Prikkelbare Darm Syndroom
Spread the love

Prikkelbare Darm Syndroom of PDS maakt steeds meer slachtoffers. Nu al meer dan twintig procent van alle Belgen en Nederlanders kampt met ermee.

Tot hiertoe bleven al deze patiënten in de kou staan. Eens de diagnose gevallen kregen ze meestal te horen dat ze met deze vervelende aandoening moesten leren leven. Daar komt nu eindelijk verandering in.


Een pas door Australische wetenschappers ontwikkeld voedingsprogramma brengt eindelijk hoop voor de vele patiënten met PDS. Hun Australische onderzoek wees uit dat een speciale soort koolhydraten, kortweg FODMAP’s de belangrijkste oorzaak is van het Prikkelbare Darm syndroom.

Ze ontwikkelden nu een speciaal darmsparend dieet waarbij alle koolhydraten worden geschrapt. Maar liefst drie op de vier deelnemers aan dit grootschalig onderzoek zagen hun klachten sterk verminderen. 

Wat zijn de principes van dit dieet dat het Prikkelbare Darm Syndroom kan voorkomen of de vervelende symptomen ervan verzachten?

Zonder onze dagelijkse voeding kunnen we onmogelijk gezond functioneren. In je spijsverteringsproces spelen je darmen een hoofdrol. Zij verdelen alle gezonde voedingsstoffen  en zorgen zo voor een optimale gezondheid en lichaamsconditie.

Bijna twee miljoen Belgen en evenveel Nederlanders hebben last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Daarmee is deze aandoening met voorsprong de meest gestelde diagnose bij patiënten die een gastro- enteroloog raadplegen.

 • De belangrijkste symptomen van PDS zijn:  zeurende en/of stekende pijn in de buik, een opgeblazen gevoel vooral na de maaltijd, overdreven winderigheid, soms hevige diarree of… obstipatie (verstopping).

Prikkelbare Darm syndroom: Koolhydraten

Men ging er lange tijd van uit dat stress en een gebrek aan voedingsvezels oorzaak waren van het Prikkelbare Darm Syndroom. De resultaten van de Australische studie tonen aan dat niet stress en een tekort aan vezels maar een bepaalde soorten koolhydraten de buikklachten veroorzaken.

Prikkelbare Darm SyndroomGezonde voedingstips en aangepaste recepten om de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom te verzachten vind je HIER

De verzamelnaam voor deze speciale koolhydraten is FODMAP’s, wat staat voor Fermentable,Oligo- saccharides, Di-saccharides, Moni-saccharides And Polyols.

Prikkelbare Darm Syndroom: Verstoorde darmflora

Een gezonde darmflora vormt de basis van zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid. En precies hier loopt het fout bij het PDS. Voeding is steeds samengesteld uit vetten, koolhydraten en proteïnes.

Je dagelijkse voeding wordt in je darmen afgebroken. Bij sommige bestanddelen van je voeding zoals in het geval van de reeds geciteerde FODMAP’s lukt dat niet altijd even goed.

Deze FODMAP’s komen in je dunne darm terecht waar ze onmogelijk kunnen afgebroken worden. Daardoor komen ze in je dikke darm in aanraking met de miljoenen bacteriën die daar leven. Als gevolg van het fermentatieproces ontstaan er teveel gassen die overdreven winderigheid en een vervelend opgeblazen gevoel veroorzaken.

Gezonde voedingstips en aangepaste recepten om de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom te verzachten vind je HIER

Deze FODMAP’S onttrekken ook veel water aan je dikke darm, met dikwijls hevige diarree als gevolg. Anderen zijn dan weer het slachtoffer van ernstige constipatie of verstopping.

Prikkelbare Darm Syndroom: Korte keten koolhydraten

Alle koolhydraten uit je dieet schrappen is dus niet nodig. De FODMAP’s  of korte- keten- koolhydraten zijn de grootste boosdoeners.  Niet iedereen met PDS reageert hetzelfde op alle FODMAP’s, je moet er dus achter zien te komen welke soort korte- keten- koolhydraten de symptomen veroorzaken.

Dat doe je door enkele weken een streng laag- FODMAP dieet te volgen. Daarna ga je volgens een bepaald schema voedingsmiddelen terug herintroduceren.

Prikkelbare Darm Syndroom verzachten met Het FODMAP dieet

Tijdens de eerste acht weken van dit dieet worden alle FODMAP’s van je dagelijks menu geschrapt.

