paksoi gezond
Spread the love

Paksoi gezond, want veelzijdig en rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om onze gezondheid te stimuleren. Toch is deze vergeten groente nog altijd sterk ondergewaardeerd. En hoe meer verschillende groenten we eten, hoe meer we van al hun voordelen kunnen genieten. Wist je dat deze groenten ons zelfs helpt meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker af te vallen? 

Dit kan paksoi ook voor jouw gezondheid betekenen?

Nu we meer en meer belang hechten aan gezonde voeding, leren we ook steeds meer vergeten groenten kennen. Een ervan is paksoi, een relatief onbekende groente met knapperige witte stengels en grote groene bladeren. Onbekend is onbemind, en dat is zeker ook op paksoi van toepassing. Hou je van afwisseling, ook in je eetpatroon? Maak dan zeker kennis met paksoi, zijn zoete smaak zal je zeker weten te bekoren. En daar bovenop kan deze groente ook heel wat voor je gezondheid betekenen.

Stel je vraag in ons Forum. Onze voedingscoach antwoordt!

Wat is paksoi?

Paksoi is een open koolsoort, die je makkelijk herkent aan zijn  te stevige witte stelen die eindigen in slanke, groene bladeren. Deze bladeren zijn lekker en vooral gezond en laten zich in de keuken makkelijk bewerken. Paksoi is oorspronkelijk afkomstig uit Azië, maar wordt nu ook overal in Europa verbouwd. Daardoor is deze Paksoi is het hele jaar door verkrijgbaar. Ongesneden is deze groente in de koelkast ongeveer drie dagen houdbaar. Daarna worden de groenten wat zachter, maar heeft dan nog niet veel van zijn kwaliteiten ingeboet. In de koelkast is deze koolsoort 12 maanden houdbaar.

Smaak en gebruik van paksoi

Paksoi smaakt zoet, fris en pittig. De knapperige koolbladeren zijn een goede basis voor een veel koude en warme gerechten. De structuur van paksoi kun je met bleekselderij vergelijken. Paksoi eet je zowel rauw als gekookt en doet het uitstekend in al je zelf gemaakte salades. Gekookt doet paksoi het ook goed in alle Aziatische wokgerechten. TIP: zorg ervoor dat je

Paksoi gezond met een hoge voedingswaarde

Precies zoals met alle groenten, heeft ook paksoi een opvallend hoge voedingswaarde. Je vindt in deze groene koolsoort vooral:

  • Vitaminen: vooral  vitamine A, vitaminen van het B- complex zoals B1, B3, B5, B6, en B11, veel vitamine C en K
  • Mineralen: naast natrium, kalium en calcium zijn dat vooral magnesium, ijzer, fosfor, jodium, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Sterke antioxidanten
  • Eiwitten

Paksoi gezond: helpt je sneller afvallen

Dankzij zijn vele gezonde voedingsstoffen en vooral zijn hoge concentratie voedingsvezels helpt paksoi ons meer opgeslagen vet te verbranden en sneller ons overgewicht te verliezen. De vezels in paksoi zorgen namelijk voor een snel en langdurig voldaan gevoel, waardoor we minder snel weer honger hebben en onze trek in zoet afneemt.

Paksoi gezond: Vitamine A

Paksoi barst van de vitamine A, een vitamine die nog teveel wordt onderschat. Vitamine A of retinol zorgt vooral voor een jonge en gezonde huid, en wordt in heel wat schoonheidsproducten verwerkt. Het betreft een in vet-oplosbare vitamine. Combineer paksoi met een eetlepel olijfolie, waardoor we de vele gezonde voedingsstoffen uit deze groente nog beter opnemen. Vitamine A zorgt ook voor een gezonde groei, voor sterke nagels en gezond haar, gezonde ogen met een goed zicht en een sterk immuunsysteem. Een teveel aan deze vitamine is slecht voor kinderen en zwangere vrouwen. Vitamine A vind je  vooral in dierlijke producten zoals in orgaanvlees (lever). We maken ook zelf vitamine A aan uit carotenoïden.

Paksoi gezond, want rijk aan vitamine C

Honderd dram paksoi bevat maar liefst 75 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)vitamine C. Deze vitamine stimuleert de opname van ijzer, versterkt ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand. Dat verkleint op zijn beurt ons risico op verkoudheden, griep (influenza), corona, op allerlei infecties en op bronchitis.

Paksoi bevat een hoge concentratie vitamine K

Vitamine K is een minder bekende, maar daarom niet minder belangrijke vitamine die we in paksoi in belangrijke hoeveelheden aantreffen. Honderd gram van deze groente is goed voor bijna dertig procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine K of fylochinon genoemd. Deze vitamine is onmisbaar voor een goede bloedstolling.

Paksoi gezond want rijk aan de sterkste antioxidanten

Deze antioxidanten beschermen ons tegen de vrije radicalen. Deze beschadigen onze lichaamsweefsels als gevolg van oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.

De vele gezondheidsvoordelen van paksoi

Paksoi is niet alleen een uitstekende groente voor al diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen. Het zorgt voor veel meer voordelen op het vlak van onze gezondheid. Paksoi:

  • Werkt bloeddrukverlagend
  • Vermindert ontstekingen
  • Zorgt voor sterke botten en beschermt tegen osteoporose
  • Versterkt ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand
  • Verbetert de gezondheid van onze ogen
  • Zorgt voor een gezonde zwangerschap

De teelt van Paksoi

Paksoi kweek je makkelijk zelf. Deze groente is het best tijdens de wintermaanden. Bij hoge temperaturen verwelkt de plant en dat heeft een negatieve invloed op de smaak van paksoi. Dit kun je vermijden door paksoi in de vroege lente of in het najaar te oogsten. Na het planten kunnen we de groente na gemiddeld twee maanden oogsten. Er bestaan meerdere soorten paksoi. Die worden grotendeels bepaald door de grootte en de vorm van de plant. Toch hebben alle soorten paksoi dezelfde rechtopstaande, cilindrische stengel met groene of violette bladeren. Grote Paksoi heeft witte stengels en groene, krullende bladeren. Kleine Paksoi heeft lichtgroene stengels met malse blaadjes. Deze kleine variant Paksoi is zachter en zoeter van smaak.

Recepten met paksoi: noedelsoep met kip en paksoi

Ingrediënten voor vier personen: een liter zelf gemaakte en magere kippenbouillon, een struik paksoi, 400 gram kippenfilet, een rode peper, een vierde pakje mihoen (dunne, Chinese noedels gemaakt van rijstbloem) twee eetlepels sojasaus, drie bosuitjes

Bereiding

  • Breng je zelf gemaakte kippenbouillon of een liter water met een tablet kippenbouillon zachtjes aan de kook.
  • Snijd het wit van de paksoi in kleine reepjes en het groen in dunne slierten.
  • Snijd de kipfilet in reepjes en de rode peper in fijne ringetjes.
  • Schep het wit van de paksoi, de kip en de peper in de bouillon, en laat tien minuten zachtjes doorkoken.
  • Schep de mihoen bij de soep en laat twee minuten meekoken.
  • Breng de soep op smaak met sojasaus.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Schep het groen van de paksoi door de soep en strooi de bosui erover.

Stamppot met paksoi, varkenshaas en kokosmelk

Ingrediënten voor vier personen: een kilo aardappelen, een ui, een teentje knoflook, een rode peper, vier eetlepels gembersiroop, 400 gram varkenshaasje, twee struiken paksoi, vier eetlepels zonnebloemolie, 200 milliliter kokosmelk en een eetlepel sesamzaad

Bereiding

  • Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in twintig minuten. gaar.
  • Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Snijd de rode peper in de lengte door, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn.
  • Meng de gembersiroop, ui, knoflook en rode peper in een kom.
  • Snijd het varkenshaasje in kleine blokjes.
  • Snijd de paksoi in dunne reepjes.
  • Verhit de olie.
  • Bak het varkenshaasje in twee minuten gaar en goudbruin terwijl je blijft roeren.
  • Aardappelen afgieten ​​en pureren met kokosmelk tot een egale puree.
  • Voeg de paksoi erbij en breng op smaak met een snuifje peper en zout.
  • Serveer de stamppot met de varkenshaas erop, besprenkel met de saus en bestrooi met het sesamzaad.
  • Smakelijk!

Hoe eet jij paksoi het liefst? Laat het ons weten, je kunt ons daar écht mee helpen!

Paksoi is rijk aan alle onmisbare gezonde voedingsstoffen. Je kunt het effect daarvan nog extra ondersteunen met een goede multivitamine:

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole