SchorsenerenSchorseneren zijn een van de vele vergeten groenten die recent werden herontdekt. Zo zijn niet alleen veelzijdig in de keuken, maar zorgen ook voor heel wat gezondheidsvoordelen. Hoe gezond is het eten van schorseneren?
Spread the love

Schorseneren zijn gezond, want rijk aan alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels en sterke antioxidanten, nodig voor een goede gezondheid.

Schorseneren, vooral in Nederland noemen ze keukenmeidenverdriet zijn, zoals pastinaak, een van de vele vergeten groenten die nu terug worden herontdekt en gewaardeerd.

Vooral om hun veelzijdigheid in de keuken en hun vele gezondheidsvoordelen.

Ze komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en worden al eeuwenlang geteeld vanwege hun hoge voedingswaarde en culinaire toepassingen.

De schorseneer is een lange, dunne wortel met een bruine of zwarte buitenkant. Het vruchtvlees is wit en heeft een delicate smaak, qua textuur vergelijkbaar met asperges.

Hoe gezond is het eten van schorseneren?

De plant heeft lange, groene bladeren met prachtige, gele bloemen. De wortels van schorseneren zijn langwerpig en bedekt met een donkere schil.

Die moet worden weggeschraapt voor je ze kunt bereiden. De binnenkant van de schorseneer is wit en heeft een heerlijke nootachtige smaak.

Je kunt de gezondheidseffecten van schorseneren nog versterken met een:

Geschikt voor diabetici en mensen met overgewicht

Schorseneren zijn niet alleen lekker, maar ook vooral erg gezond. Dat danken ze aan de vele gezonde voedingsstoffen die ze aan boord hebben.

Daardoor passen ze in elk gezond eetpatroon, zelfs in dat van diabetici en van de velen die iets aan hun overgewicht willen doen.

De voedingswaarde van schorseneren

In deze groenten vind je vooral:

  • Vitaminen: dat zijn voornamelijk vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11 of foliumzuur, vitamine C, E en K
  • Mineralen: naast veel kalium zijn dat ook natrium en calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten
  • Sterke antioxidanten

De vele gezondheidsvoordelen van Schorseneren

Het regelmatig eten van schorseneren zorgt voor verrassend veel kan verschillende gezondheidsvoordelen.

Op voorwaarden dat ze in een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon zijn ingepast en gecombineerd worden met voldoende lichaamsbeweging.

Schorseneren helpen je makkelijker afvallen

Wist je dat deze vergeten groente ons makkelijker doen afvallen? Dat komt door de vele voedingsvezels in schorseneren.

Deze vezels zorgen voor een snel en langdurig voldaan gevoel. Daardoor vermindert onze eetlust en verdwijnt onze trek in ziet en in ongezonde tussendoortjes.

Schorseneren verbeteren je bloedsomloop

Dat dankt deze vergeten groente aan zijn hoge concentratie kalium, gecombineerd met een laag natriumgehalte.

Dat zorgt ervoor dat schorseneren bloeddrukproblemen verbeteren, bloedvaten ontspannen en verwijden, de druk op het cardiovasculaire systeem verminderen en je risico op bloedstolsels, hartaanvallen en beroertes aanzienlijk terugschroeven.

Schorseneren zorgen voor een betere bloedcirculatie en doorbloeding

Dit komt door hun grote hoeveelheid ijzer en koper.
Deze twee mineralen zijn daar bovenop ook onmisbaar bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Hoe meer rode bloedcellen, hoe meer zuurstoftoevoer naar je weefsels en je organen.

Zorgen voor een meer en sterkere spieren

Daar zorgt kalium voor. Dit mineraal is rijkelijk aanwezig in schorseneren. Kalium vergroot je spiermassa en versterkt je spieren.

Zo beschermen deze groenten tegen osteoporose of botontkalking. Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen in de overgang

Stimuleert je hersenfuncties

Als gevolg van een verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen verbetert deze typische wintergroente ook je hersenfuncties met het verwijden van onze bloedvaten.

Gezond botweefsel

De hoge concentratie van mineralen zoals magnesium, fosfor, calcium, koper, ijzer en mangaan zorgen dan weer voor gezond botweefsel. 

Ook vitamine C speelt een essentiële rol in dit proces. Door voldoende botmineraaldichtheid kunnen leeftijdsgebonden aandoeningen zoals osteoporose en artritis voorkomen worden.

Schorseneren zorgen voor een betere spijsvertering

Schorseneren barsten van de voedingsvezels. Die vezels zijn onmisbaar voor een geode spijsvertering en een gezonde darmflora.

Deze vezels stimuleren tegelijk de doorgang van voedsel, het verminderen van constipatie en van allerlei darmklachten. Vezels voorkomen ook maagproblemen.

Inuline als prebioticum

Schorseneren bevatten inuline, een fermenteerbaar, niet-oplosbaar zetmeel dat we omgezetten in fructose. Dat is een soort suiker dat werkt als prebioticum.

Inuline heeft een positieve invloed op de darmflora.

Verder vergemakkelijkt inuline op opname van gezonde voedingsstoffen uit onze dagelijkse voeding, waardoor het ons immuunsysteem en onze natuurlijke weerstand verhoogt.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole