Paardenbloem gezond

Paardenbloem gezond: Wat kan dit kruid onze gezondheid betekenen + Recepten

Spread the love

Paardenbloem gezond, het is dus zoveel meer dan onkruid zoals velen denken. Het is een van de meest voorkomende kruiden (wilde planten) van ons land. We hebben de keuze uit meer dan 250 soorten paardenbloemen. Zowel hun kleine en decoratieve bloempjes als hun blaadjes zijn niet alleen eetbaar, ze zijn nog gezond ook. Zo zorgen ze voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor diabetici. Met het melkachtige sap uit de steeltjes van de paardenbloem kunnen we namelijk diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes beter onder controle houden.

Wat doet paardenbloem nog meer voor onze gezondheid en hoe kunnen we het gebruiken?

De paardenbloem is een mooi bloeiende, kruidachtige, vaste plant. De bloem maakt deel uit van de Asteraceae (Compositae) familie. Wetenschappers raken meer en meer overtuigd van de geneeskracht van de paardenbloem. Er wordt namelijk meer en meer onderzoek gedaan naar hun invloed op onze gezondheid. De Chinezen waren daar al veel langer achter gekomen. Reeds in de zevende eeuw gebruikten ze in de klassieke Chinese geneeskunde de paardenbloem als geneesmiddel tegen aandoeningen van de gal en van onze lever. In de twaalfde en dertiende eeuw waren het de Arabieren die de geneeskrachtige werking van paardenbloemzaadjes ontdekten. Eén paardenbloemplant kan produceert jaarlijks tot vijfduizend zaadjes.

Een vraag voor onze voedingscoach? Stel ze gratis in onze chat!

Voedingswaarde van paardenbloemen

Paardenbloemen hebben een goede voedingswaarde. Ze zijn dan ook een belangrijke leverancier van alle gezonde voedingsstoffen, zoals

  • Vitaminen: vooral vitamine A, B1, B2, B3, B5 en B6, vitamine C en E
  • Mineralen: naast natrium, kalium en calcium zijn dat vooral magnesium, ijzer, mangaan, zink, silicium, fosfor en koper
  • Gezonde vetzuren: voornamelijk  linol-, linoleen-, palmitine-, fenol- en oliezuur gezonde vetzuren
  • Sterke antioxidanten: zoals choline, carotenoïden flavonoïden
  • Bitterstoffen: verbeteren je spijsvertering, helpen tegen (brandend) maagzuur en ondersteunt je leverfunctie
  • Slijmstoffen
  • Tanninen
  • Terpenen: deze geur- en smaakstoffen werken sterk antimicrobieel, antischimmel, ontstekingsremmend en antiviraal en voorkomen of behandelen parasieten



Meer bètacaroteen dan in wortelen

En de paardenbloem verrast nog meer. Zo bevatten zijn blaadjes zelfs meer bètacaroteen dan wortelen. Daardoor zijn de blaadjes van paardenbloemen uitstekend voor gezonde ogen.

De voordelen van paardenbloemen

Hun gezonde bestanddelen zorgen voor verrassend veel voordelen. Paardenbloemen:

  • Ondersteunen de werking van je lever en je nieren
  • Voorkomen pijnlijke gal- en nierstenen
  • Reinigen je lever.
  • Verbeteren je spijsvertering.
  • Helpen bij vermoeidheid en chronische vermoeidheid
  • Dankzij de aanwezigheid van ijzer helpen ze tegen bloedarmoede
  • Zorgen voor sterkere botten en helpen zo bij botontkalking of osteoporose. Komt vooral voor bij vrouwen in de overgang en kunnen
  • Versterken je haar 
  • Zorgen voor een sterker zenuwstelsel
  • Verlaagt je bloedsuikerspiegel en helpt ouderdomsdiabetes of diabetes type 2 beter in evenwicht houden
  • Werkt laxerend en helpt bij constipatie of verstopping
  • Versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand
  • Natuurlijk diureticum en dus vochtafdrijvend
  • Helpt tegen hooikoorts: kalmeert de vervelende klachten bij hooikoorts, vooral jeukende, tranende ogen en een loopneus
  • Brengen een verstoorde cholesterol weer in evenwicht
  • Zijn een verjongingskuur voor je huid 
  • Uitstekend voor de behandeling van wratten
  • Werken uitstekend tegen muggen

De wortels van de paardenbloem

De wortels zijn oogstbaar in de herfst. Ze zijn de energievoorraad van dit kruid voor de winter. In de zomer en vooral in de herfst bevatten deze wortels heel wat suikerachtige verbindingen. Ze zijn dan een belangrijke bron van energie.

