Magnesium slikken voor het slapengaan heeft allerlei voordelen. Veel mensen ervaren slaapproblemen, wat kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag.
Een tekort aan magnesium kan bijdragen aan een slechte nachtrust.
Magnesium, een mineraal dat betrokken is bij verschillende lichaamsprocessen, kan mogelijk een essentiële rol spelen in jouw nachtroutine.
In deze blog verkennen we de rol van magnesium bij de aanmaak van bepaalde stoffen en de invloed ervan op het zenuwstelsel, gerelateerd aan de nachtrust.
Oorzaken van een magnesium tekort
Als je regelmatig slecht slaapt, kan het zijn dat dit veroorzaakt wordt door een tekort aan magnesium. Dan is het zeker de moeite waard om te overwegen waard magnesium te slikken voor het slapengaan.
Ben je benieuwd of een tekort aan magnesium invloed heeft op je slaap? Een tekort kan verschillende oorzaken hebben.
Hedendaagse voeding wordt vaak bewerkt, waardoor magnesium verloren gaat. Dit resulteert in een lagere magnesiuminname dan voorheen.
Stress en chronische stress
Ook kan stress de behoefte aan magnesium in je lichaam verhogen. Dit mineraal betrokken is bij de productie van neurotransmitters. Die kalmeren en ontspannen.
Alcohol en cafeïne
Alcohol en cafeïne kunnen eveneens je magnesiumniveau verlagen. Ze hebben een grote invloed op het magnesiumgehalte in je lichaam.
Darmproblemen
Tevens kunnen darmproblemen zoals het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) of een lekkende darm (Leakey gut) de magnesiumopname negatief beïnvloeden.
Voordelen Magnesium slikken voor het slapengaan
Overweeg je magnesium te slikken voor het slapengaan als onderdeel van je nachtroutine? Magnesium speelt een rol bij ontspanning en kan invloed hebben op je slaapkwaliteit.
Hier zijn enkele voordelen van magnesium in relatie tot nachtrust.
Magnesium Slikken voor het Slapengaan: Ondersteuning bij stress
Goed slapen vereist ontspanning, maar stress kan zowel fysiek als mentaal voor spanning zorgen, wat inslapen moeilijk maakt.
Magnesium slikken voor het slapen gaan helpt bij het ontspanningsproces door het activeren van het parasympathische zenuwstelsel, wat bijdraagt aan rust.
Het reguleert de afgifte van neurotransmitters die essentieel zijn voor communicatie in het zenuwstelsel en de hersenen.
Daarnaast werkt magnesium samen met GABA-receptoren, een neurotransmitter die zenuwactiviteit vermindert en helpt bij het bereiken van rust, wat het inslapen kan vergemakkelijken.
Minder vermoeidheid overdag
Heb je last van een vicieuze cirkel van vermoeidheid door slaapproblemen? Overdag voel je je uitgeput door slecht slapen, en vervolgens slaap je weer niet goed, wat leidt tot nog meer vermoeidheid.
Magnesium slikken voor het slapengaan kan een manier zijn om aan te vullen wat je mogelijk mist. Een rustige nacht kan helpen om je de volgende dag energieker te voelen.
Dit kan je motiveren om actief te blijven, zoals sporten, wat bijdraagt aan een natuurlijk gevoel van vermoeidheid tegen de avond.
Dit kan het makkelijker maken om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.
Magnesium voor de aanmaak van melatonine
Magnesium slikken voor het slapengaan kan interessant zijn als je meer wilt weten over de rol van magnesium in de slaap.
Je lichaam produceert verschillende stoffen die helpen bij een goede nachtrust, waaronder melatonine.
Deze (slaap)stof, die je slaperig maakt, wordt geproduceerd als het donker wordt. Magnesium is een co-factor die essentieel is voor de aanmaak van melatonine.
Een tekort aan magnesium kan dus invloed hebben op de melatonineproductie, wat slaapproblemen kan veroorzaken.
Het overwegen van magnesium als aanvulling kan daarom de moeite waard zijn als je op zoek bent naar manieren om je slaap te ondersteunen.
Invloed van magnesium op het slaapritme
Zoals eerder benoemd is het slikken van magnesium voor het slapen gaan dus belangrijk om melatonine aan te maken.
Melatonine regelt je biologische klok. Dit zorgt ervoor dat je ‘s avonds moe wordt en ‘s ochtends energiek opstaat.
Je biologische klok reageert op licht en donker, wat leidt tot de aanmaak van bepaalde hormonen, inclusief melatonine.
Een goed functionerend slaap-waakritme, mede mogelijk gemaakt door melatonine, is cruciaal voor een gezonde slaap.
Magnesium voor RLS
Mensen met het rustelozebenensyndroom (RLS) zouden baat kunnen hebben bij het slikken van magnesium.
RLS kenmerkt zich door een constante drang om de benen te bewegen, wat het inslapen kan bemoeilijken.
Er zijn aanwijzingen dat een magnesiumtekort een factor kan zijn bij RLS.
Hoewel het directe verband tussen magnesium en RLS bij mensen zonder bijkomende aandoeningen nog niet duidelijk is, suggereren studies dat een tekort aan magnesium een rol kan spelen bij RLS-ontwikkeling tijdens de zwangerschap of bij dialysepatiënten.
Welke soort magnesium slikken voor het slapengaan?
Als je overweegt magnesium te gebruiken voor het slapengaan, let dan op de verschillende vormen die beschikbaar zijn.
Lang niet alle vormen van dit mineraal worden namelijk even effectief opgenomen door het lichaam.
Vermijd vormen zoals magnesiumoxide, magnesiumhydroxide en magnesiumchloride. Deze worden immers slecht opgenomen en kunnen slechte bijwerkingen veroorzaken zoals diarree.
Daarom worden ze vaak als laxeermiddel gebruikt.
Magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat
Beide organisch gebonden vormen worden beter door ons lichaam opgenomen. Het is daarbij belangrijk dat je daarnaast ook voldoende vitamine D3 en actief vitamine B6 binnenkrijgt.
De magnesium van het bedrijf Natuurlijk Presteren kwam bij ons als beste uit de test. Het bevat twee vormen (bisglycinaat en citraat), actief vitamine B6 en daarnaast nog taurine en vitamine D3. Een zeer complete formule.