Kruiden voor beter een geheugen
Spread the love

Kruiden voor een beter geheugen kunnen ons zeker helpen om ons geheugen te verbeteren en onze concentratie te versterken. Dat is nodig, we leven namelijk in een tijd waarin we veel informatie te verwerken krijgen. Of het nu gaat om werk, studie of gewoon het dagelijks leven, we hebben allemaal wel eens moeite om ons te concentreren en ons geheugen op peil te houden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ons brein een boost te geven en één daarvan is door middel van kruiden.

In dit artikel zullen we de kruiden bespreken die ons kunnen helpen bij het verbeteren van onze cognitieve functies.

Kruiden voor een beter geheugen: Ginkgo Biloba

Eén van de bekendste kruiden die wordt gebruikt voor het verbeteren van de cognitieve functies is Ginkgo Biloba. Dit kruid wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt in Europa en Amerika. Ginkgo Biloba bevat flavonoïden en terpenoïden die helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie in onze hersenen. Hierdoor kan meer zuurstof en voedingsstoffen naar onze hersenen worden getransporteerd, wat leidt tot een verbeterde cognitie.

Gotu Kola

Gotu Kola wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van ons geheugen en onze concentratie. Dit kruid heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie – factoren die vaak leiden tot problemen met concentratievermogen en geheugen. Gotu Kola bevat ook triterpeenzuren die de bloedcirculatie in ons lichaam verbeteren, wat kan leiden tot een betere cognitie.

Kruiden voor een beter geheugen: Ashwagandha

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het wordt beschouwd als een adaptogeen kruid. Dit betekent dat Ashwagandha kan helpen bij het reguleren van stresshormonen zoals cortisol, wat kan leiden tot een vermindering van stressgerelateerde symptomen zoals angst en depressie die vaak gepaard gaan met problemen met concentratievermogen en geheugen. Ashwagandha heeft ook antioxidante eigenschappen die kunnen helpen bij het beschermen van onze hersencellen tegen schade door vrije radicalen.

Kruiden voor een beter geheugen: Bacopa Monnieri

Bacopa Monnieri is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde voor het verbeteren van cognitieve functies. Dit kruid bevat bacosiden, stoffen die helpen bij het verbeteren van de communicatie tussen onze hersencellen en bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe zenuwcellen in onze hersenen. Bacopa Monnieri kan ook helpen bij het verminderen van stressgerelateerde symptomen zoals angst en depressie.

Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea is een ander adaptogeen kruid dat kan helpen bij het verminderen van stressgerelateerde symptomen zoals angst en depressie. Dit kruid bevat rosavines en salidroside, stoffen die kunnen helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie in onze hersenen en bijdragen aan een verbeterde cognitie. Rhodiola Rosea kan ook helpen bij het verhogen van onze mentale energie en het verminderen van vermoeidheid, factoren die vaak leiden tot problemen met concentratievermogen en geheugen.

Rozemarijn voor een beter geheugen

Rozemarijn ruikt niet alleen heerlijk. Het geeft ook meteen een zuidelijke twist aan elk mediterraans gerecht. Het is tegelijk een echte brainbooster. Rozemarijn kan je mentale vermogens stimuleren en je hersenen efficiënter laten werken. Daarnaast kalmeert rozemarijn en verbetert het onze bloedcirculatie of doorbloeding. Gebruik voor het beste resultaat rozemarijn in de vorm van etherische olie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat rozemarijn de geheugenkwaliteit kan verbeteren en secundaire geheugenfactoren kan verbeteren.

Groene thee

Groene thee is rijk aan antioxidanten, polyfenolen, flavonoïden en carotenoïden. Daarnaast is het ook een goede bron van vitamine C, selenium, zink, chroom en mangaan. Een mond vol, maar het enige dat je moet onthouden, is dat groene thee een positief effect heeft op je geheugen. Vooral de polyfenolen zijn daar verantwoordelijk voor. Groene thee kan je hersencellen beschermen tegen oxidatieve schade en verhoogt de productie van nieuwe hersencellen. Daarnaast verbetert het cognitieve functies en doet het je hersencapaciteit toenemen.

Peterselie

Peterselie, zowel krul- en bladpeterselie als de peterseliewortel zijn rijk aan antioxidanten. Het bevat vooral veel vitamine C maar ook betacaroteen, vitamine E, foliumzuur, vitamine K én mineralen zoals ijzer, calcium en silicium. Verder bevat peterselie véél etherische olie in: daarom de lekkere geur en de gunstige werking op de spijsvertering en de nieren. Allemaal stofjes die je in conditie houden en je dus een perfecte ondersteuning bieden tijdens de examenperiode.

Onderzoekers bestuderen de flavonoïden in peterselie, vooral apigenine. Dit stofje komt vooral voor in de krachtige peterseliezaden, heeft zeer sterke antioxidatieve eigenschappen en kan de hersenwerking verbeteren. Peterseliezaadjes zijn eetbaar. Overdrijf er echter niet mee en gebruik geen zaadjes, wortel of etherische olie van peterselie als je zwanger bent!

Conclusie: Kruiden verbeteren cognitieve functies

Kruiden kunnen een waardevolle aanvulling zijn op onze dagelijkse voeding als we ons geheugen en concentratie willen verbeteren. Ginkgo Biloba, Gotu Kola, Ashwagandha, Bacopa Monnieri en Rhodiola Rosea zijn slechts enkele voorbeelden van kruiden die kunnen helpen bij het verbeteren van onze cognitieve functies. Het is belangrijk om te onthouden dat kruidensupplementen niet altijd veilig zijn voor iedereen. Raadpleeg daarom altijd een arts voordat je begint met het nemen van kruidensupplementen om te bepalen welke supplementen geschikt zijn voor je specifieke situatie.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole