Kruiden voor meer weerstand in de winter
Spread the love

Kruiden voor meer weerstand in de winter gebruik je op tijd, bij voorkeur vanaf eind augustus, begin september. De meesten van ons overwegen pas bij de eerste winterprik om hun natuurlijke weerstand te verhogen. Dat is uiteraard te laat. Het verhogen van je weerstand gaat niet van de ene op de andere dag. Het kost tijd. Met het verhogen van je weerstand in het vooruitzicht van de winter, start je best in september. Niet alleen met vitaminen en mineralen zoals vitamine C en D en zink, maar zeker ook verse kruiden.

Wat zijn de beste kruiden voor meer weerstand in de winter?

Alleen een gezonde en natuurlijke voeding en voldoende beweging kunnen je helpen je weerstand op te bouwen. Kruiden en specerijen horen daar zeker bij. Door meer verse kruiden en specerijen te gebruiken in plaats van zout, zet je makkelijk gezondere gerechten op tafel. Verse kruiden als gember en knoflook geven niet alleen smaak aan je gerechten. Ze kunnen je ook helpen om meer weerstand te ontwikkelen in afwachting van herfst en winter. Dit kan je risico op verkoudheid, griep (griep)corona, luchtweginfecties en bronchitis aanzienlijk verminderen.

Kruiden voor meer weerstand in de winter: Gember

Een kruid voor meer weerstand in de winter is gember, afkomstig van de gelijknamige plant. Het versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand. Voeg bijvoorbeeld wat gember(poeder) toe aan vers fruit zoals banaan, kiwi en appel. Gember is ook heerlijk in alle groenteschotels, curry’s en visgerechten. Drink voor het slapengaan een kop gemberthee. Je weerstand zal niet alleen verhogen, je zult ook sneller en beter slapen. Andere voordelen van gember:

  • Helpt je meer vet verbranden en makkelijker afvallen
  • Verbetert je spijsverbetering voorkomt maagproblemen
  • Is een natuurlijke pijnstiller
  • Maakt verstopte sinussen weer vrij
  • Zorgt voor een frisse adem

Recept gemberthee

Kruiden voor meer weerstand in de winter gebruik je makkelijk in kruidenthee, zoals deze gemberthee.

Ingrediënten: een liter water en tien schijfjes verse gemberwortel

Bereiding

  • Kook een liter water.
  • Snijd de verse gember in dunne plakjes en verwijder de pel.
  • Voeg verse gemberplakjes toe aan het water en kook een paar minuten.
  • Haal van het vuur, dek af en laat een paar minuten staan.
  • Voeg eventueel wat citroensap toe en drink de thee zo warm mogelijk.

Kruiden voor meer weerstand in de winter: Kaneel

Kaneel is afkomstig uit Sri Lanka, van de gelijknamige boom. Het wordt ondertussen al eeuwenlang verwerkt in vele gerechten, in koekjes en desserts en nu ook in latte’s. In kaneel vinden we grote hoeveelheden sterke antioxidanten. Die zorgen voor de sterk ontstekingsremmende werking van kaneel. Net zoals kurkuma zuivert kaneel je van allerlei afstoffen. Kaneel is niet alleen doeltreffend bij allerlei winterkwaaltjes. Het werkt ook pijnverlichtend, vooral tegen vervelende keelpijn.

Knoflook

Knoflook bevat sterke antioxidanten. Die beschermen je tegen de vrije radicalen. Die beschadigen je lichaamsweefsels en versnellen je natuurlijk verouderingsproces. Sterke antioxidanten beschermen tegelijk je immuunsysteem en geven je extra weerstand. Knoflook geeft extra smaak aan verse groenten, aan alle vlees- en visgerechten, aan zelf gemaakte salades, soepen, sauzen, stoofpotjes en bij groenten. Bovendien geef je soepen, sauzen en marinades een heerlijke, volle smaak.

Kruiden voor meer weerstand in de winter: Kurkuma

Een van de belangrijkste kruiden voor meer weerstand in de winter is kurkuma. Kurkuma maakt zeker deel uit van de kruiden voor meer weerstand in de winter. Dankzij de aanwezigheid van curcumine, zorgt kurkuma voor vele gezondheidsvoordelen. Curcumine is een sterk antioxidant dat je extra beschermt tegen allerlei infecties. Voeg kurkuma poeder toe aan kippen- en groentesoep, aan alle gekookte groenten, aardappelen en aan zoete aardappel.

Peterselie

Peterselie barst van de vitamine C. Iedereen weet al langer dat vitamine C speelt een belangrijke rol speelt bij het versterken van het immuunsysteem, het verhogen van onze weerstand. Het houdt tegelijk bacteriën en virussen op een veilige afstand. Peterselie voeg te toe aan alle groenten (asperges), aan vele vlees- en visgerechten (zalm), stoofpotjes, zelf gemaakte soepen, sauzen, zelf gemaakte salades en aan aardappelen.

Recept peterseliethee

Ingrediënten: vier kopjes water, vier eetlepels fijn gehakte peterselie, een wortel

Bereiding:

  • Kook de hoeveelheid water
  • Hak de peterselie en de wortel fijn.
    Voeg het gekookte water toe en laat twintig minuten intrekken
  • Zeef het mengsel

Drink deze peterseliethee zonder suiker zo warm mogelijk. Drink gedurende één week vier kopjes per dag. Al na enkele dagen verminderen de symptomen van je verkoudheid, griep of bronchitis.

Kruiden voor meer weerstand: Salie

Salie hoort eveneens bij de kruiden voor meer weerstand in de winter. Je herkent het aan zijn grijsgroene, langwerpige en spitse bladeren en aan hun gekartelde randen. en nerven en aan hun sterk aroma. Zo is salie een natuurlijk antibioticum met een geneeskrachtige werking. Salie heeft ook een sterk kalmerend en rustgevend effect. Salie past in heel wat gerechten. Vooral in allerlei stoofschotels in gebraad, soep en bij gevogelte kop en kalkoen en wild. Salie is ook hét ‘palingkruid’ bij uitstek.

Munt

Is vooral effectief in (munt)thee. De heerlijk geurende muntblaadjes versnellen het genezingsproces bij verkoudheid, griep, corona en bronchitis. We schrijven dit toe aan de aanwezigheid van verschillende stoffen met sterke antibacteriële eigenschappen. Je kunt pepermunt ook in een stoombad gebruiken om slijm te verdunnen en los te maken.

Weerstand verhogen met vitamine C

Vitamine C is belangrijk voor je immuunsysteem en je natuurlijke weerstand. Het staat centraal bij de vorming van antilichamen en bestrijdt virussen en bacteriën. Vitamine C vinden we vooral in verse groenten en in (citrus) fruit zoals in alle soorten bessen, in sinaasappel, guave vruchten, gele paprika, boerenkool, broccoli, ananas, kiwi, papaja, aardbeien, zongedroogde tomaten en in mango. Ondersteunt dit door het dagelijks slikken van een hoog geconcentreerd voedingssupplement met vitamine C.

Vitamine D

We maken zelf geen vitamine D. Dit doen we onderhuids met het zonlicht. Daarom is het zo belangrijk om elke dag minstens een half uur buiten te wandelen, te fietsen of te joggen. Ook bij slecht weer en in de winter. Kleine hoeveelheden vitamine D komen voor in vette vis, kaas, eidooiers, margarine, boter en champignons.

Zink

Volgens allerlei wetenschappelijke studie verkort dit mineraal het genezingsproces van verkoudheid, griep en bronchitis. Zink vind je ook in oesters, kaas, rundvlees, eieren, zaden en in noten.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Een gedachte over “Kruiden voor meer weerstand in de winter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole