Ongediertebestrijding is nodig om onze gezondheid niet in gevaar te brengen. Bij ongedierte denken we in de eerste plaats aan ratten en muizen, maar er is veel meer ongedierte die ons het leven zuur maken. Muizen en ratten staan bekend voor het verspreiden van allerlei aandoeningen. Beiden zijn dragers van ziekmakende bacteriën, virussen en parasieten en vormen een gezondheidsrisico, niet alleen voor ons maar even goed voor onze huisdieren. Ons risico op infecties is het grootst als we in aanraking komen met hun uitwerpselen of als we voedsel eten dat door muzen of ander ongedierte werd besmet.
Wat als deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes niet helpen?
Bij ongedierte denken we uiteraard aan de gevolgen van onze gezondheid, maar deze ongewenste diertjes brengen ook veel schade aan aan onze tuin en onze woning. Ongedierte in onze woning zijn lang niet alleen ratten en muizen. De meeste soorten ongedierte waar we mee geplaagd worden zijn achtereenvolgens:
- Muizen
- Kakkerlakken
- Vliegen
- Ratten
- Bedwantsen
- Mieren
- Wespen
- Houtwormen
- Motten en larven
Heb je last van een ongedierteprobleem en wil je dit zo snel mogelijk oplossen?
Dan moet je eerst wel weten om welk ongedierte het gaat.
Als je schade van knaagdieren vaststelt, moet je eerst weten of het muizen, ratten of een ander soort knaagdier betreft voordat je een doeltreffend actieplan kun opstellen. Je moet er dus zeker van zijn dat je last hebt van muizen en niet van ratten of een andere soort knaagdier.
Twijfel je tussen muizen of ratten?
Weet dan dat muizen veel kleiner zijn dan ratten. Ze hebben ook een opvallende dunne en harige staart en kleinere, rondere oortjes. Ben je nog steeds niet zeker? Dan kan een ervaren ongediertebestrijder vlug uitsluitsel geven.
Ongediertebestrijding zelf doen of door een professionele ongediertebestrijder?
Als je je muizenplaag zelf wilt aanpakken heb je de juist doe-het-zelf producten voor de bestrijding van muizen nodig. Je zult er ook moeten voor zorgen dat er vooraan geen muizen meer binnen kunnen. Geef je de voorkeur aan een professionele ongediertebestrijder om je van je vervelende muizenplaag te verlossen?
Muizen, ratten en andere knaagdieren kunnen ernstige aandoeningen verspreiden zoals:
Salmonella
Wordt veroorzaakt door een bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt.
Ze laten overal urine en uitwerpselen achter, ook op onze voeding. Op die manier wordt deze ernstige aandoening razendsnel verspreid.
Leptospirose of rattenziekte
Wordt ook door een bacterie die niet alleen door ratten en muizen maar even goed door honden, varkens, runderen, schapen en geiten kunnen overgedragen worden.
Deze ziekteverschijnselen manifesteren zich na één tot drie weken zoals:
- Hevige koorts
- Spier- of gewrichtspijn
- Hoofdpijn
- Overgevoeligheid voor licht
- Misselijkheid en braken
- Een gezwollen lever en geelzucht
In gemiddeld tien procent van alle gevallen kan deze aandoening leiden tot beschadiging van lever en nieren, plotselinge hartproblemen en hersenvliesontsteking (meningitis) of de Ziekte van Weil. Onbehandeld kent deze vorm van de ziekte een sterfte van maximaal tien procent.
Het hantavirus
Het hantavirus is vaak onschuldig en uit zich met:
- Hoge koorts tot 40 graden
- Koude rillingen
- Griepverschijnselen
- Hoofdpijn
- Spier- of rugpijn
- Gezichtsstoornissen en- of oogpijn
Laat geen afval rondslingeren
Verwijder alle voedselresten, ook onder je koelkast, een fornuis en in alle kasten
Berg de voeding van je huisdier(en) op in een gesloten bak en neem het eten dat niet opgegeten is ’s avonds weg. Vogelzaad en vetbollen voor vogels is het favoriete voedsel van muizen
Rust alle deuren uit met een deurborstel
Sluit alle gaten, kieren en gebruik stootvoeg dichters zodat de lucht nog vrij kan circuleren.
Herstel onmiddellijk eventuele schade aan je dak, afvoerpijpen en goten en gebruik roestvrijstalen gaas om gaten te dichten. Let erop dat de openingen in het gaas niet groter zijn dan 5 millimeter.
Onderhoud alle planten en struiken zoals het hoort. Muizen zijn uitstekende klimmers
Ongediertebestrijding met professionele ongediertebestrijders
Nam je alle voorzorgen en raak je muizen en- of ratten maar niet uit je huis?
Dan zit er niets anders op dan professionelen voor je ongediertebestrijding in te schakelen. Het opsporen van alle toegangswegen en de bestrijding van muizen is dan werk van specialisten.
Professioneel ongediertebestrijders en zeker De Bestrijdingsbrigade kennen de biologie en het gedrag van muizen en langs waar ze je woningen binnenkomen als geen ander.