn een gezond alternatief voor kauwgom of pepermunt voor het voorkomen van een slechte adem.

Drink regelmatig Groene thee 

Groene thee is een sterk antioxidant dat ons niet alleen beschermt tegen de vrije radicalen. Deze beschadigen onze lichaamscellen, maken ons ziek en stimuleren ons natuurlijk verouderingsproces. Sterke antioxidanten zuiveren ons ook van alle schadelijke afvalstoffen die zich in onze cellen en in onze weefsels opstapelen. Een slechte adem voorkomen doe je door groene thee te drinken bij je ontbijt. Je krijgt dan niet alleen een frisse adem maar tegelijk ook meer energie. Zowel groene als zwarte thee bevatten polyfenolen, een stof die bacteriën bestrijden die een slechte geur in je mond veroorzaken.

Voldoende water drinken

Water hydrateert ons lichaam en dus ook onze mond waardoor extra speeksel wordt aangemaakt. Een slechte adem voorkomen is dus perfect mogelijk. Water spoelt ook je mond schoon waardoor je risico op een slechte adem sterk vermindert. Drink dagelijks minstens 2,5 liter water en zeker op je nuchtere maag en voor het slapen gaan.

Een vieze adem voorkomen Appelazijn

Een vieze adem voorkomen met appelazijn is makkelijk. Het een sterke desinfecterende werking. Spoel je mond met een theelepel appelazijn in een glas water.

Een vieze adem voorkomen met Baking Soda of Zuiveringszout

Dit product brengt de zuurgraad in je mond in evenwicht waardoor slechte bacteriën worden afgebroken. Doe wat baking soda op je tandenborstel en poets hiermee je tanden. Je kunt ook een theelepel baking soda oplossen in een glas lauw water om je mond te spoelen.

Vieze adem voorkomen of verhelpen met Tea Tree Olie

Tea Tree olie doodt bacteriën een verfrist onze mond en onze adem. Meng drie druppels olie in een glas water en spoel je mond tot vier keer per dag.

Preventieve maatregelen die ook een vieze adem voorkomen:

  • Laat je gebit minstens tweemaal controleren en reinigen door je tandarts of mondhygiënist
  • Poets minstens drie keer per dag
  • Poets zachtjes uw tong of gebruik een speciale tongreiniger om de aanwezige micro-organismen te verwijderen
  • Flos minstens 1 keer per dag
  • Vervang iedere twee maanden tandenborstel

Hier lees je nog veel meer blogs over mondverzorging.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole