Plantaardige voeding telt alsmaar meer aanhangers, zowel vanwege de positieve impact op onze gezondheid als op het milieu.
Maar wat houdt plantaardige voeding precies in en waarom zou je ervoor kiezen?
In dit artikel verkennen we de wereld van plantaardige voeding, de voordelen ervan voor onze gezondheid en hoe het kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Bekijk de beste manier om plantaardig en koolhydraatarm te eten.
Wat zijn de voordelen van plantaardige voeding?
Plantaardige voeding wordt steeds populairder, en terecht. Het is algemeen bekend dat het consumeren van een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, peulvruchten en volle granen talloze gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.
Eet je koolhydraatarm om je gezondheid te verbeteren en makkelijker af te vallen
Maar wat zijn eigenlijk de gezondste opties binnen het plantaardige spectrum?
In dit artikel maken we een grondige analyse van de voedzaamste en heilzaamste plantaardige voedingsmiddelen.
Bekijk de beste manier om plantaardig en koolhydraatarm te eten.
Koolhydraatarm en toch plantaardig eten?
Eet je koolhydraatarm om niet alleen je gezondheid te verbeteren, maar zeker om van je overgewicht definitief verlost te raken?
Dat kan best door vlees te vervangen door groenten zoals linzen, kikkererwten, courgettes, aubergines en volkorenproducten.
Wat is plantaardige voeding?
Plantaardige voeding bestaat hoofdzakelijk uit voedingsmiddelen afkomstig van planten, zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten, zaden en pitten.
Het vermijdt dierlijke producten zoals vlees, zuivelproducten en eieren. Een plantaardig dieet biedt alle essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te functioneren, gaande van eiwitten en gezonde vetten tot complexe (trage) koolhydraten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
Bekijk de beste manier om plantaardig en koolhydraatarm te eten.
Plantaardige voeding en onze gezondheid
Studies tonen aan dat een goed samengesteld plantaardig eetpatroon dieet tal van gezondheidsvoordelen biedt.
Plantaardige voeding verlaagt ons risico op chronische ziekten zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, een verstoord cholesterolgehalte en diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.
Plantaardige voeding is rijk aan vezels, antioxidanten en fyto chemicaliën. Die verminderen op hun beurt allerlei ontstekingen, verlagen een hoge bloeddruk en versterken ons immuunsysteem.
Plantaardige voeding en afvallen
Bovendien helpt een plantaardig dieet bij gewichtsbeheersing. Het bevat vaak minder calorieën dan een dieet dat rijk is aan dierlijke producten.
Plantaardige voeding is over het algemeen lager in verzadigde vetten en cholesterol, wat bijdraagt kan aan een gezond cholesterolgehalte en een betere hartgezondheid.
Bevat veel gezonde voedingsstoffen en weinig calorieën
Plantaardige voeding is rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen, maar is des te armer aan calorieën. Hun hoog vezelgehalte geeft ons snel een langdurig verzadigd gevoel.
Daardoor hebben we minder snel weer honger zodat we minder eten. Bovendien bevatten veel plantaardige voedingsmiddelen water, wat extra volume toevoegt zonder extra calorieën.
De basis van een plantaardig dieet
De basis van een plantaardig dieet wordt gevormd door:
- Verse groenten: vooral alle groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, spruitjes, sla, alle groene koolsoorten, Chinese kool, paksoi, boerenkool, broccoli, maar ook bloemkool, wortels en tuin- en waterkers
- Peulvruchten: dat zijn naast linzen en kikkererwten ook doperwten, groentekiemen en maïs.
- Fruit: kiwi, meloen, appels, peren, citrusvruchten, meloenen, bananen, bessen, aardbeien en frambozen
- Volkorengranen: zoals haver en havermout, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
- Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst of bruine rijst.
- Onbewerkte noten: ongezouten, niet geroosterde en ongebrande amandelen, hazelnoten, walnoten, pistachenoten, paranoten, macadamianoten en cashewnoten
- Zaden: lijnzaad, sesamzaad en quinoa
- Pitten: pompoen- en zonnebloempitten
- Soja- en sojaproducten: sojabonen, tempeh en tofu
- Plantaardige melkalternatieven: zoals sojamelk of amandelmelk
Bekijk de beste manier om plantaardig en koolhydraatarm te eten.
Uitstekend voor diabetici
Deze plantaardige voedingsproducten zijn rijk aan voedingsvezels. Die verteren slechts langzaam en in vele gevallen zelfs niet.
Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en verkleint het risico op onbeheersbare eetbuien. Het vervangen van dierlijke producten door plantaardige alternatieven kan ook leiden tot lagere inname van verzadigde vetten, wat gunstig is voor gewichtsverlies.
Waarom kiezen voor plantaardige voeding?
Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om over te stappen op een plantaardig dieet. In een plantaardig dieet:
- Verbrand je meer opgeslagen vet
- Verlies je makkelijker overgewicht
- Is je cholesterolgehalte weer in evenwicht
- Heb je minder kans op aderverkalking en hart- en vaatziekten
- Verminder het risico op hoge bloeddruk
Daarnaast is een plantaardig dieet duurzaam en milieuvriendelijk.
In een plantaardig dieet eet je zo weinig mogelijk:
- Vlees
- Kip en kalkoen
- Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt
- Eieren
- Vis en andere zeevruchten
Voordelen van plantaardige voeding
Een plantaardig dieet biedt tal van voordelen voor onze gezondheid. Plantaardige voeding:
- Verkleint je risico op allerlei chronische ziekten
- Helpt bij gewichtsverlies
- Verbetert je spijsvertering
- Zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel
- Vergroot de inname van gezonde voedingsstoffen
Bekijk de beste manier om plantaardig en koolhydraatarm te eten.
De gezondste plantaardige voeding
Groene bladgroenten beschermen tegen osteoporose
Deze bevatten naast veel voedingsvezels ook veel vitamines A, C en K en mineralen zoals ijzer en calcium. Daardoor versterken ze ons immuunsysteem, verhogen ze onze natuurlijke weerstand en beschermen ze ons tegen osteoporose of botontkalking.
Broccoli
Deze kruisbloemige groente zit boordevol antioxidanten, vitamine C en foliumzuur. Bovendien bevat broccoli sulforafaan, een stof waarvan studies hebben aangetoond dat het helpt bij het bestrijden van bepaalde vormen van kanker.
Bonen, linzen en kikkererwten
Zijn een belangrijke bron van complexe eiwitten. Ze geven ons niet alleen een snel en langdurig voldaan gevoel door hun hoog vezelgehalte.
Daarnaast zijn ze een uitstekende bronnen van ijzer en foliumzuur. Ze bevatten ook fytochemicaliën die ontstekingen verminderen en ons risico op aderverkalking en op hart- en vaatziekten sterk verlagen.
Onbewerkte noten, zaden en pitten
Noten en zaden mogen ook niet worden vergeten als het gaat om plantaardige voeding. Amandelen, walnoten, chiazaad en lijnzaad zijn allemaal rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels.
Ze zorgen voor een gezond cholesterolgehalte en bieden essentiële voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren.
Fruit verbeteren onze hersenfunctie
En dan vooral bessen, blauwe bessen, aardbeien en frambozen, zijn ware krachtpatsers vol antioxidanten en vitamine C.
Daarnaast bevatten ze anthocyaninen, stoffen die onze hersenfunctie verbeteren en ontstekingen verminderen.
Bekijk de beste manier om plantaardig en koolhydraatarm te eten.
Volkorengranen en volkorenproducten
Volkorengranen zoals quinoa, haver en havermout en bruine rijst zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.
Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, stabiliseren onze bloedsuikerspiegel en ondersteunen een gezond gewichtsbeheer.
Conclusie: Betere gezondheid en duurzamer leefmilieu
Een plantaardig dieet kan niet alleen bijdragen aan een betere gezondheid, maar ook aan een duurzamere levensstijl.
Door te kiezen voor plantaardige voeding verminderen we onze impact op het milieu en genieten we tegelijkertijd van voedzame en vooral gezonde maaltijden. Waar wacht je nog op? Probeer vandaag nog plantaardige voeding uit.
Bekijk de beste manier om plantaardig en koolhydraatarm te eten.
Hoe eet jij zoveel mogelijk plantaardig?