Meloen eten we vooral tijdens de warme zomermaanden om ons van de nodige verfrissing te voorzien. Er bestaan vele soorten meloenen en zijn daardoor een gans jaar verkrijgbaar. Ze bevatten zovele gezonde voedingsstoffen en zijn een belangrijke bron van voedingsvezels. Daarnaast vinden we in meloenen weinig of geen calorieën (energie). Ze passen dus uitstekend in een gezond eetpatroon, zeker als je makkelijker vet wilt verbranden en afvallen.
Wist je dat meloenen nog meer geneeskrachtige eigenschappen bezit?
Wil je al lang van je ongezond buikvet en overgewicht af? Kamp je zoals vele landgenoten met inslaapproblemen of slaap je gewoon slecht? Lees dan zeker verder, want dan is dit artikel over het effect van meloen eten op je gezondheid zeker iets voor jou. Meloenen eet je niet alleen zo uit het vuistje. Je verwerkt ze ook in vele gezonde gerechten. Niet alleen in de zomer, maar in alle seizoenen. Zo geniet je jaar in jaar uit van de vele voordelen van deze sappige, lekkere en gezonde vrucht.
Soorten meloenen
De Europese meloen of de Cantaloupe is bij ons ongetwijfeld de bekendste. Wereldwijd bestaan er meer dan zeventig soorten van deze vrucht, namelijk de:
- Europese meloen of Cantaloupe meloen
- Galia meloen
- Watermeloen
- Piel de sapo meloen
- Charantais meloen
- Honingmeloen
- Gwanipa meloen
- Oranje meloen
De voedingswaarde van de meloen
Meloenen hebben een hoge voedingswaarde, maar allemaal zijn ze even gezond. Ze zijn een belangrijke bron van:
- Vitaminen: vooral van vitamine A, B1, B2, B3, B5 B6, B11 en van vitamine C, D, E en K
- Mineralen: natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, selenium en zink
- Sterke antioxidanten: vooral flavonoïden. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen die ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Zo verkleinen meloenen vooral ons risico op alvleesklierkanker, borstkanker en dikkedarmkanker
- Voedingsvezels
Meloen eten zuivert je lichaam
Dankzij zijn vele gezonde en natuurlijke ingrediënten zuivert meloen je lichaam van de vele giftige afvalstoffen die zich daar in alle lichaamscellen en organen opstelden.
Meloen eten doet je makkelijker je overgewicht verliezen
Samen met deze afvalstoffen wordt ook meer opgeslagen lichaamsvet afgebroken en afgevoerd wat je uiteraard makkelijker doet afvallen. Deze sappige vrucht is ook rijk aan onmisbare voedingsvezels. Die verlengen je verzadigingsgevoel waardoor je honger langer uitblijft, je automatisch minder eet en je trek ik vette en zoete tussendoortjes verkleint.
Meloen inpassen in je gezond eetpatroon
Wie meer opgeslagen lichaamsvet wilt verbranden om makkelijker af te vallen, wil dit liefst zo snel mogelijk doen. Dagenlang alleen maar deze vrucht eten zal je echter niet helpen, integendeel. Op die manier breng je alleen maar je gezondheid in gevaar. Het ondersteunt alleen maar je vermageringsproces als je het in een gezond eetpatroon inpast.
Je verbrandingsproces versnellen met meloen eten
Je kunt je vetverbranding versnellen door gedurende maximaal vijf opeenvolgende dagen het eten van een meloen per dag te combineren met alle soorten groenten. Eet groenten rauw en geef de voorkeur aan groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle soorten kolen en sla, Chinese kool, bloemkolen en waterkers. Varieer zoveel mogelijk, zoals in je zelf gemaakte smoothie.
Recept zelf gemaakte smoothie met meloen
Ingrediënten: twee kopjes meloenpulp, een in blokjes gesneden groene appel, twee geschilde en in plakjes gesneden kiwi’s, een eetlepel vers geperst citroensap, een theelepel natuurhoning rechtstreeks van bij de imker en een half kopje water
Bereiding
- Was alle ingrediënten en snij ze in kleine stukjes
- Doe ze daarna samen met een kleine hoeveelheid water in je blender en mix tot je een egaal drankje bekomt
- Hou je meer van een romige smoothie. Vervang dan de hoeveelheid water door magere natuuryoghurt
Meloen bevat ook fruitsuiker
Het effect van deze smoothie en het eten van deze vrucht zul je vlug merken, zowel aan je buikomtrek als op de weegschaal. Meloen eet of drink je bij voorkeur bij je ontbijt of als gezond tussendoortje. Overdrijf niet met het eten van meloen. Naast vele gezonde voedingsstoffen bevat meloen ook fructose of fruitsuiker. Als je daar teveel van naar binnen krijgt, zal je zeker niet afvallen.
Andere voordelen van het eten van meloen
Helpt tegen hoge bloeddruk hart- en vaatziektes
Dankzij de aanwezigheid van kalium, heeft meloen een gunstige invloed op hoge bloeddruk en een verhoogde hartslag. Daardoor verkleint het ook je risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten.
Verkleint je risico op astma
Dat is het gevolg van de grote concentratie bètacaroteen en vitamine C die we in meloenen terugvinden. Deze gezonde voedingsstoffen vertragen de ontwikkeling van astma.
Meloenen als verjongingskuur voor je huid
De vele en sterke antioxidanten in meloenen vertragen je natuurlijk verouderingsproces. Dat is het eerst merkbaar aan de gezondheid van je huid.
Sterke ontstekingsremmende werking
Meloenen hebben een sterke ontstekingsremmende werking dankzij de aanwezigheid van hoge hoeveelheden choline. Zo beschermt het eten van meloenen je tegen verkoudheden, griep (influenza), corona, en infecties van de luchtwegen waaronder bronchitis
Verbetert je zicht
Precies zoals aardbeien, avocado’s en mango’s bevatten ook meloenen zeaxanthine, een stof die een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van onze ogen. Zo verkleinen meloenen je kans op macula degeneratie, een veel voorkomende aandoening bij ouderen.
Gezonde recepten met meloen
Meloensoep met basilicum en parmaham
Ingrediënten: 2 galia meloenen, 30 gram verse basilicumblaadjes, 4 eetlepels olijfolie, 75 gram parmaham, 6 ijsblokjes
Bereiding
- Snij de meloenen middendoor
- Schep de zaadlijsten eruit en schil de meloenen
- Snij de meloenen in blokjes
- Pureer met de helft van het basilicum, de ijsblokjes en een klein snuifje zeezout tot je een gladde soep bekomt
- Voeg er op het laatste moment de olie toe
- Maak kleine reepjes parmaham Scheur de ham in repen en doe ze bij de soep
- Versnipper de overgebleven blaadjes basilicum en strooi ze over de meloensoep
Meloen met Griekse yoghurt en munt
Ingrediënten voor 4 personen: een galia meloen, twee deciliter Griekse yoghurt, het sap van een citroen en tien verse muntblaadjes
Bereiding
- Haal de vrucht uit zijn schil en snij het vruchtvlees in stukken
- Doe de meloen samen met de yoghurt, het citroensap en de munt in een blender en pureer het tot je een egaal mengsel
Je kunt het effect van meloen eten extra ondersteunen met deze natuurlijke multivitamine: