Recept wintergroenten
Spread the love

Recept wintergroenten voor een sterk immuunsysteem en een hoge natuurlijke weerstand verkleinen je risico op typische winterkwaaltjes. Denk hierbij vooral aan verkoudheden, griep (influenza), corona en infecties van je luchtwegen zoals bronchitis. Aan typische wintergroenten is er zeker geen gebrek, zodat je er eindeloos mee kunt variëren. Seizoensgroenten zijn belangrijk om je gezondheid in alle seizoenen op peil te houden. Ze bevatten namelijk alle gezonde voedingsstoffen die je in dat seizoen nodig hebt om je maximaal te beschermen tegen de invloeden van buiten uit.

Welke wintergroenten zorgen voor de hoogste natuurlijke weerstand?

Wintergroenten zijn niet alleen vriendelijk voor ons leefmilieu. Nog meer zijn ze onmisbaar voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ze zitten namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels die je vooral in de winter erg goed kunt gebruiken. De meest populaire wintergroenten zijn ongetwijfeld:

  • Alle groene koolsoorten zoals witte, rode en savooikolen
  • Witloof
  • Knolselder
  • Spruitjes
  • Schorseneren
  • Pastinaak, één van de vele vergeten groenten

Lees ook: Groene kool gezond om lichaam te zuiveren en snel af te vallen 

Recept wintergroenten: Soepen

Soep is een uitstekend recept met wintergroenten. Zelf gemaakte soep is vooral winterkost, en met rede. Het is niet alleen makkelijk klaar te maken. Soep levert namelijk een grote verscheidenheid aan alle onmisbare gezonde voedingsstoffen om ook in het najaar en zeker tijdens de winter goed en gezond te kunnen blijven functioneren. Seldersoep is een van de gezondste soepen om je natuurlijke weerstand een extra boost en je extra te beschermen tegen allerlei virusbesmettingen. Selder en dillezaadjes zijn uitstekend als belangrijkste ingrediënten voor je seldersoep. Ze bevatten vooral vitaminen B6, C en ijzer. Naast selder en dillezaadjes kun je eventueel ook nog enkele andere favoriete groenten toevoegen, maar dat is zeker niet nodig.

Ook goed om weten: Soep maken waarmee je gezondheid verbetert en tot 7 kilo

Recept wintergroenten voor meer weerstand: Witloof met kaas en hesp in de oven

Witloof is een typische wintergroenten, rijk aan vitaminen en mineralen, vooral kalium. Je eet het zowel rauw als gebakken, gestoofd, gestoomd en gegratineerd. Hou je niet van de bittere smaak van witloof? Dan snij je de buitenste bladeren en de uiteinden er af. Voor witloof met hesp en kaas gebruik je een oven of een horeca oven.

Ingrediënten witloof in de oven voor vier personen

Voor dit typisch recept met wintergroenten heb je nodig: Acht stronkjes grond witloof grond witloof, acht sneetjes kwaliteitsham met een dikte van ongeveer 4 millimeter, 300 gram gemalen kaas, 40 gram boter, muskaatnoot, een snuifje stevia poeder, peper en zout, acht deciliter halfvolle melk, 40 gram (volkoren) bloem en één eierdooier.

Ook interessant: Gezonde wintergroenten die je zeker in je gezond eetpatroon moet opnemen

Bereiding van de hespenrolletjes

  • Verwijder het harde deel van de witloof stronken.
  • Maak een insnijding zodat de blaadjes er niet kunnen afvallen.
  • Stoom het witloof in een stoomoven, als je er een bezit
  • Anders smelt je een klontje boter water met een beetje.
  • Doe de witloofstronken bij de gesmolten boter.
  • Kook het witloof op een klein vuurt, laat het koelen en verwijder het water uit het witloof. 
  • Smelt nog een klontje boter, doe er de witloofstronkjes bij en laat ze langzaam bruin worden. Breng op de gewenste smaak met de kruiden en een snuifje stevia poeder.
  • Wikkel de elke witloofstronk in sneetjes gekookte ham.

De kaassaus

Zo maak je een geslaagde kaassaus:

  • Acht deciliter halfvolle melk, 300 ram gemalen kaas, 40 gram boter en even veel (volkoren)bloem, één eierdooier 1 dooier
  • De basis van de saus is een roux.
  • Smelt 40 g boter, doe er de bloem bij.
  • Laat dit mengsel al roerend opdrogen. Zorg er voor dat je rouw niet aanbakt.
  • Giet de melk in de pot en blijf roeren tot je een gladde bechamelsaus hebt.
  • Haal de pot van het vuur en meng de gemalen kaas door de saus. Hou een deel kaas opzij voor de garnering
  • Voeg er een scheutje citroensap aan toe.
  • Breng de saus op de gewenste smaak met peper, zout en muskaatnoot.
  • Roer de er eierdooier door voor een extra glanzende saus.
  • Giet de kaassaus over de witloofstronkjes tot ze bedekt zijn.
  • Plaats het gerecht ongeveer tien minuten in de oven of onder de hete grill tot er een geel korstje verschijnt.
  • Eet smakelijk!

Alternatief recept wintergroenten: Witloof met Spinazie

Hou je niet zo van witloof met hesp en kaas in de oven? Dan is een combinatie van witloof met spinazie een lekker en even gezond alternatief. De bereiding recept wintergroenten:

  • Kook het witloof gedurende zeven minuten.
  • Neem het witloof uit het water en laat dit uitlekken.
  • Trek de blaasjes van het witloof los en leg de spinazie daartussen.
  • Leg de witloofstronken in een schaal en overgiet ze met een mengsel van olijfolie en kruiden.
  • Gratineer in de oven.

Ben je een van de vele hobbykoks die het steeds beter wilt doen? Zoek je naar de beste horeca apparatuur.  Horeca apparatuur kopen doe je best online.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.