Bladeren van de paardenbloem

De bladeren zijn rijk aan vitaminen, mineralen, bitterstoffen en sporenelementen. Ze kunnen gebruikt worden als bitterkruid in gebakken rijst.

De geneeskrachtige eigenschappen van de bladeren

Paardenbloemthee ondersteunt onze lever- en nierfunctie waardoor afvalstoffen sneller verteren. Het paardenbloemblad helpt bij zowat alle leveraandoeningen, ook bij  hepatitis B of de ziekte van Pfeiffer en pijnlijke galstenen. Het blad van de paardenbloem zuivert ook je bloed, is een natuurlijk laxeermiddel en werkt versterken.

Jonge blaadjes in je zelf gemaakte salades

Je eet de jonge blaadjes rauw of verwerk ze in je zelf gemaakte en gezonde salades en in een omelet of andere eiergerechten. Je kunt ze zelfs roerbakken.

Gebruik van paardenbloemen in de keuken

Je eet ze rauw en kunt ze verwerken in zelf gemaakte salades, in je omelet, in soepen en in sauzen. Combineer ze met appelazijn door enkele bloemetjes minstens vier weken te laten ’trekken’. Dit werkt versterkend en geeft extra energie.  Je kunt de blaadjes van de paardenbloem in water met een wat zout. Combineer gekookte blaadjes met deegwaren, soepen, sauzen en stoverij, of eet als bijgerecht. Breng ze op smaak met knoflook, peper, uien of andere verse kruiden.

Recepten met paardenbloemen

Paardenbloemthee

Voor deze vochtafdrijvende thee gebruik je zowel verse als gedroogde bladeren. Je laat een vers verse blad tussen de vijf en tien minuten trekken in warm met een temperatuur die schommelt tussen zeventig en tachtig graden water. Voor extra smaak voeg je andere verse kruiden aan toe. Paardenbloemthee is heerlijk met  citroenmelisse of munt.

Paardenbloem cake

Ingrediënten voor twintig plakjes cake: honderd gram paardenbloemen, 200 gram gesneden courgette, twintig gram kaneel, twee eieren, vier bananen, 75 gram kokosmeel, 40 gram cacao nibs of cacaobonen, twintig tien gram speculaaskruiden, zes gram gedroogde stevia bladeren, twee theelepels bakpoeder, twee eetlepels appelcider azijn, water

Bereiding

  • Je oven voorverwarmen op 180 graden
  • Zorg ervoor dat het kokosmeel geen klontertjes bevat
  • Doe het ei en de bananen erbij en pureer
  • Meng de stevia met een beetje gekookt water en pureer door het deeg
  • Pureer ook de rauwe courgetteplakjes door het beslag
  • Breng op smak met de verse kruiden
  • Snipper de paardenbloemen fijn en doe ze samen met de cacao nibs  ook bij het mengsel
  • Roer de bakpoeder er door heen
  • Wanneer je beslag glad en egaal is plaats je het in een bakvorm gedurende een half uurtje in de oven.

Paardenbloem Muffins

Ingrediënten voor vier muffins: vier eieren, tien gram verse en jonge blaadjes van de paardenbloemen, tien gele paardenbloemen, twee fijn gesnipperde uien, vier eetlepels vers sinaasappelsap, twee teentjes knoflook, bieslook en eventueel een snuifje kerriepoeder

Bereiding

  • Maak met alle ingrediënten, uitgezonderd de bloempjes een egaal en glad beslag
  • Snipper de paardenbloemen fijn en doe ze erbij
  • Plaats het deeg twintig minuten in je oven op 220 graden
  • Geniet ervan

Kies natuurlijke paardenbloem zonder toegevoegde stoffen:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.