Natuurlijke kruiden tegen jeukNatuurlijke kruiden en voedingssupplementen verzachten jeuk even doeltreffend als medicijnen. Maar dan wel zonder de schadelijke bijwerkingen.
Spread the love

Natuurlijke kruiden tegen jeuk zijn minstens even doeltreffend als medicijnen van bij de apotheker. Maar dan wel zonder schadelijke bijwerkingen.

Jeuk is een veelvoorkomend probleem dat iedereen wel eens ervaart. Het gaat van mild tot ernstig en kan overal op ons lichaam voorkomen.

Hoewel er verschillende oorzaken kunnen zijn voor jeuk, zoals allergieën, insectenbeten of huidaandoeningen, zijn er gelukkig heel wat natuurlijke kruiden die verlichting kunnen bieden.

Welke natuurlijke kruiden werken het best tegen jeuk?

Jeuk is een onaangenaam gevoel dat ontstaat door de stimulatie van zenuwuiteinden in de huid. Het gaat vaak gepaard met roodheid, zwelling en irritatie.

Jeuk is vaak kan erg hinderlijk zijn en invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Dit zijn de doeltreffendste kruiden tegen jeuk:

Oorzaken van jeuk

Er zijn verschillende oorzaken voor jeuk. Allergische reacties op bepaalde stoffen, zoals pollen of huisstofmijt, kunnen leiden tot jeukende huiduitslag.

Insectenbeten en contact met irriterende stoffen veroorzaken ook jeuk. Daarnaast zijn er diverse huidaandoeningen die gepaard gaan met jeuk, zoals eczeem, psoriasis en dermatitis.

Welke kruiden helpen tegen jeuk?

Gelukkig biedt de natuur ons verschillende kruiden die verlichting bieden bij jeuk. Veel veelvoorkomende kruiden die bekend staan om hun jeuk verzachtende eigenschappen zijn vooral:

Kalmerend en verzachtend: hennepzaad

Hennepzaad bevat een perfect evenwicht tussen essentiële vetten omega-3 en omega-6. Dat maakt je huid waterdicht, stevig en soepel.

Hennep bezit ook sterk ontstekingsremmende eigenschappen die de huid kalmeren en voeden, en ontstekingen tegengaan.

Zo gebruik je hennepzaad tegen jeuk

Hennepzaad is verkrijgbaar als supplement, maar er zijn ook gezichtscrèmes en producten die hennepzaad bevatten, zoals notenboter en vochtinbrengende crèmes met hennepzaad.

Je brengt hennepzaad ook rechtstreeks aan op je huid. Probeer mengsel van 60 ml hennepzaadolie, 30 ml balsamicoazijn, 1 theelepel verse oregano en 1 theelepel geplette knoflook.

Natuurlijke kruiden tegen jeuk: haver

Haver wordt nu al generaties lang gebruikt om de huid te kalmeren. Het zetmeel werpt een barrière op waardoor de huid vocht vasthoudt, terwijl het ruwere, vezelachtige vlies van de haver werkt als een verzachtende scrubcrème.

Zo gebruik je dit haver tegen jeuk

Roer een beetje havermeel met een lepel natuurlijke yoghurt tot een pasta en breng de pasta aan op je huid of als gezichtsmasker.

De yoghurt lost voorzichtig dode huidcellen op, zonder te irriteren. Of neem een verkwikkend bad met havermeel.

Doe daarvoor een handvol havermeel in een katoenen doek, knoop die dicht en hang de bundel onder de lopende badkraan.

Met een het havercompres kalmeer je een jeukende, geïrriteerde huid.

Kamille

Kamille heeft ontstekingsremmende eigenschappen en verzacht de geïrriteerde huid. Het wordt vaak gebruikt in crèmes en zalven voor de behandeling van jeukende huidaandoeningen.

Munt

Munt heeft een verkoelend effect en brengt tijdelijk verlichting bij jeuk. Je gebruikt het als een essentiële olie of toegevoegd aan je badwater.

Lavendel

Lavendel vermindert van irritatie en jeuk. Het kan worden gebruikt in combinatie met een dragerolie voor massage of toegevoegd worden aan badwater.

Honing

Honing bezit vochtinbrengende eigenschappen en is daardoor bij uitstek geschikt voor een droge huid. Het irriteert niet en is dan ook ideaal voor een gevoelige huid.

Onderzoek toonde ook aan dat honing de groei van nieuwe huidcellen bevordert.

Zo gebruik je honing

Kies bij voorkeur manuka honing. Neem twee of drie keer per dag 1 theelepel manuka honing, of breng de honing elke dag twee keer aan op de aangetaste huid.

Natuurlijke kruiden tegen jeuk: aloë vera

Aloë vera bevat salicylzuur, een plantaardig hormoon met een sterk verzachtende, ontstekingsremmende werking.

Het bevordert bovendien de groei en het herstel van de huid en vermindert pijn en ontstekingen.

Zo gebruik je aloë vera tegen jeuk

Aloë vera wordt verwerkt in tal van schoonheidsproducten, zoals crèmes, gels en lotions, maar ook in supplementen en sappen.

Je kunt aloë vera ook toevoegen aan verrassend veel gerechten en zeker aan zelf gemaakte salades.

Natuurlijke kruiden tegen jeuk: Nootmuskaat

Nootmuskaat vermindert pijn en ontstekingen en is rijk aan sterke antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Deze beschadigen onze lichaamsweefsels door oxidatieve stress, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.

Zo gebruik je nootmuskaat tegen jeuk

Meng 1 theelepel gemalen of geraspte nootmuskaat, een capsule vitamine E-olie (een sterke anti-oxidant en goede huidhersteller) en 1 eetlepel manuka honing tot een dikke pasta. Breng de pasta aan op de jeukende huid en laat dit mengsel twintig minuten intrekken.

Natuurlijke supplementen tegen jeuk: Omega-3 vetzuren

Naast kruiden helpen ook bepaalde supplementen tegen jeuk. Omega-3 vetzuren, zoals die gevonden worden in visolie, hebben namelijk ontstekingsremmende waardoor ze jeuk snel verzachten.

Probiotica voor een betere darmgezondheid

Probiotica verbeteren je darmgezondheid waardoor ze allergische reacties verminderen die jeuk kunnen veroorzaken.

Voeding tegen jeuk

Een gezond voedingspatroon draagt ook bij aan het verminderen van jeuk.

Dat is zeker zo met voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vooral

  • Groene bladgroenten: zoals spinazie, andijvie, spruitjes, alle groene koolsoorten, Chinese kool, boerenkool, paksoi, broccoli, bloedkool, tuin- en waterkers.
  • Fruit: voornamelijk alle soorten bessen, bramen, aardbeien en frambozen
  • Onbewerkte noten
  • Daarnaast is het belangrijk om veel water te drinken om je huid te hydrateren.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.