Regelmatig mosselen eten, dat moet je de Vlaming geen tweemaal zeggen. Ze zijn de grootste afnemers van Zeeuwse mosselen en eten het Zeeuwse goud zelf meer dan de Nederlanders.
Mosselen zijn een erg populaire en veelzijdige zeevrucht die niet alleen heerlijk smaken, maar ook bomvol gezondheidsvoordelen zitten.
Mosselen zijn een heerlijke en gezonde lekkernij. Maar wist je dat regelmatig mosselen eten ook tal van verrassende voordelen biedt?
Van verbeterde hartgezondheid tot een boost van je immuunsysteem, lees snel verder om erachter te komen hoe mosselen je gezondheid kunnen verbeteren.
Waarom zou je regelmatig mosselen eten?
Mosselen hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn dan ook opvallend rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen. In 100 gram mossel vinden we vooral:
- Energie: 125 Kcal
- Vitaminen: mosselen barsten van vitamine B11 of foliumzuur (33 gram). Daarnaast vinden we in mosselen ook vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en B12, vitamine C en E.
- Mineralen: Dat zijn vooral jodium, selenium, magnesium en fosfor, maar ook natrium, kalium en calcium,
- Eiwitten: 17,5 gram
- Gezonde vetten: 2,5 gram
- Omega-3 vetzuren: 0,7 gram
- Omega-6 vetzuren: 0,1 gram
- Sterke antioxidanten
Mosselen zijn rijk aan eiwitten
Met gemiddeld 20 gram eiwitten per portie van 100 gram mosselen staan deze bekend om hun hoge eiwitgehalte.
Eiwitten die essentieel zijn voor snel spierherstel en spieropbouw. Dat is zeker goed nieuws voor al diegenen die duurzaam gewichtsverlies nastreven.
Duurzaam gewichtsverlies
Spieren verbranden immers ook energie (calorieën), ook als je rust en zelfs tijdens je slaap.
Regelmatig mosselen eten goed voor gezond hart en gezonde bloedvaten
Dankzij de aanwezigheid van omega-3 vetzuren dragen in mosselen draagt bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten.
Deze gezonde vetzuren houden onze bloedvaten soepel, verlagen een hoge bloeddruk en verminderen ontstekingen.
Mosselen zorgen voor sterke Botten en tanden
Mosselen bevatten ook veel calcium en vitamine D, twee essentiële voedingsstoffen voor sterke botten en tanden.
Zo verminderen mosselen ons risico op osteoporose of botontkalking dat vooral bij ouderen en bij vrouwen in de overgang voorkomt.
Vitamine D regelt het calciummetabolisme bevordert de opname van dit mineraal.
Regelmatig mosselen eten voor een verbeterde hersenfunctie
De omega-3 vetzuren in mosselen, met name DHA, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het behoud van een gezonde hersenfunctie.
Deze vetzuren beschermen onze hersencellen en verbeteren zowel ons geheugen als onze concentratie. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken linken een regelmatige mosselconsumptie ook aan een verminderd risico op leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.
Mosselen helpen mee ontstekingen te verminderen
Mosselen bevatten anti-inflammatoire verbindingen die helpen bij het verminderen van chronische ontstekingen.
Ontsteking is gelinkt aan tal van gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.
Mosselen en cholesterol
In 100 gram gekookte mosselen zit bijna 50 milligram cholesterol. Een hoeveelheid die weinig of geen invloed heeft op het cholesterolgehalte van ons bloed.
Conclusie: Eiwitrijk en voedzaam
Of je nu op zoek bent naar een eiwitrijke, voedzame toevoeging aan je gezond eetpatroon of gewoon op zoek bent naar een heerlijke zeevrucht, regelmatig mosselen eten is een uitstekende keuze.
Met hun indrukwekkende voedingswaarden en bewezen gezondheidsvoordelen, is het geen wonder dat mosselen een populaire en gewaardeerde delicatesse zijn.