De basis van het FODMAP’s dieet:

 • Niet toegelaten zetmeelproducten: brood, pasta, granen, beschuiten, koekjes, gebak en bloem op basis van tarwe, rogge, gerst of amarant
 • Toegelaten zetmeelproducten: tarwe- of glutenvrije voeding, speltbrood, rijst, havermout, quinoa en aardappelen
 • Niet toegelaten groenten: alle peulvruchten zoals linzen en kikkererwten, bloemkool, paddenstoelen, prei, witloof, ui, en look
 • Toegelaten groenten: aubergine, bamboescheuten, courgette, groene bonen, komkommer, pompoen, radijs, sla, spinazie, wortelen, pepers en olijven
 • Groenten die beperkt zijn toegelaten: artisjok, asperges, avocado, broccoli, erwten, spruiten en tomaten
 • Niet toegelaten fruit: appel, abrikoos, mango, nectarine, perzik, peer, watermeloen en alle soorten fruit in blik
 • Toegelaten fruit: aardbeien, ananas, banaan, framboos, kiwi en sinaasappel
 • Fruit eten: de toegelaten fruitsoorten mag je onbeperkt eten, telkens met porties van maximaal tachtig gram en minimaal twee uur tussen twee fruitmomenten
 • Niet toegelaten zuivelproducten: alle dierlijke soorten melk en melkproducten en zachte kazen
 • Toegelaten zuivelproducten: lactose vrije melk, sojamelk en alle sojaproducten, haver- en rijstdrink en harde kazen
 • Niet toegelaten vlees en vis:  alle gepaneerde soorten vlees en vis

Gezonde voedingstips en aangepaste recepten om de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom te verzachten vind je HIER

 • Toegelaten vlees en vis: alle soorten vlees en vis, schaal- en schelpdieren
 • Niet toegelaten vleesvervangers en eieren: seitan, peulvruchten, cashewnoten, pistachenoten, gepaneerde burgers
 • Toegelaten vleesvervangers en eieren: tofu, tempè, eieren, noten, pitten en zaden in beperkte mate
 • Niet toegelaten kruiden en smaakmakers: ui, alle mogelijke soorten en bewerkingen met look, honing, suikervrij snoepgoed
 • Toegelaten kruiden en smaakmakers: de meesten kruiden, azijn, citroen- en limoensap, mosterd, suiker, esdoornsiroop, pindakaas, zwarte chocolade en mayonaise
 • Niet toegelaten dranken: drink bij voorkeur geen of zo weinig mogelijk koolzuurhoudende dranken en sterke koffie
 • Toegelaten dranken: water, thee,  alle light frisdranken, en maximaal twee eenheden alcohol

Na acht weken mag je alle voedingsmiddelen geleidelijk aan weer eten. Voor ieder product voorzie je drie dagen. De eerste dag eet je de aanbevolen testportie van het voedingsmiddel dat je opnieuw in je dieet wil inpassen.

De tweede dag verdubbel je de testportie en op de derde dag verdriedubbel je de portie. Duiken de symptomen van PDS opnieuw op, dan schrap je het voedingsmiddel onmiddellijk van je menu.

De vervelende symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom doe je alleen in een gezond eetpatroon met uitsluitend natuurlijke voeding.

Dan is het Simpel Slank Programma een uitstekende leidraad voor een strakke, gespierde en platte buik zonder overgewicht.

Simpel SlankHet Simpel Slank programma bestaat uit:

 • Het Simpel Slank e-boek
  Balanceer in 5 simpele stappen je hormonen en val gemiddeld 2 kilo af per week. Door stap 4 toe te passen verbrand je direct onderhuids vet en ongezond buikvet
 • Het Simpel Slank kookboek
  Het boek bevat 3 uitgebreide weekmenu’s en meer dan 70 recepten en gezonde snacks. Geschikt voor iedereen die 5, 12 of meer dan 20 kilo wilt afvallen. Eet 3 dagen volgens het kookboek en (vr)eetbuien behoren tot de verleden tijd
 • Online Afslankhulp
  Als je Simpel Slank hebt besteld, staan wij klaar voor al je vragen! Zo ben je ervan verzekerd dat je het Simpel Slank programma foutloos volgt en val je gegarandeerd af.

 

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Optimized by Optimole