leesbril kopen
Spread the love

Leesbril kopen… Hoe ouder je wordt hoe groter de kans op een leesbril. Die stelt het constant dragen van een bril uit. Vaak ontsnappen we er niet aan en moeten we uiteindelijk toch een bril dragen om beter veraf en kortbij te zien. Wanneer lezen moeilijker gaat en je moeite hebt met het lezen van kleine letters, raadpleeg je best zo snel mogelijk een opticien. Die onderzoekt je ogen, bepaalt het soort bril en de sterkte die je nodig en staat je met raad en daad bij. Zo kies je de leesbril die het best bij je ogen past. Ben je nog jong en moet je toch al een leesbril dragen. Geen probleem, er zijn nu ook heel wat moderne leesbrillen beschikbaar.

Maar op wat let je best om de juiste leesbril te kopen?

Hoe ouder we worden hoe groter de kans dat je gezondheid erop achteruit gaat. Dat is ook zo met onze ogen. Eens de veertig jaar gepasseerd gaat de kwaliteit van onze ogen en zienderogen op achteruit. Daar kunnen maar weinigen onderuit. Dat wil niet zeggen dat vanaf die leeftijd je gezichtsvermogen achteruit gaat. Wél dat de weefsels van je ooglens er minder soepel en elastisch worden.

Leesbril kopen: Moeilijker overschakelen van ver naar dichtbij zien

Dat zorgt ervoor dat je ogen minder vlot overschakelen van ver naar dichtbij zien. Vroeg of laat hebben we daar allemaal last van. Wanneer het lezen van kleine lettertjes moeizamer gaat wil dat niet zeggen dat je onmiddellijk een leesbril nodig hebt. Dat is wel het geval wanneer je je boek of krant verder van je af moet houden om vlot te lezen. Dan is het hoog tijd om een opticien te raadplegen.

Leesbril kopen: Soorten leesbrillen

Ben je op zoek naar een geschikte leesbril? Zoek dan met de opticien naar de leesbril die aan je situatie is aangepast. Je hebt daarbij de keuze uit vier soorten, namelijk de:

  • Een zogenaamd ‘half’ brilletje: zet je alleen op bij het lezen. Deze bril is aangewezen wanneer je alleen leesondersteuning nodig hebt.
  • Bi- focale bril: om te kijken én te lezen als het tekstgedeelte duidelijk zichtbaar is
  • Multifocale bril: voor kijken en lezen als de tekst ‘onzichtbaar’ is gemaakt

Leesbril kopen: de Beeldschermbril

Deze is vooral handig wanneer je normaal een bi- of multifocale bril draagt. Met deze twee soorten leesbrillen moet zo je achter het computer- of ander soort beeldscherm teveel je hoofd omhoog houden om te kunnen lezen. Dat veroorzaakt nek- en schouderklachten. In de beeldschermbril is een klein gedeelte versterkt om de afstand van ogen tot beeldscherm en bureaublad te overbruggen. Zo blijven je hoofd, nek en schouders ontspannen en hebt je minder last.

Leesbril kopen met de juiste sterkte

Bij een leesbril kopen mogen de glazen niet te sterk, maar ook niet te zwak zijn. Is je leesbril niet aan de toestand van je ogen aangepast, dan zul je al vlug andere en sterkere glazen moeten hebben.

Leesbril kopen met de juiste glazen

Bij het kiezen van de juiste glazen heb je de keuze tussen dikke of dunne glazen. Een andere mogelijkheid zijn geslepen, geharde en ontspiegelde kunststof glazen. Glas slijpt moeilijker en is dus goedkoper dan glazen uit kunststof. Bij de prijs van glazen voor je leesbril speelt ook hun de dikte een rol. Dikke glazen kunnen geven vaak via de zijkanten een vertekend beeld, maar zijn goedkoper dan dunne glazen. Asferische glazen kunnen dan weer heel dun geslepen worden zodat ze nauwelijks nog een vertekend beeld geven.

Soepel montuur

Een goed montuur is een lichtgewicht en heeft een vorm die aan je aangezicht is aangepast. Je leesbril moet in de eerste plaats goed zitten en dus moeiteloos over je neus glijden. Een goed montuur voor je leesbril kun je ook makkelijk en met een hand afzetten. Let er ook op dat de neusbrug van je leesbril een beetje boven je glazen uitsteekt. Daardoor glijdt je bril makkelijker naar beneden om er vlot overheen te kunnen kijken. Een goede leesbril is uitgerust met kwalitatieve scharnieren om je leesbril vlot op en af te kunnen zetten. Als het om je eerste leesbril gaat, heb je een kleine aanpassingsperiode nodig. Zit je leesbril na één week niet comfortabel, dan ging er iets fout bij de meting. Raadpleeg dan opnieuw je opticien. Een leesbril met sterkere glazen heeft een langere aanpassingstijd nodig.

Het materiaal van je montuur

Het montuur van je leesbril bestaat uit meerdere soorten materialen. Een montuur uit natuurlijke materialen kost uiteraard meer dan een uit kunststof. Een handgemaakt montuur, een natuurlijk materiaal van bijvoorbeeld buffelhoorn, koop je niet voor minder dan 500 euro. Voor een soepel en licht montuur uit duurzaam titanium betaal je gemiddeld 100 euro terwijl je een kunststof montuur al hebt van 40 graden en zelfs minder.

Goedkope leesbrillen

Goedkope leesbrillen koop je bij de drogist voor enkele euro’s. De glazen van deze brillen houden bijvoorbeeld geen rekening met de stand van je ogen en je pupillen. Ze bestaan uit een standaard focuspunt. In dit geval loop je het risico dat je door het centrum van de glazen niet eens kunt doorkijken, laat staan lezen. Zo krijg je een vertekend beeld. Een goedkope standaard leesbril is vaak oorzaak van hoofdpijn en zelfs ernstige oogafwijkingen.

Welk type bril past bij mijn gezicht?

Ook je leesbril moet bij de vorm van je gezicht passen. Bij een lang gezicht kies je best een smal en langwerpig glas. Dat maakt een smal gezicht breder. Een vierkant montuur is een goede keuze bij een rond en vol gezicht. Een montuur met een ronde vorm combineert dan weer uitstekend met een vierkant gezicht. De meeste mensen kiezen bij het kiezen van een montuur voor hun leesbril een rond of ovaal model. Koop zeker geen te klein montuur. Dat zorgt voor een kleiner gezichtsveld wat als nel verveelt.

Wanneer leesbril vervangen?

Een leesbril vervang je na gemiddeld drie jaar. Daarna moet de sterkte van je glazen aangepast worden. Met het ouder worden verliezen je ogen hun sterkte. Dat stopt tussen de 60 en 65 jaar.

Bespaar nooit op kwaliteit

Bespaar ook bij een leesbril kopen nooit op kwaliteit. We hebben namelijk veel minder aandacht voor kwaliteit bij een leesbril dan voor een exemplaar die je constant opzet. Een dure leesbril is nog altijd geen garantie op kwaliteit, een goedkoop exemplaar zeker niet. Een goedkope leesbril doet vaak meer goed dan kwaad. Kies dus voor de leesbril met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole