Quinoa wordt nu ook bij ons steeds populairder, en niet alleen in de keuken. De voordelen van dit piepkleine zaadje op het vlak van onze gezondheid worden zelfs vergeleken met moedermelk. Dat is al eeuwen lang de meest gezonde voeding die we baby’s tijdens hun eerste levensmaanden kunnen geven.
Moedermelk bevat immers de meest gezonde bestanddelen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen die pas geboren baby’s nodig hebben om gezond op te groeien en naar behoren te kunnen functioneren.
Blijkt nu dat er in Bolivië een product bestaat met alle gezonde bestanddelen van moedermelk. Het zal dan ook wellicht niemand verwonderen dat quinoa door de Europese Unie tot dé plant van 2013 werd uitgeroepen.
Wat is quinoa nu precies en welke invloed heeft het op onze gezondheid?
Steeds meer landgenoten ontdekken de vele gezonde eigenschappen van quinoa. De nationale plant van Bolivië pronkt met een uitzonderlijke hoge voedingswaarde.
Deze zaadjes passen in een gezond eetpatroon en in ieder gezond dieet.
Met quinoa kan je gezond afslanken en blijvend afslanken zonder het overbekende jojo effect en is ook een uiterst gezonde vleesvervanger
Quinoa onsterfelijk voedingsmiddel
De gelijknamige plant ondertussen al meer dan vijfduizend jaar gecultiveerd door indianenstammen op de hoogvlaktes van de Andes in Bolivië. Quinoa en aardappelen vormden toen de belangrijkste voeding van de indianen. Volgens overlevering bleef quinoa op aarde als restant van een godenmaaltijd.
Vandaag wordt de plant beschouwd als een onsterfelijk voedingsmiddel.
De quinoa plant overleeft zelfs op een hoogte van meer dan drieduizend meter en dit in uiterst barre weersomstandigheden. In alle andere bergstreken waar ook ter wereld overleeft de quinoa plant probleemloos.
Nu zijn de uitgestrekte Boliviaanse zoutwoestijnen de belangrijkste winningsgebieden van quinoa, een bron van eiwitten voor de straatarme bevolking van Bolivië.
Wat is quinoa?
Omwille van zijn uitzonderlijke voedingswaarde wordt quinoa de moeder van alle granen, maar soms ook gierst melde of indianenrijst genoemd. Eén ding is zeker, quinoa is helemaal geen graangewas. Het is wél een gekweekte variant van wilde planten, en is daardoor erg nauw verwant met bijvoorbeeld spinazie en suikerbiet.
Tot voor kort werd quinoa haast uitsluitend in de alternatieve keuken gebruikt, maar daar komt de laatste jaren steeds meer verandering in.
Het wordt nu ook bij ons in de keuken steeds populairder en ook onze wetenschappers (h)erkennen de gezondheidskwaliteiten van deze Boliviaanse plant.
Er zijn verschillende soorten quinoa beschikbaar, maar bij ons vind je haast uitsluitend witte quinoa in zowel bio shops als in winkels van natuurvoeding.
Quinoa bevat alle essentiële aminozuren
Quinoa barst van gezonde ingrediënten. Het bezit vooral hoge concentraties proteïnes. Zijn eiwitgehalte ligt met 16,2 procent veel hoger dan bijvoorbeeld dat van tarwe (14 procent) en rijst (7,5 procent).
Gezonde eiwitten zijn samengesteld uit in totaal twintig essentiële aminozuren en die zijn één voor één aanwezig in quinoa. En dat niet alleen, ze zijn zelfs aanwezig in de juiste verhouding! Dat is ook het geval met soja.
Acht van deze twintig aminozuren haalt je lichaam uit onze voeding. Die aminozuren worden immers niet door je lichaam aangemaakt. De meerderheid der plantaardige voedingsstoffen bevatten lang niet alle noodzakelijke aminozuren, en zeker niet in de juiste dosis.
Dat is in principe geen probleem omdat je lichaam aminozuren uit je voeding omzet in volwaardige eiwitten. Quinoa en soja bevatten dus al deze essentiële aminozuren.
Voedingswaarde quinoa
Als gevolg van zijn bijzonder hoog eiwitgehalte en zijn uitzonderlijke voedingswaarde beschouwen wetenschappers en diëtisten dit zaadje als een ideale vleesvervanger, en dat is uiteraard bijzonder goed nieuws voor vegetariërs .
Na tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt nu ook dat quinoa een meer evenwichtige samenstelling heeft dan super foods als rijst, maïs of soja! Daardoor is zijn voedingswaarde best vergelijkbaar met dat van… moedermelk.
Tips van de diëtiste:
- Zwangere vrouwen: quinoa is uitstekend geschikt voor zwangere vrouwen. Het verbetert niet alleen de kwaliteit van moedermelk, maar zorgt ook voor een vlottere melkafscheiding
- Vitaminen: quinoa is rijk aan vitaminen B1, B2, B3, en vitamine C
- Mineralen: quinoa is een bron van calcium, ijzer, fosfor en magnesium. Zo biedt quinoa driemaal zoveel calcium en tweemaal zoveel fosfor als tarwe
- Vezelrijk: quinoa is naast dit alles ook erg rijk aan voedingsvezels waardoor het past in ieder gezond dieet. Voedingsvezels geven je een langer verzadigd gevoel en stellen daardoor je honger langer uit met als gevolg dat je ook minder vlug naar zoete en dus ongezonde tussendoortjes zal grijpen
- Onverzadigde vetten: quinoa bevat haast uitsluitend onverzadigde en dus gezonde vetten en weinig of geen verzadigde (slechte) vetten.
Quinoa heeft ook een positieve invloed op:
- Kanker: is rijk aan sterkte antioxidanten waardoor dit zaad de ontwikkeling van kanker kan aanzienlijk vertragen
- Infecties urinewegen: is doeltreffend bij de behandeling van infecties van de urinewegen, bij keelontsteking en koorts
- Menopauze: bevat de juiste hoeveelheid phyto- oestrogenen en is daardoor een aanrader voor vrouwen in de menopauze
- Glutenallergie: is geen graangewas en dus glutenvrij. Het is meteen ook geschikt voor mensen met een glutenallergie
- Diabetes: quinoa rijk is aan zowel voedingsvezels als aan proteïnen is het bijzonder geschikt voor diabetespatiënten. Vezelrijke voeding houdt je bloedsuiker spiegel op een gezond niveau. Quinoa en voeding waar het is aan toegevoegd verzacht de symptomen van diabetes en helpt het zelfs te voorkomen
Quinoa in de keuken:
- Vleesvervanger: door zijn uiterst gezonde samenstelling is dit zaadje niet alleen een gezonde vleesvervanger maar ook een perfecte vervanger voor rijst, macaroni of aardappelen
- Waterabsorberend: deze zaden nemen tijdens het koken tot maar liefst driemaal hun gewicht aan water op. Mede dankzij hun fijne en zachte smaak passen zij in vele bereidingen zoals soep, in de meeste hoofdmaaltijden, in allerlei desserts en zelfs in… (fris) dranken
- Brood en gebak: gemalen en in combinatie met tarwemeel kan je quinoa ook gebruiken bij het bakken van brood, cake en bij om het even welk ander gebak
- Groenten: kan uitstekend gebruikt worden als groenten. Je kan dan het blad zowel rauw als gekookt eten zoals bijvoorbeeld sla of spinazie
- Gaartijd: is bijzonder vlug gaar. Het is gebruiksklaar als de zaadjes zijn open gebarsten.
Je gezondheid verbeteren doe je alleen met een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon zoals dat van de Fitchef
Wat je kunt verwachten:
- FitChef is het eerste ‘echte’ en dus gedrukte boek van voedingscoach Mark Van Oostenrijck. Het bedoeld voor iedereen die fit wil worden en blijven
- Het boek geeft veel goed onderbouwde informatie over wat ons lichaam nodig heeft en hoe je je eten daarop afstemt
- De gerechten bevatten relatief veel eiwit, wat gunstig is om lang verzadigd te blijven en spieren op te bouwen. De hoeveelheid vet en koolhydraten is juist verhoudingsgewijs minder dan we gewend zijn. Alle recepten zijn eenvoudig te maken met ingrediënten uit de supermarkt.
[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en originele recepten om mijn gezondheid te verbeteren![/fusion_button]