Natuurlijke antibiotica zijn onmisbaar, zeker nu resistentie tegen meer klassieke antibiotica steeds groter wordt.
Natuurlijke antibiotica bieden een veelbelovende oplossing, aangezien ze de kracht hebben om schadelijke bacteriën te bestrijden zonder de negatieve bijwerkingen die vaak gepaard gaan met synthetische geneesmiddelen.
Bekijk de doeltreffendste natuurlijke antibiotica:
Wat zijn de meest gebruikte natuurlijke antibiotica?
Natuurlijke antibiotica: Knoflook
Een van de populairste natuurlijke antibiotica is knoflook. Dit kruid heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen en is in staat om een breed spectrum aan bacteriën, virussen en schimmels te bestrijden.
Dat danken we aan allicine, het actieve bestanddeel van knoflook.
Onderzoek toonde aan dat knoflook even doeltreffend is als vele klassieke antibiotica, zonder de risico’s op resistentie en andere bijwerkingen.
Daarnaast bevat knoflook sterke antioxidanten die het immuunsysteem versterken, onze natuurlijke weerstand verhogen, ontstekingen verminderen en zo onze algehele gezondheid verbeteren.
Dat maakt ons weerbaarder tegen:
- Verkoudheden
- Griep
- Infecties van de luchtwegen
- Bronchitis
- Urinewegeninfecties
Knoflook helpt ook tegen:
- Aderverkalking
- Hart- en vaatziekten
- Hoge bloeddruk
- Een te hoog (slechte) LDL-cholesterol
- Versterkt het immuunsysteem
- Voorkomt maagzweren
Natuurlijke antibiotica: Propolis
Propolis, een harsachtige substantie die door bijen wordt geproduceerd, is bekend om zijn antimicrobiële, anti-inflammatoire en wondhelende eigenschappen.
Bijen verzamelen propolis van knoppen en van de bast van bomen. Bijen beschermen er hun korf mee tegen indringers, infecties en tegen de onze sterk wisselende weersomstandigheden.
Propolis remt zelfs de groei van kankercellen, versterkt het ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand.
Het bevat meer dan 300 natuurlijke verbindingen, waaronder flavonoïden en fenolzuren.
Propolis wordt vaak gebruikt als natuurlijk supplement in capsules, als tincturen en zalven.
Echinacea
Echinacea of paarse zonnehoed, is een krachtige immuunversterker. Het bevat alkylamiden, verbindingen die de activiteit van onze witte bloedcellen stimuleren.
Die witte bloedcellen beschermen ons tegen allerlei infecties.
Echinacea:
- Verkort het genezingsproces van verkoudheid, griep, infecties van de luchtwegen, bronchitis en urinewegeninfecties
- Bevordert wondgenezing
- Verkleint ons risico op terugkerende infecties
Natuurlijke antibiotica: Oregano olie
Deze etherische olie bevat thymol en carvacrol, twee sterk antimicrobiële verbindingen. Onderzoek wijst uit dat oregano olie doeltreffend is tegen een breed scala aan pathogene bacteriën, waaronder Listeria monocytogenes en Salmonella.
Bovendien doodt oregano olie allerlei ziekmakende bacteriën, virussen en schimmels.
Oregano olie:
- Helpt tegen schimmelinfecties zoals candida
- Verlicht spijsverteringsproblemen
- Bestrijdt van huidaandoeningen zoals acne en psoriasis
Manuka honing
Manuka honing, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, bezit unieke antibacteriële eigenschappen. Het bevat het enzym methylglyoxal (MGO) dat bijzonder effectief is in het doden van bacteriën.
Manuka honing:
- Versnel het genezingsproces van wonden en brandwonden
- Verlicht keelpijn en hoest
- bestrijdt van maag-darminfecties
Natuurlijke antibiotica: Kurkuma
Kurkuma, een specerij die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken, bevat curcumine als werkend bestanddeel.
Curcumine heeft sterke ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.
Kurkuma:
- Verminderen ontstekingen
- Ondersteunt de gezondheid van onze spijsvertering
- Bestrijdt huidinfecties
Andere doeltreffende natuurlijke antibiotica zijn ook:
- Het zaadextract van grapefruit
- Berkenblad
- Lavendel
- Rozemarijn
- Tree olie
Conclusie: Uitstekend alternatief voor medicijnen
Natuurlijke antibiotica zijn een uitstekend alternatief voor traditionele medicijnen bij het bestrijden van infecties, het versterken van ons immuunsysteem en voor het verhogen van onze natuurlijke weerstand.
Door de kracht van de natuur te gebruiken benutten, verbeteren we onze gezondheid op een natuurlijke manier.