Natuurlijke remedies tegen keelpijnNatuurlijke remedies tegen keelpijn zijn zeker de moeite waard om je keelpijn te verzachten.
Spread the love

Natuurlijke remedies tegen keelpijn zijn een echte aanrader. Keelpijn is vaak onschuldig en natuurlijke remedies zoals kruiden en supplementen zijn even doeltreffend dan pijnstillers en ontstekingsremmers.

Keelpijn is een veelvoorkomend probleem. Het heeft verschillende oorzaken. Keelpijn en zeker keelontsteking kan erg vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren.

In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen, behandeling en preventieve maatregelen tegen keelpijn.

Wat zijn de beste natuurlijke remedies tegen keelpijn?

De beste kruiden en natuurlijke supplementen tegen keelpijn zijn ongetwijfeld:

Oorzaken van keelpijn

Keelpijn heeft meerdere oorzaken. De meest voorkomende zijn ongetwijfeld:

 • Infecties: de meest voorkomende oorzaak van keelpijn zijn infecties zoals verkoudheid of griep. Deze infecties kunnen leiden tot ontsteking van de keelholte.
 • Bacteriële infecties: keelontsteking veroorzaakt door bacteriën zoals streptokokken kan ook leiden tot ernstige keelpijn.
 • Maagzuur, brandend maagzuur of reflux: reflux is een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm en soms ook naar de keel. Dit kan irritatie en pijn in de keel veroorzaken.
 • Allergieën: allergische reacties kunnen keelpijn veroorzaken, vooral als gevolg van allergieën voor pollen, stof of huisdieren.
 • Roken: Roken kan irritatie en ontsteking van de keel veroorzaken, wat resulteert in keelpijn.

Symptomen van keelpijn

De symptomen van keelpijn variëren en zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak, maar de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn of irritatie in de keel
 • Moeite met slikken
 • Ruwe of hese stem
 • Zwelling in de keel
 • Rode en geïrriteerde amandelen
 • Hoesten
 • Koorts (bij infecties)

Natuurlijke remedies tegen keelpijn: kruiden

Sommige kruiden verlichten van keelpijn. Veelgebruikte kruiden en hoe je ze kunt gebruiken zijn:

Kamille

Kamille is een sterke, natuurlijke ontstekingsremmer. Maak een warme kamillethee en gorgel ermee om keelpijn te verzachten.

Natuurlijke remedies tegen keelpijn: Gember

Gingerol, de werkzame stof in gember, heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Dat werkt ook pijnstillend en is afdoende tegen keelpijn en irritatie van je keel.

Voeg gember extract ook toe aan zoveel mogelijk gerechten en in je thee. Dat versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand je maakt je luchtwegen en je neus vrij.

Eucalyptus

Eucalyptus kalmeer en ontspant en verzacht keelpijn. Voeg een paar druppels eucalyptusolie toe aan heet water, inhaleer de dampen of maak er een gorgelmiddel mee.

Natuurlijke remedies tegen keelpijn: Munt

Munt beschikt over antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen die in het geval van een keelontsteking helpen bacteriën en virale groei tegen te houden.

Munt versterkt het je immuunsysteem verlicht keelpijn en maakt verstopte luchtwegen en neus vrij.

Honing

Honing is een van de krachtigste natuurlijke antibiotica. Daardoor is het een goed middel om keelirritatie die veroorzaakt wordt door infecties tegen te gaan. Eerst en vooral kalmeren de suikers en natuurlijke enzymen de ontstoken weefsels en vormen een barrière tegen aanvallen van micro-organismen.

Kurkuma en kurkumamelk

Kurkuma(poeder) wordt nu al eeuwenlang gebruikt als ontstekingsremmend middel. Dankzij zijn hoge concentratie aan gezonde voedingsstoffen helpt het tegen infecties van je luchtwegen, zoals keelpijn, keelontsteking en bronchitis.

Curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma, verlicht irritatie en legt een beschermlaag tegen ziekmakende bacteriën en bepaalde allergenen.

Recept kurkumamelk

Ingrediënten: vijf gram kurkumapoeder, 25 ml melk en een theelepel onbewerkte honing (bij voorkeur rechtstreeks van bij de imker).

Bereiding

Los het kurkumapoeder op in een kop warme melk en zoet het daarna met de honing.

Natuurlijke remedies tegen keelpijn: salie

Salieblaadjes maken het ophoesten van vastzittend slijm makkelijker en verzachten keelpijn. De antibacteriële stoffen in salie verzachten infecties en herstellen de gezondheid van de aangetaste weefsels.

Gebruik salie in je thee.

Appelazijn

Dankzij de vele biologische zuren in appelazijn neutraliseert het de pH-waarde in je keel van de keel. Daardoor wordt brandende gevoel en jeuk in je keel vermindert.

Appelazijn beschikt ook over slijmoplossende en microbiële eigenschappen, wat je keel en je luchtwegen ontspant.

Gorgelen met appelazijn: Recept

Ingrediënten: tien ml bio appelazijn, 250 ml water en een theelepel onbewerkte honing

Los de appelazijn op in een kopje warm water en voeg de honing toe.

Natuurlijke remedies tegen keelpijn: supplementen

Sommige natuurlijke supplementen verminderen keelpijn, en versterken je immuunsysteem en verhogen je natuurlijke weerstand. Dat zijn vooral:

 • Vitamine C: voor een sterk immuunsysteem, en een hoge natuurlijke weerstand.
 • Zink: dit mineraal vermindert de duur en de ernst van je keelpijn.
 • Propolis: dit bijenproduct, staat bekend om zijn antivirale en antibacteriële eigenschappen. Het bestrijdt, waardoor het keelpijn kan voorkomen.

Voeding tegen keelpijn

Deze natuurlijke voeding helpt ook om keelpijn te verzachten:

 • Groene bladgroenten: Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool bevatten vitamines en mineralen die je immuunsysteem stimuleren.
 • Citrusvruchten: Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits bevatten vitamine C, wat kan helpen bij het bestrijden van infecties.
 • Honing
 • Kippensoep

Keelpijn voorkomen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en dat is ook zo met keelpijn. Hoewel het niet altijd mogelijk is om keelpijn te voorkomen, zijn er toch maatregelen die je kunt nemen om je risico te verminderen:

 • Houd je immuunsysteem gezond door een uitgebalanceerd dieet te volgen, voldoende slaap te krijgen en regelmatig lichaamsbeweging te doen.
 • Vermijd nauw contact met mensen die verkouden zijn of griep hebben.
 • Was regelmatig je handen om de verspreiding van infecties te voorkomen.
 • Vermijd roken en blootstelling aan passief roken.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole