Kunstgras wordt steeds populairder. Wil je zoals zovelen kunstgras in je tuin of op je terras en balkon? Dit is een goed idee, zeker als je zoveel mogelijk van je mooi aangelegde tuin wilt genieten. De huidige generatie kunstgras is niet meer van echt gras te onderscheiden. Met kunstgras ziet je tuin er zelfs in de winter altijd goed uit. Kunstgras is namelijk bestand tegen onze sterk wisselende weersomstandigheden. Daarnaast is het ook vrij van ontsierend onkruid en van droge en vergeelde plekken. Kunstgras is ook duurzaam en heeft een opvallend lange levensduur. Onze groeiende interesse in kunstgras heeft geleid tot een explosie aan soorten kunstgras. Kiezen wordt er dus zeker niet makkelijker op.
Waar moet je bij het kiezen van kunstgras op letten om er zo lang mogelijk van te genieten?
Bespaar nooit op kwaliteit
Om zo lang mogelijk van je kunstgrasmat en je tuin te genieten, bespaar je best niet op de kwaliteit van je gras. Goedkoop gras komt meestal uit lagelonenlanden, vooral China. Maar hier betekent goedkoop meestal ook duurkoop. Chinese fabrikanten en leveranciers van goedkoop gras kopen vaak afgekeurd gras om tegen lage prijzen te verkopen. Dit goedkope kunstgras ziet er op het eerste gezicht mooi uit en is bijna niet te onderscheiden van de duurdere soorten. Vergeleken met hoogwaardig gras, ligt de prijs van goedkoop nepgras uit China meer dan vijftig procent lager dan de huidige marktprijs. Goedkoop gras is weinig kleurvast, weerstaat niet tegen ons sterk wisselend klimaat en de schadelijke zonnestralen. Wanneer dit nepgras wordt afgekeurd als gevolg van productiefouten, hebben de grasvezels de neiging om los te raken. Dat kan dan weer strepen of andere fouten veroorzaken.
Soorten
Dit soort gras is verkrijgbaar in meerdere materialen, vormen en designs, kleuren en prijzen. Naast gras voor in je tuin is er ook kunstgras geschikt voor terrassen, balkons, speeltuinen en sportvelden. De nieuwste ontwikkeling is het X-vormige gras met een opvallende natuurlijke uitstraling.
De belangrijkste voordelen van kunstgras op een rijtje:
- Onmiddellijk gebruiksklaar
- Bestand tegen alle weersomstandigheden
- Bijna niet van echt gras te onderscheiden
- Vraagt weinig of geen onderhoud
- Kleurecht
Kunstgras in je siertuin
Dit soort gras ziet er best zo natuurlijk mogelijk uit. Kies daarom bij voorkeur voor hoogpolig kunstgras. Dit is verkrijgbaar in verschillende groentinten, van donker tot lichtgroen. De meest realistische grassen hebben langere groene vezels, gecombineerd met krullende vezels en verschillende variaties van groen. Dit draagt bij aan de natuurlijke uitstraling van kunstgras.
Veerkracht
Echt of kunstgras is veerkrachtig. De dichtheid van het stiksel in combinatie met de aanpasbare vorm, geeft de nodige elasticiteit aan het kunstgras. Deze elasticiteit is belangrijk voor het uiterlijk van het gras. Veerkrachtige grasmatten liggen zelden plat. Word je kunstgrastapijt intensief gebruikt? Kies dan zeker voor hoogwaardige elastische kunstgrasvezels. Zo niet, ligt je kunstgrastapijt al na enkele weken plat, waardoor borstelen moeilijk en uiteindelijk zelfs onmogelijk wordt. De lengte van de geselecteerde kunstgrasvezels speelt hierbij een belangrijke rol. Korte vezels hebben een natuurlijker uiterlijk en zijn elastischer. Bij intensief gebruik van je kunstgrasmat zijn de vezels nooit langer dan 35 millimeter.
De vorm van grasvezel
Ook de vorm van kunstgrasvezels bepaalt de veerkracht van het kunstgrastapijt. Platte kunstgrasvezels zijn recht, de C-vorm verhoogt de elasticiteit. Rechte grasvezels hebben geen enkele invloed op de veerkracht. Dit nepgras met rechte vezels vlakt sneller af dan C-vezels. Scherpe kunstgrasvezels zijn ook veerkrachtiger. Dit heeft veel te maken met de kwaliteit van het gekozen gras. Vollere kunstgrastapijten hebben meer vezels en zijn daarom duurder. Houd er ook rekening mee dat rekbaar kunstgras over het algemeen niet te zacht mag zijn.
Hier moet je zeker bij je keuze van kunstgras
Gras dat het best bij je tuin en je budget past en aan je verwachtingen voldoet, kies je makkelijk online. Gespecialiseerde website bieden je een groot gamma aan kunstgras aan. Let bij je uiteindelijke keuze vooral op:
- Soorten: gezinnen met kleine kinderen of huisdieren hebben behoefte aan andere soorten kunstgras. Kunstmatig landschapsgras zorgt voor een mooi donkergroen grastapijt. Met kleine kinderen kies je best voor aangepast kunstgras.
- De kleur: je hebt de keuze uit meerdere kleuren, van groen tot alle mogelijke bruin-, grijs- en beigetinten. De uiteindelijke Kleur hangt af van je smaak en je leefomgeving.
- Lengte: zowel de dikte als de lengte van de kunstgrasvezels bepalen voor een groot deel het uiterlijk van het gras. Ze bepalen tegelijk ook de kostprijs van je kunstgras: hoe langer de grassprieten, hoe hoger hun prijs.
- De prijs- kwaliteit: mirakels bestaan niet. Aanbiedingen die zo mooi zijn dat ze in de praktijk onmogelijk zijn, zijn dat meestal ook.
- Gras met een zogenaamd Reach certificaat: zo ben je altijd verzekerd van een goede kwaliteit gras. Bij gecertificeerd kunstgras worden geen schadelijke stoffen of zware metalen gebruikt.
- Garantie: controleer de garantie en zeker op de weerstand tegen weersomstandigheden en op de schadelijke uv- stralen van de zon.
- Kosteloze staaltjes: zo kun je de vele aanbiedingen met elkaar vergelijken, waardoor je uiteindelijk heel wat op je budget kunt besparen.
Kunstgras op terras of balkon
Het is vergelijkbaar met nepgras plaatsen in je tuin. Zorg naast een stabiele ondergrond ook voor een goede waterafvoer.
Kunstgras zelf leggen of niet?
Je kunt zeker veel besparen door dit soort gras zelf aan te leggen. Door een ervaren professionele plaatser in te huren, weet je zeker dat je grastapijt gelegd is volgens het boekje. Mocht er toch iets mis gaan, dan kun je altijd op de wettelijke garantieperiode terugvallen. Ga je je gras toch zelf aanleggen? Zorg dan zeker voor een stabiele en vlakke ondergrond. Daar is meestal een aangepaste machine voor nodig. Houd er rekening mee dat het huren van deze machines ook niet goedkoop is.