ROZENBOTTELS
Spread the love

Rozenbottels kennen we vooral van rozenbottel. Die is niet alleen lekker, maar vooral gezond. Dit soort thee is zelfs geschikt voor diabetici. Rozenbottels barsten van vitamine C. Daarnaast vinden we nog vele andere vitaminen en mineralen in rozenbottels. Ze passen dus in elk gezond en natuurlijk eetpatroon met deze superfoods, ook als je makkelijker wilt afvallen.

Kortom, wat kunnen deze kleine rozenbottels voor je gezondheid betekenen?

Rozenbottels zijn de vlezige vruchten van rozen. Ze worden ondertussen al honderden jaren gebruikt voor verschillende medicinale toepassingen. Rozenbottels zijn niet alleen lekker en makkelijk te verwerken in verschillende gerechten. Omdat we vele soorten rozen onderscheiden, kennen we ook meerdere soorten rozenbottels.

De voedingswaarde van rozenbottels

Bottels bevatten hoge concentraties aan gezonde voedingsstoffen. Eén van de belangrijkste is vitamine C. Rozenbottels bevatten tot maar liefst tien keer zo veel vitamine C dan in citrusvruchten. Daarnaast vinden we in rozenbottels ook veel en sterke antioxidanten zoals flavonoïden (ritune, isoquercitrine, catechine en epicatechine) in de vrucht zit. Appelzuur, citroenzuur en malonzuur geven rozenbottelthee zijn frisse smaak.

Gezonde voedingsstoffen in rozenbottels

Rozenbottels zijn ook rijk aan:

 • Vitaminen: naast veel vitamine C zijn dat ook vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine K en vitamine K
 • Mineralen: voornamelijk calcium, kalium, fosfor, ijzer, magnesium, chroom, selenium, zwavel, koper, en zink, borum, chloor, chloride
 • Voedingsvezels
 • Andere stoffen in rozenbottels zijn: looistoffen, anthocyanen, pectine, carotenoïden, bètacaroteen, lycopeen en zeaxanthine

Rozenbottels houden diabetes beter onder controle

Dat doen ze door je bloedsuikerspiegel, je nuchtere insulinespiegel en de groei van vetcellen in je lever aanzienlijk te vertragen. Deze factoren zijn een belangrijke oorzaak van diabetes.

Rozenbottels stimuleren je vetverbranding

Zo helpen ze je ook makkelijker afvallen. Ze versnellen namelijk je vetverbranding en stofwisseling. Die beïnvloeden op hun beurt je vetverbranding. Hoe hoger je metabolisme, hoe meer opgeslagen vet je verbrandt en hoe makkelijker je je overgewicht verliest.

Rozenbottels tegen reuma, artrose en artritis

Bottels zijn natuurlijke pijnstillers. Ze worden vooral ingezet bij reuma, artrose en artritis. Dat danken we aan de aanwezigheid van vitamine C en de vele flavonoïden in de vrucht. Beide stoffen werken sterk ontstekingswerend. Dankzij de vele sterke antioxidanten krijgen gewrichtsontstekingen minder kans, waardoor ze de symptomen van reuma aanzienlijk verzachten.

Rozenbottels verhogen je natuurlijke weerstand

Ze barsten van de vitamine C. Daardoor versterken ze je immuniteit en verhogen ze je natuurlijke weerstand. Dat beschermt je tegen verkoudheden, griep en tegen infecties van je luchtwegen zoals bronchitis. Deze vitamine stimuleert ook de aanmaak van witte bloedcellen en die deze doeltreffender werken.

Helpen tegen vermoeidheid

Van vitamine C is ook zijn stimulerende werking bekend. Daardoor helpen deze bottels bij vermoeidheid en chronische vermoeidheid, depressie, ouderdomsverschijnselen en tegen een voor- en najaarsdip.

Rozenbottels helpen je lichaam te ontgiften

Dit danken we aan de aanwezigheid van borum, een mineraal met een sterk ontgiftende werking. Het beschermt ons tegelijk tegen ziekmakende bacteriën en schimmels.

Beschermt tegen botontkalking

Bottels rozen zijn rijk aan calcium en fosfor, twee mineralen die zorgen voor sterke botten. Ze helpen zo osteoporose of botontkalking voorkomen. Daarnaast staat dit mineraal ook in voor het goed functioneren van spieren en gewrichten.

Chloride zorgt voor een goede bloeddruk 

Samen met kalium zorgt chloride voor een evenwichtige vochtbalans en een gezonde bloeddruk. Kalium verbetert ook de werking van onze spieren.

Goede stofwisseling

Bottels bevatten chroom, een mineraal dat centraal staat bij de goede werking van insuline en bij onze koolhydraatstofwisseling.

Versterken ons afweersysteem

Koper en magnesium zorgen voor een goed functionerend bindweefsel en sterke botten. Koper versterkt tegelijk je afweersysteem waardoor je minder vatbaar wordt voor allerlei aandoeningen.  Magnesium helpt op zijn beurt tegen stress.

Beschermt het bindweefsel in je huid

Dankzij de aanwezigheid van silicium maken we meer collageen aan. Deze stof dat je huid jong en soepel.

Beschermen tegen huidproblemen

Denk hierbij vooral aan acne en eczeem, aan ouderdomsvlekjes, donkere wallen onder je ogen en littekens.

Helpen tegen vermoeidheid 

De relatief grote hoeveelheid ijzer in rozenbottels stimuleren de aanmaak van rode bloedcellen en hemoglobine. Dat helpt bij vermoeidheid en chronische vermoeidheid. Gecombineerd met vitamine C nemen we ijzer beter op.

Rozenbottels ondersteunen je immuunsysteem

En zijn ook belangrijk voor het behoud van sterke en soepele spieren.

Een jonge en glanzende huid

Dankzij de hoeveelheid zwavel maken we meer keratine aan. Keratine is een eiwit dat nodig is voor een mooie en elastische huid, glanzend haar en sterke nagels.

Rozenbottels houden je langer jong

Mineralen zijn nodig voor de aanmaak van sterke antioxidanten en zorgen voor een betere werking van sommige vitamines. Bottels van rozen zijn dan ook een echte multivitamine bom. Antioxidanten beschermen ons tegen de vrije radicalen. Die kunnen je weefsels beschadigen als gevolg van oxidatieve stress, kunnen je ziek maken en je natuurlijk verouderingsproces versnellen.

Goed voor hart en bloedvaten

De vitamine C in bottels vermindert aanzienlijk de slechte LDL-cholesterol en slechte triglyceriden (vetten in je bloed), twee risicofactoren voor de gezondheid van ons hart. Bottels bevatten ook veel flavonoïden. Dat zijn sterke een antioxidanten die je bloeddruk verbeteren en celbeschadiging verminderen.

Geniet van deze rozenbottel recepten

Rozenbottel thee maken 

Ingrediënten voor vier kopjes rozenbottel thee: vier eetlepels gedroogde rozenbottels, een liter heet water, vier schijfjes sinaasappel en vier kruidnagels

Bereiding

 • Gebruik een eetlepel gedroogde rozenbottels per kopje 
 • Druk een kruidnagel in een schijfje sinaasappel, leg deze op de rozenbottels in je theekopje
 • Giet het heet water over de rozenbottels en het schijfje sinaasappel
 • Laat de rozenbottelthee minstens een kwartiertje trekken

Je drinkt rozenbottelthee zowel warm als ijskoud.

Rozenbottel jam

Ingrediënten: een kilo rozenbottels, geleisuiker, twee eetlepels vers geperst citroensap en twee kaneelstokjes

Bereiding

 • Maak de rozenbottels schoon en snij ze in het midden door
 • Doe de rozenbottels samen met het citroensap en het kaneelstokje in een pan
 • Zet de rozenbottels onder water
 • Breng aan de kook en laat veertig minuten door koken op een zacht vuurtje
 • Giet het citroensap door een zeef om zoveel mogelijk pulp te verwijderen 
 • Voeg de geleisuiker toe zoals aangegeven op de gebruiksaanwijzing 
 • Breng aan de kook en laat vier minuten doorkoken
 • Giet het mengsel in potten en laat afkoelen

Rozenbottel taart

Ingrediënten voor acht personen: acht plakjes bladerdeeg, zes eetlepels mascarpone, acht eetlepels rozenbottel jam, twee eetlepels crème de cassis, twee limoenen, een kilo kleine pruimen zonder pitjes, een kilo aardbeien of frambozen (of je favoriete fruit) en twee bosjes munt

Bereiding

 • Leg acht plakjes bladerdeeg op elkaar en maak je taartbodem met een doormeter van achttien
 • Bak de bodem in je voorverwarmde oven op 185 graden
 • Was je favoriete fruit en snijd deze in kleine plakjes 
 • Rasp de limoenen
 • Meng de rozenbottel jam met de mascarpone, de crème de cassis en de rasp van de limoenen
 • Smeer dit mengsel op het bladerdeeg en leg er afwisselend het fruit op in een rozetvorm
 • Bestrooi met steviapoeder of een andere (gezondere) suikervervanger
 • Flambeer de bovenkant van de taart
 • Smakelijk

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole