Onmisbare voedingssupplementen
Spread the love

Onmisbare voedingssupplementen om je gezondheid te verbeteren en makkelijker af te vallen? Ze bestaan, maar ze innemen zonder gezond te eten zal je niet veel verbetering brengen. Supplementen zijn alleen nuttig als je ze opneemt in een gezond en natuurlijk voedingspatroon. Met een evenwichtig samengestelde multivitamine krijg je in een keer alle vitaminen en mineralen naar binnen die je nodig hebt.

Welke voedingsproducten zijn echt onmisbaar om onze tekorten aan te vullen?

In principe hebben we helemaal geen voedingssupplementen nodig. Als je elke dag gezond en natuurlijk eet, krijg je voldoende gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, voedingsvezels en andere onmisbare voedingsstoffen binnen om gezond te functioneren. De realiteit is dat de meesten van ons te eenzijdig eten. Onze voeding bevat steeds meer toegevoegde suikers en vetten. Die nemen de plaats in van gezonde voedingsstoffen, die we steeds minder binnenkrijgen. Daarom zijn deze voedingssupplementen echt onmisbaar geworden. Maar welke supplementen zijn écht onmisbaar om onze tekorten aan te vullen en ons gezond te houden?

Gezond en gevarieerd eten

Om gezond, uitgebalanceerd en gevarieerd te eten, moeten we elke dag minimaal 250 gram fruit en 300 gram verse groenten eten. Alleen dan krijgen we voldoende gezonde voeding binnen. Die is nodig voor een goede gezondheid zonder overgewicht. Weinigen doen dat, en dat leidt tot tekorten aan vitaminen, mineralen en andere onmisbare voedingsstoffen. Deze zijn vooral nuttig tijdens de natste en koudste maanden van het jaar. Met tekorten aan gezonde voedingsstoffen worden we meer en meer blootgesteld aan verkoudheden, griep en andere luchtweginfecties zoals bronchitis nooit ver weg. Met de juiste voedingssupplementen kunnen we onze natuurlijke weerstand verhogen en ons risico op deze seizoenskwaaltjes verkleinen.

Vitamine C

Vitamine C is een van de sterkste antioxidanten die we kunnen binnenkrijgen. Die verminderen oxidatieve stress, waardoor onze lichaamsweefsels minder schade oplopen. Deze oxidanten beschermen ons tegelijk tegen ziekte en vertragen ons natuurlijk verouderingsproces.  Om dit proces te voorkomen, oxideert vitamine C zichzelf.  Deze populaire vitamine is niet alleen nodig voor een sterke immuniteit en een hoge natuurlijke weerstand. Het is ook voordelig voor de gezondheid van onze huid, de werking van onze bloedvaatjes, voor sterke botten en kraakbeen en voor gezond tandvlees.  Vitamine C is vooral aanwezig in:

  • Verse groenten: vooral groene bladgroenten
  • Fruit: vooral citrusvruchten, maar ook in alle soorten bessen, frambozen, aardbeien, appels en peren en in bananen

Je voorraad gezonde voedingsstoffen vul je dagelijks aan met een gezond eet- en leefpatroon. Je kunt dit extra ondersteunen door dagelijks een goed samengestelde multivitamine te slikken.

Dagelijkse hoeveelheid vitamine C

Te hoge dosissen vitamine C slikken kan geen kwaad. Dat teveel wordt namelijk via onze urine uitgescheiden. Alleen mensen met een nierziekte moeten voorzichtig zijn met het gebruik van vitamine C. Wanneer je dagelijks veel vitamine C slikt, kun je best meer water drinken.

Onmisbare voedingssupplementen: vitamine D

Deze vitamine is essentieel voor een sterke natuurlijke weerstand. We maken deze zonnevitamine spijtig genoeg niet zelf aan. Dat doen we alleen onder de huid door de zon. We halen kleine hoeveelheden vitamine D uit onze dagelijkse voeding. Vooral uit:

  • Vette vis: vooral makreel, sardines, wilde zalm, tonijn, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, haring, haring en ansjovis
  • Sommige soorten vlees: zoals kip, kalkoen en orgaanvlees (lever, nier…)
  • Eieren
  • Zelf gemaakte ontbijtgranen
  • Margarine en halvarine magere margarine worden steeds meer verrijkt met vitamine D

Omdat we in de herfst- en wintermaanden veel minder buitenshuis doorbrengen, hebben de meesten van ons te maken met een ernstig tekort aan vitamine D. Gebruik daarom dagelijks een hoog gedoseerd voedingssupplement van vitamine D, bij voorkeur vijftig microgram vitamine D3 in olievorm

IJzer

Een tekort aan dit mineraal is vaak oorzaak van vermoeidheid en allerlei infecties. Dit mineraal voorziet onze lichaamscellen van voldoende zuurstof. Zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen bevatten veel ijzer:

  • Dierlijke voeding met veel ijzer: vooral vis, kip, kalkoen
  • Plantaardig voedsel rijk aan ijzer: vooral verse groenten en fruit, peulvruchten (erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, linzen en kikkererwten), volle granen en volkorenproducten zoals haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa, alle soorten volkoren brood, volkoren pasta en bruine rijst.

Gebruik ijzerhoudende voedingssupplementen alleen als uit bloedonderzoek een ijzertekort blijkt. Overmatige inname van dit mineraal wordt sterk afgeraden en doet meer kwaad dan goed. Teveel ijzer is vooral nadelig voor de gezondheid van je lever, hart en alvleesklier (pancreas).

Magnesium

Dit mineraal helpt vooral vermoeidheid en stress te verlichten. Het is ook een belangrijke energiebron en speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van onze spieren en zenuwen. Het helpt ook bij het ontgiften van je lever. Magnesium komt voornamelijk voor in groene bladgroenten, volle granen, rauwe cacao, peulvruchten, onbewerkte noten en in mineraalwater.

Het gebruik van voedingssupplementen met magnesium

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid magnesium is vastgesteld op 375 mg per dag. Kies een makkelijk opneembare vorm om spierkrampen te voorkomen. Controleer je supplement met magnesium zeker op de aanwezigheid van glycerofosfaat, citraat, gluconaat, lactaat, taurine en bisglycinaat. En houd er bij het kiezen rekening mee dat magnesiumoxide minder goed absorbeert dan de andere soorten magnesium.

Ook zink is een onmisbaar voedingssupplement 

We hebben dit sporenelement maar in kleine hoeveelheden nodig. Zink is vooral betrokken bij onze celdeling, en zorgt voor een sterk immuunsysteem en een hoge natuurlijke weerstand. Zink komt vooral voor in vlees, vis, eieren, peulvruchten, zuivelproducten en volkoren granen.

Gebruik voedingssupplement zink

Een voedingssupplement met zink is zeker nuttig, zeker in de herfst- en wintermaanden. De Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheid (ADH) bedraagt 10 milligram per dag.

Onmisbare voedingssupplementen: Selenium

Dit mineraal versterkt onze natuurlijke weerstand en zorgt voor een jeugdige en stevige huid. Selenium komt voornamelijk voor in vlees, vis, volle granen, alle zuivelproducten, in eieren en schaal- en schelpdieren zoals mosselen, oesters en garnalen.

Gebruik voedingssupplement selenium

In de herfst en de winter heb je meer selenium nodig dan in andere perioden van het jaar. In de herfst en in de winter gebruik je bij voorkeur tussen de 50 en tot 100 microgram selenium per dag. Selenium van plantaardige oorsprong zoals uit gist, verdient je voorkeur, zoals selenium uit gist.

Onmisbare voedingssupplementen: Calcium

Dit mineraal zorgt vooral voor sterke botten en beschermt tegen osteoporose of botontkalking. Verder zorgt calcium ook voor sterke tanden, extra energie en voor een goede werking van onze spieren. Calcium vind je vooral in alle zuivelproducten en groene bladgroenten. Kies steeds voor een voedingssupplement met calcium en vitamine D. Deze zonnevitamine verbetert namelijk de opname van calcium.

Gebruik voedingssupplement calcium

De referentie-inname ivoor calcium werd vastgesteld op 800 mg per dag. Studies brachten aan het licht dat meer dan 70 procent van onze bevolking met een ernstig calciumtekort kampt.

Onmisbare voedingssupplementen: Probiotica

Een gezonde darmflora is onmisbaar voor een sterk immuunsysteem en een hoge natuurlijke weerstand. Onderzoeken brachten aan het licht dat probiotica, onze goede darmbacteriën, vitamine D en onze natuurlijke weerstand nauw samenwerken. De meeste gezonde probiotica zijn te vinden in rauwe natuurlijke yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toevoegingen, maar ook in zuurkool, kefir, kombucha, miso en alle andere gefermenteerde voedingsmiddelen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.