Slecht slapenSlecht slapen heeft vele oorzaken. Een tekort aan melatonine is een veel voorkomende oorzaak. Deze natuurlijke remedies helpen je beter slapen.
Spread the love

Slecht slapen komt steeds meer voor. Het heeft vele oorzaken. Een tekort aan melatonine is er een van. Je kunt dit oplossen door je voorraad melatonine aan te vullen.

Dat doe je met een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon, gecombineerd met de juiste kruiden en natuurlijke voedingssupplementen.

Welke voeding bevat de grootste concentratie melatonine?

Wat is melatonine?

Dit hormoon wordt aangemaakt door de pijnappelklier. Die vinden we in onze hersenen en speelt een cruciale rol bij de kwaliteit van onze slaap.

Melatonine komt vooral ‘s avonds vrij. Hoe donkerder het buiten wordt, hoe meer melatonine wordt vrijgegeven.

Dat maakt ons slaperig en verwittigt ons wanneer het bedtijd is.

Natuurlijke middelen die je beter doen slapen:

Oorzaken slecht slapen

Slecht slapen heeft meerdere oorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak is een melatoninetekort. Andere factoren die de kwaliteit van je slaap nadelig beïnvloeden zijn:

 • Angst
 • Stress, angst
 • Een onregelmatig slaapritme
 • Overmatig cafeïnegebruik
 • Bepaalde medicijnen

Symptomen slecht slapen

De meest voorkomende symptomen van slecht slapen zijn ongetwijfeld:

 • Moeilijk inslapen
 • Vaak wakker worden tijdens je slaap
 • Vroeg ontwaken
 • Niet uitgerust zijn
 • Moe zijn overdag
 • Verminderde concentratie
 • Verhoogde prikkelbaarheid
 • Groter risico op ongevallen

Hoe melatoninetekort aanvullen?

Er zijn gelukkig verschillende manieren om een melatoninetekort aan te vullen. Dat kun je met een gezond eetpatroon met voeding rijk aan melatonine.

Je kunt dit ondersteunen met kruiden en natuurlijke voedingssupplementen.

Deze voeding bevat de meeste melatonine:

 • Zure bessen
 • Gojibessen
 • Bananen
 • Pistachenoten
 • Rijst
 • Wilde zalm
 • Eieren
 • Champignons
 • Melk

Je kunt het effect van deze voedingsmiddelen rijk aan melatonine versterken met het dagelijks nemen van een voedingssupplement melatonine.

Slaapstoornissen en melatonine

Melatonine wordt vaak gebruikt bij verschillende slaapstoornissen, zoals slapeloosheid, een verstoord slaap-waakritme en voor de behandeling van jetlag.

Melatonine verbetert je slaapkwaliteit en herstelt je natuurlijke slaappatroon. Raadpleeg altijd eerst je vertrouwde (huis)arts voor je een kuur met melatonine start, zeker wanneer je andere medicijnen gebruikt.

Kruiden die je beter doen slapen

Sommige kruiden doen ons ook sneller inslapen en langer doorslapen. Dat zijn vooral valeriaanwortel, kamille, lavendel en passiebloem.

Je gebruikt deze kruiden best als supplement of als thee gedronken voor het slapengaan. Raadpleeg altijd een arts of natuurgeneeskundige voordat je nieuwe kruidensupplementen gebruikt, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.

Kamille voor betere slaapkwaliteit

Kamille ontspant, waardoor het je slaapkwaliteit verbetert. Kamillethee vermindert ook angst en stress. Drink een kop kamillethee voor je gaat slapen en val sneller in slaap.

Lavendel

Het aroma van lavendel kalmeert zowel lichaam als geest. Daarom wordt lavendel vaak gebruikt als essentiële olie of toegevoegd aan badproducten om je te ontspannen.

Enkele druppels lavendelolie op je hoofdkussen of een warm bad met lavendelolie, verbetert je slaapkwaliteit en doet je dieper slapen.

Slecht slapen met Valeriaan

Valeriaan wordt veel gebruikt als natuurlijke remedie tegen slapeloosheid. Het heeft rustgevende eigenschappen die je slaap te bevorderen en angst verminderen.

Je gebruikt valeriaan als van supplement of thee.

Passieflora of passiebloem

Passieflora of passiebloem wordt vaak gebruikt in natuurlijke slaapmiddelen. Het is ook rijk aan stoffen die angst verminderen en ontspanning bevorderen.

Je gebruikt passieflora als voedingssupplement of als thee.

Kaba-Kaba

Kaba-Kaba is afkomstig uit de Stille Zuidzee en wordt veel gebruikt om zijn kalmerende werking. Het wordt gebruikt om angst te verminderen en ontspanning te bevorderen.

Dit kruid helpt je beter te slapen en rustiger wakker te worden zonder slaperigheid overdag.

Nog natuurlijke remedies tegen slaapproblemen

Naast het aanvullen van melatonine zijn er ook verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust, zoals:

Regelmatige lichaamsbeweging

Beweging brengt je energieniveau in balans en vermindert stress, wat bijdraagt aan een betere nachtrust.

Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen voor het slapengaan brengen je tot rust.

Een gezonde levensstijl

Een evenwichtig en gezond eet- en leefpatroon met veel verse groenten en fruit en voldoende lichaamsbeweging helpt je beter slapen.

Beperk zoveel mogelijk het gebruik van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en fris- en energiedranken.

Rustige en comfortabele slaapomgeving

Beter slapen doe je ook met een goede slaapkamertemperatuur (maximum 18 graden) en een rustige en comfortabele slaapomgeving.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole