Raamisolatie
Spread the love

Raamisolatie zorgt niet alleen voor een belangrijke energiebesparing. Het verbetert tegelijk je woonklimaat. Een goed woonklimaat heeft op zijn beurt een grotere invloed op zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid dan je denkt.

Wat zijn de (gezondheids) voordelen van een is een goede raamisolatie?

Je woning goed isoleren is belangrijk om je energieverbruik te verminderen. Daarnaast kun je met een goede raamisolatie ook je lichamelijke en je geestelijke gezondheid aanzienlijk verbeteren. je ramen isoleren kun je op verschillende manieren. Je ramen isoleren doen we vooral met het plaatsen van voor- of achterzetramen en met een goede raamisolatie met bijvoorbeeld een aangepaste folie.

Waarom raamisolatie?

Slecht geïsoleerde ramen zijn niet alleen een belangrijke bron van energieverlies. Daardoor verminderen ze de waarde van je woning. Onvoldoende geïsoleerde woningen hebben ook een negatieve invloed op je gezondheid. Enkel glas of een slecht geïsoleerd raam betekent al vlug een energieverlies van gemiddeld tussen de vijftien en twintig procent. Een vochtige woning zorgt niet alleen voor heel wat schade aan je huis maar ook voor een onaangename woon- en leefomgeving met gezondheidsklachten tot gevolg.

Meer wooncomfort met raamisolatie

Het verbeteren van je raamisolatie zorgt dus voor extra wooncomfort. Je woning wordt sneller opgewarmd met minder energie. De kamertemperatuur wordt langer behouden en de kou blijft langer buiten.

Raam isoleren verhoogt de waarde van je woning

Met een goede raamisolatie verhoog je het energielabel van je woning. verhogen. En een hoger energielabel verhoogt op zijn beurt de verkoopwaarde van je huis aanzienlijk.

Een slecht binnenklimaat

Ben je regelmatig vermoeid en kamp je met een tekort aan energie? Heb je regelmatig last van verkoudheden, grief, infecties van je luchtwegen zoals bronchitis? Dan kan een gezond binnenklimaat dat voorkomen. Voor een aangenaam binnenklimaat is een goede isolatie, verluchting en ventilatie van groot belang. Niet alleen voor je woning zelf, maar dus even goed ook voor je gezondheid.

Een slecht woonklimaat en onze gezondheid

Een slecht geïsoleerde en geventileerde woning zorgt voor heel wat gezondheidsklachten. Vooral in het najaar en zeker in de winter. We denken dan vooral aan vervelende verkoudheden, griep, infecties en bronchitis. Je kunt je risico op deze aandoeningen verkleinen door het binnen aangenamer te maken.

Raamisolatie voorkomt droge lucht

De hoge kamertemperatuur zorgt al vlug voor een droge lucht. verwarming hard aanzetten zorgt al snel voor een droge lucht. Een te droge lucht is een uitstekend klimaat voor de ontwikkeling van ziekmakende verkoudheids- en griepvirussen. Je longen krijgen zo veel minder zuurstof. Dat zorgt dan weer voor keelpijn en een vervelende prikkelhoest. Gezonde lucht wordt sterk beïnvloed door de kamertemperatuur, de vochtigheidsgraad, de hoeveelheid CO2, zuurstof, fijnstof en vochtige stoffen. Je kunt je daartegen beschermen door je natuurlijke weerstand te verhogen door gezond te eten en dagelijks een multivitamine te slikken.

Raam isoleren voor meer vitaliteit en energie in de winter

In het najaar, en vooral tijdens de donkere en kille wintermaanden, hebben velen last van een zogenoemde winterdip. De belangrijkste oorzaak daarvan is een tekort aan zonlicht en aan vitamine D. We maken namelijk alleen vitamine D aan door het zonlicht. Door een tekort daaraan maken we minder serotonine of het gelukshormoon aan. Als reactie slapen de meesten onder ons in de winter langer dan in de zomer.  Dat is geen goed idee. Acht uur of langer in een afgesloten ruimte met stilstaande of slechte lucht verblijven, draagt niet bij aan je vitaliteit. Vergeleken met minder slaap, sta je zo niet uitgeslapen op.

Goed ventileren

Voor een aangename slaapomgeving is een goede ventilatie en slaapkamertemperatuur onmisbaar. Zo slaap je het best bij een slaapkamertemperatuur van achttien graden. Een slaapkamer aan de oostzijde is ideaal. Zo word je gewekt door natuurlijk daglicht. Dat bevordert de aanmaak van vitamine C.

Raam isoleren voor een goede luchtvochtigheid

Ramen isoleren met het plaatsen van voor- of achterzetramen en een goede raamisolatie zorgt voor de juiste luchtvochtigheid. Die schommelt tussen de veertig en de zestig procent. Een goede raamisolatie verkrijg je met dubbel en, nog beter, driedubbele beglazing of met het aanbrengen van speciale isolatiefolie. Zo hou je in de zomer de warmte buiten en in de winter de koude buiten. Met een kleinere energierekening en een goede temperatuur en luchtvochtigheid als resultaat.

Raamisolatie verbeteren met isolatiefolie

De eenvoudigste manier om je ramen beter te isoleren is het aanbrengen van speciale isolatiefolie. Die plank je eenvoudig op het glas. Je kunt ook gebruikmaken van kozijnfolie. Die span je rechtstreeks op het kozijn. Je kunt de isolerende folie ook aanbrengen aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Isolerende raamfolie verhoogt de isolatiewaarde van het raam aanzienlijk.  Professionele raamfolie is niet goedkoop en bijna even duur als Hoog Rendementsglas (HR++). Het aanbrengen van deze folie is namelijk het werk van een vakman (of vrouw).

Je raam isoleren met kozijnfolie

Raamisolatie, kozijnfolie, noppenfolie of zogenoemde bubblerap zijn evenveel alternatieven voor isolatiefolie. Kozijnfolie heeft echter een erg lage isolatiewaarde. Het gaat ook veel minder lang mee dan warmte­reflecterende raamfolie. Kozijnfolie zelf aanbrengen vergroot je risico op luchtbubbels.

Noppenfolie en bubblerap

De isolatiewaarde van beide materialen is opvallend hoger dan die van kozijnfolie. Ze zijn goedkoop en makkelijk zelf aan te brengen. Dat het je zicht hindert, is dan weer een belangrijk nadeel van noppenfolie en bubblewraps. Hun gebruik is vooral interessant voor schuiframen en dakramen.

Raamisolatie met voor- of achterzetramen

Het plaatsen van dubbel of driedubbel glas is niet altijd mogelijk. Dan kun je kiezen voor voorzetramen. Daarbij wordt een extra ruit voor of achter de bestaande ruit gezet. De luchtdichte ruimte tussen het bestaande raam en het voor- of achterzetraam zorgt voor een goede raamisolatie, vergelijkbaar met dubbel glas.

Isoleren met het dichten van kieren

Dankzij het dichten van naden en kieren kun je het energieverbruik aanzienlijk verlagen. De meeste naden en kieren vind je rondom de ramen.

Hou de tocht buiten met tochtstrips of tochtband

Tocht veroorzaakt schimmelvorming. Die is zowel nadelig voor je woning als voor de gezondheid van de bewoners. Kieren rondom raam- en deurkozijnen kun je makkelijk zelf dichten met tochtstrips of tochtband.

Raamkozijnen vervangen

Wanneer de kieren en naden rondom je ramen te groot om te dichten met strips of band zit er niets anders op dan ze te vernieuwen. Begin daar niet zelf aan, maar laat dit over aan professionele plaatsers.

Enkel glas vervangen

Woon je in een al wat oudere woning met enkel glas? Dan is het nu hoogtijd om dat enkel glas te vervangen door HR ++ glas of door driedubbel glas.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole