Peulvruchten barsten van de hoogwaardige eiwitten. Ze zijn ook rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Peulvruchten zijn dus gezond en toch eten we er veel te weinig van. Diëtisten raden ons niet voor niets aan om wekelijks minstens een keer peulvruchten te eten.
Dit doen peulvruchten met je gezondheid
Peulvruchten bevatten zelfs meer gezonde voedingsstoffen dan andere groenten en zijn calorie arm. Ze passen dan ook in ieder gezond eetpatroon. Ja, ook als je wat aan je overgewicht wilt doen en makkelijker wilt afvallen. Je zou minstens 250 gram peulvruchten moeten eten.
Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten zijn de zaden van vlinderbloemige planten. Van sommige peulen zijn zowel het zaad als de vrucht eetbaar. De peulen bevinden zich rond de vrucht. Een mooi voorbeeld daarvan zijn erwten en sperziebonen. We beschouwen peulvruchten als groenten maar dat is eigenlijk alleen het geval voor groene verse peulvruchten. De meest bekende peulvruchten zijn: erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, alfalfa, kousenband, soja en sojaproducten zoals sojabonen, tofu en tempeh, veldbonen, lupine, linzen en kikkererwten.
Voedingswaarde
Peulvruchten hebben een hoge voedingswaarde. Ze bevatten vooral:
- Vitaminen: vooral vitamine A, B1, B3, B6 en B12 en vitamine D
- Mineralen: vooral natrium, kalium, calcium, magnesium, koper, ijzer en zink
- Veel eiwitten
- Voedingsvezels
- Gezonde koolhydraten
- Sterke antioxidanten
Peulvruchten zorgen voor de juiste koolhydraten
En dat zijn dus trage koolhydraten. Die hebben we nodig als bron van energie. Trage koolhydraten verteren moeilijk en vaak zelfs niet. Ze vragen veel energie en geven ons een snel en langdurig voldaan gevoel. Zo eten we minder waardoor peulvruchten ons helpen om makkelijker ons overgewicht te verliezen. Tegelijk verschaffen ze ons veel gezonde voedingsstoffen. Die zijn nodig om je gezondheid te verbeteren en te behouden.
Snelle koolhydraten
Er bestaan ook snelle koolhydraten zoals suiker en zetmeel. Die brengen je gezondheid niets bij zodat je hun gebruik best zoveel mogelijk beperkt. Snelle koolhydraten met geraffineerde witte suiker voorop zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht en daarmee verbonden aandoeningen.
Peulvruchten ondersteunen je natuurlijke afslankkuur
Je mag je wekelijkse portie peulvruchten van minstens 250 gram in een keer eten of verdelen over een ganse week. Varieer ook hier zoveel mogelijk. Ze geniet je maximaal van hun vele gezondheidsvoordelen. Combineer ze met onbewerkte noten, zaden en pitten. Hun positief effect zul je vlug merken aan je buikomtrek en op de weegschaal.
Rijk aan voedingsvezels
Alle peulvruchten barsten van de voedingsvezels. Ook die zijn onmisbaar om je overgewicht te verliezen. Ze verteren niet of nauwelijks en vragen veel energie. Daardoor blijven ze lange tijd aanwezig in ons spijsverteringsstelsel. Zo zorgen ze voor minder honger zodat je minder calorieën binnen krijgt.
Bloedsuikerspiegel
Voedingsvezels houden je bloedsuikerspiegel meer stabiel. Op die manier komt er minder insuline in je bloed. Insuline is een hormoon Zo maakt je pancreas of alvleesklier minder insuline aan. Dat heeft als gevolg dat je meer opgeslagen lichaamsvet zult verbranden.
Peulvruchten zorgen voor een gezonde spijsvertering
Naast een goede spijsvertering zorgen peulvruchten voor een goede darmflora en een vlotte stoelgang. Terwijl een gezonde darmflora de basis is van een goede gezondheid zorgt een vlotte stoelgang voor een zuiver lichaam vrij van giftige afvalstoffen. Zo een schoongemaakt lichaam activeert je vetverbrandingsproces. Peulvruchten helpen ook bij :
- Ongezond buikvet
- Overgewicht
- Een verstoort cholesterolgehalte
- Aderverkalking
- Levensbedreigende hart- en vaatziekten
- Hoge bloeddruk
- Diabetes
- Osteoporose of botontkalking dankzij hun hoge concentratie aan hoogwaardige eiwitten
- Veel voorkomende soorten kanker zoals darm- , borst- en prostaatkanker
Eet peulvruchten nooit rauw
Ze bevatten van nature lectine. Een giftige stof die door het koken van peulvruchten verdwijnt. Peulvruchten zijn ook gezonde vleesvervangers.
Gezonde recepten met peulvruchten
Salade met linzen, tomaten en pistachenoten
Ingrediënten voor 4 personen: 400 gram linzen, 8 tomaten, een handjevol onbewerkte pistachenoten (ongezouten, niet geroosterd en ongebrand), 1 halve eetlepel balsamico azijn, 1 halve eetlepel olijfolie, een snuifje chili vlokken, zwarte peper en zeezout
Bereiding:
- Maak de linzen schoon. Spoel ze af en laat uitlekken
- Snijd de tomaten in plakken
- Doe de linzen, de tomaten en pistachenoten in een schaal
- Voeg er een scheutje en olijfolie bij en breng op smaak met de chili peper en zout en peper
Burger van zwarte bonen pompoen en knoflook
Ingrediënten voor zes hamburgers: een kleine oranje pompoen, 400 gram zwarte bonen , 2 eieren, 2 teentjes knoflook, 1/halve theelepel chilipoeder, een snufje kaneel, 150 gram havermout (+ meer voor het maken van de burgers), zes broodjes zout en peper, sla naar keuze, zes tomaten, augurken, saus van mosterd en ketchup
Bereiding:
- Verwijder de pitten van de pompoen en snijd deze in grote schijven
- Rooster de pompoen gedurende minuten in een oven van 200 graden tot deze helemaal zacht is en laat afkoelen
- Spoel de zwarte bonen onder stromend koud water en laat uitlekken
- Doe de zwarte bonen samen met de zachte pompoen in je blender of keukenmachine
- Doe er de eieren, de knoflook, chili poeder en kaneel bij
- Breng op smaak met peper en zout
- Doe alle ingrediënten in je blender en mix fijn
- Voeg 50 gram havermout aan toe om er voor te zorgen dat het mengsel wat dikker wordt zodat je er burgers van kan maken
- Verwarm je oven voor op 180 graden
- Maak met je handen een burger en haal die even met beide zijden losjes door de havermout
- Leg de burger in een ovenschaal
- Zet de schaal in de oven voor gedurende een twintigtal minuten en draai halverwege de burgers om
- Snijd de broodjes doormidden
- Leg een blaadje sla en plakjes tomaat op de onderkant van de burger
- Hier komt een burger en wat augurk op
- Maak af met je favoriete saus