Selder is ook bij ons een populaire groenten. Altijd al geweest trouwens. Deze groente laat zich ook makkelijk verwerken in vele gerechten, smoothies en gezonde sapjes.


Op het vlak van je gezondheid zorgt selder voor vele voordelen. Daarnaast verhoogt het onze vetverbranding en doet het ons makkelijker gewicht verliezen. Zijn geneeskracht wordt bijvoorbeeld al lang gebruikt in de alternatieve geneeskunde. 

Maar hoe kun je selder het beste inzetten om je gezondheid te verbeteren en verantwoord en gezond af te slanken?

Er bestaan verschillende soorten selder, maar allemaal zijn ze even gezond:

  • Groene selder: erg pittig en uitstekend om vele gerechten op smaak te brengen. Selder wordt veel gebruikt in de keuken en in de Chinese geneeskunde
  • Bleekselderij of witte selder: heeft een minder pittige smaak dan zijn dan zijn groene maatje van  hierboven. Wordt vooral gebruikt in allerlei soepen en om bouillon op de gewenste smaak te brengen
  • Knolselder: of de wortel van de plant. De knol heeft een witte tot gele kleur en is bijzonder lekker in knolselder puréé

Je kunt de groente op vele manieren gebruiken. Je kunt het stoven en koken, gebruiken in soepen, om gerechten pittiger te maken en zeker rauw in zelf gemaakte salades. Deze gezonde groente bevat vele etherische oliën. Die zijn afkomstig uit zowel de bladeren als de zaden van de plant. Selder valt vooral op door zijn zoete kruidige smaak. De voedingsindustrie maakt dankbaar gebruik van selder om zowel voeding als dranken op de gewenste smaak te brengen.

Schermbloemigen

De groente maakt deel uit van de uitgebreide familie van de schermbloemigen. Peterselie, wortelen, pastinaak, venkel en kervel horen tot dezelfde familie.

Selder is vooral rijk aan deze gezonde voedingsstoffen:

  • Vitaminen: vooral vitamine A, B1, B6, B11 en B12 en vitaminen C en D
  • Mineralen: natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, en zink
  • Sterke antioxidanten
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten

Al deze gezonde ingrediënten horen thuis in ieder gezond eetpatroon voor een betere gezondheid en lichaamsgewicht.

  • Selderij is vet- en cholesterolvrij: zoals alle groenten bestaat selder hoofdzakelijk uit water en is vrij van vet en cholesterol. Daardoor doet het je meer opgeslagen lichaamsvet verbranden en makkelijker afvallen. Het verkleint tegelijk daaraan gelinkte aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, een verstoort cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes
  • Nooit gebrek aan gezonde voedingsstoffen: met selder doe je iets aan je overgewicht en kamp je nooit met een tekort aan gezonde voedingsstoffen zoals dat met de meeste diëten wél het geval is. Deze groente is ook een belangrijke bron van vitamines en mineralen die je nodig hebt om gezond te functioneren, ook tijdens je afslankkuur.
  • Werkt sterk vochtafdrijvend en ontstekingsremmend: Dat heeft selder te danken aan zijn essentiële oliën die het aan boord heeft. Dat is het geval met apiol, limoneen, psoraleen en apiïne. Daardoor verkleint selder je risico op nieraandoeningen zoals pijnlijke nierstenen en  bacteriële infecties
  • Selder is uitzonderlijk rijk aan sterke antioxidanten: die beschermen je tegen de vrije radicalen. Die vrije radicalen maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces
  • Is vooral vezelrijk: voedingsvezels zuivert je lichaam van alle opgeslagen giftige afvalstoffen. Samen met je afvalstoffen breekt het ook opgeslagen lichaamsvet en je slechte LDL- cholesterol af

Je beperkt het eten van selder best zoveel mogelijk als je:

  • Zwanger bent
  • Regelmatig last hebt van blaasontstekingen
  • Als je een trage en gevoelige spijsvertering hebt

Gezonde recepten met selder

Smoothie met selder, banaan en kiwi voor een gezond lichaamsgewicht

Ingrediënten voor 4 smoothies: 8 stengels (bleek) selder, 2 in plakjes gesneden bananen, 8 kiwi’s en 500 milliliter water (of 150 gram yoghurt)

Bereiding

  • Was de selder en snij ze in kleine stukjes
  • Doe ze in je blender
  • Schil de bananen en snij ze eveneens in kleine plakjes
  • Doe ze bij de bleekselderij in je blender
  • Sij de kiwi’s in twee en lepel het vruchtvlees uit de schil
  • Doe het vruchtvlees in je blender
  • Giet er als laatste een groot glas water bij en mix tot je een egaal drankje bekomt
  • Als je een meer romige smoothie verkiest vervang je de hoeveelheid water door magere natuuryoghurt

Volkoren pasta met selder en basilicum

Ingrediënten voor 4 personen:  8 stengels selder, 300 gram volkoren pasta, 2 uien, 500 gram kastanjechampignons, 40 gram boter, 2 eieren, 60 gram geraspte Parmezaanse kaas en 6 eetlepels fijngehakte verse basilicum

Bereiding: 

  • Snipper de uien fijn
  • Snij de selder in kleine plakjes
  • Doe de kastanjechampignons in vieren.
  • Fruit de uien gedurende vier minuten op een zacht vuurtje
  • Voeg er de plakjes selder aan toe en fruit ze gedurende zo’n vijf minuten mee
  • Voeg er de kastanjechampignons bij en laat ze lichtjes bruinen
  • Kook de pasta beetgaar en giet af
  • Klop de eieren los en roer ze samen met de groenten door de pasta
  • Kruid naar smaak met peper en zeezout
  • Bestrooi met Parmezaanse kaas en met de fijn gesneden basilicum 

Knolselderpuree

Voor een perfect resultaat neem je even veel knolselder als aardappelen.

Ingrediënten: 4 grote geschilde aardappelen, 1 knolselder, 1 geschilde ui, 4 eetlepels boter, 100 milliliter magere melk, het sap van een halve citroen, peper, zeezout en nootmuskaat

Bereiding:

  • Doe de fijn gesnipperde uien en de in plakjes gesneden selder in een pot 
  • Voeg er voor de helft water en voor de andere helft melk en een vers gesneden citroen aan toe. Zo blijft de selder zijn witte kleur behouden
  • Breng aan de kook en laat sudderen tot alles gaar is. Hou er rekening mee dat knolselder sneller gaar dan aardappelen.
  • Giet af het water af, doe er weer melk, olijfolie en een snuifje peper zeezout en een weinig nootmuskaat aan toe en pureer
  • Roer grondig tot je een smeuïge puréé bekomt.
  • Voor een extra romige puréé meng je er twee eierdooiers door