Kruiden die galstenen kunnen voorkomen
Spread the love

Kruiden die galstenen kunnen voorkomen of verzachten, ze bestaan. Galstenen komen veel voor. Heel wat mensen hebben galstenen zonder het te beseffen. In dat geval blijven ze rustig zitten in de galblaas. Je ondervindt er dan weinig of geen hinder van. Wanneer ze in je galwegen terechtkomt of de uitgang van je galblaas blokkeren is het een ander, pijnlijk verhaal. Dat leidt tot pijnlijke galkolieken. Die kunnen zo hevig zijn dat de patiënt het bewustzijn verliest. Dan is ziekenhuisopname en een dringende medische tussenkomst onafwendbaar.

Hoe ontstaan galstenen en kun je ze voorkomen?

Galstenen ontwikkelen zich in je galblaas of het galkanaal. Als gevolg van het verdikken van gal in je galblaas, kunnen zich galstenen vormen. Galstenen leiden niet altijd tot symptomen. Als galstenen klachten veroorzaken is het vaak te laat en moet er operatief ingegrepen worden. de voornaamste klacht veroorzaken.

Een vraag voor onze voedingscoach? Stel ze gratis in onze chat!

Voeding belangrijk bij ontwikkelen van galstenen

Een vetrijke voeding is ook vaak oorzaak van galstenen. Die bestaan vooral uit cholesterol. Bij een te hoge concentratie aan slechte LDL- cholesterol in je galvloeistof, kunnen er zich microscopisch kleine kristallen vormen. In de beginfase heb je er weinig of geen last. Ze kunnen wel vlug ontwikkelen tot galstenen. Die variëren van steengruis tot stenen met een diameter van enkele centimeter. Ze zijn oorzaak van pijnlijke kolieken die zelfs voor bewustzijnsverlies kunnen zorgen. Dringende medische tussenkomst is dan nodig en in vele gevallen is een operatieve ingreep onafwendbaar.

Kruiden die galstenen kunnen voorkomen

Zoveel mogelijk verse kruiden aan je gerechten toevoegen is uitstekend om galstenen te voorkomen. Verse kruiden die galstenen kunnen voorkomen zijn vooral:

  • Paardenbloem
  • Duizendblad
  • Knoflook
  • Fenegriek
  • Kurkuma
  • Mariadistel
  • Pepermunt
  • Rozemarijn
  • Stinkende gouwe
  • Agave-extract
  • Olie van zoete sinaasappel
  • Groenten tegen galstenen: artisjokblad, radijs, rammenas, witloof en spruitjes, rode pepers, uien
  • Volkorengranen: vooral boekweit



Symptomen galstenen

Een tijdige diagnose kan dit in vele gevallen voorkomen. Maar het is zeker niet altijd makkelijk om galstenen tijdig op te sporen. Wanneer de diagnose valt is het in de meeste gevallen te laat en moet de galblaas operatief verwijderd worden. Symptomen die op de aanwezigheid van galstenen kunnen wijzen zijn namelijk vrij algemeen, zodat ze aan andere ongemakken kunnen gelinkt worden. De belangrijkste symptomen die kunnen wijzen op galstenen zijn:

  • Knagende pijn: deze knagende en zeurende pijn doet zich meestal voor net onder je borstbeen of onder je rechter ribbenboog.
  • Voeding: wie met galstenen kampt, heeft meestal een afkeer van vette voeding.
  • Opgeblazen gevoel: doet zich haast uitsluitend voor onmiddellijk na iedere maaltijd.
  • Misselijkheid en braken.
  • Geelzucht
  • Herhaalde oprispingen en luidruchtige boeren.

Kruiden die galstenen kunnen voorkomen: De oorzaken

Er bestaan verschillende oorzaken van galstenen. De belangrijksten zijn overgewicht, een gebrek aan lichaamsbeweging, ongezonde en vette voeding en een te hoog cholesterolgehalte. Andere factoren die het ontstaan van galstenen negatief beïnvloeden zijn:

  • Overgewicht en teveel buikvet
  • Voeding: het eten van voornamelijk vette voeding en veel (rood) vlees.
  • Een tekort aan vitamine C
  • Spijsvertering: een te trage stoelgang
  • Chronische stress
  • Te weinig gezonde onverzadigde vetten en vetzuren, vooral omega-3
  • Teveel omega-6 vetzuren
  • Diabetes
  • Schildklierproblemen
  • Teveel oestrogeen, het vrouwelijke hormoon
  • Hoge concentraties dierlijke vetten en te weinig plantaardige vetten, eiwitten en voedingsvezels
  • Teveel vrije radicalen
  • Geneesmiddelen: de anticonceptiepil heeft een negatieve invloed op het ontstaan van galstenen, vooral tijdens de eerste tien jaar dat je de pil slikt.
  • Zwangerschap: tijdens je zwangerschap groeit je risico op het ontwikkelen van galstenen.

Galstenen voorkomen en behandelen

Wil je galstenen voorkomen, dan moet je in de eerste plaats overgewicht vermijden en dus op je voeding letten. Afvallen doe je met een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Te vlug en te veel vermageren is echter ongezond. Het zal het ontstaan en de verdere ontwikkeling van galstenen extra in de hand werken.

Extra tips van de diëtiste:

  • Drinken: drink dagelijks minstens twee liter mineraal en niet bruisend water. Dat spoelt je lichaam schoon.
  • Lichaamsbeweging: zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging met een voorkeur voor wandelen, fietsen en zwemmen.

Suiker en witte meelproducten taboe

Een aangepaste voeding kan veel gezondheidsproblemen voorkomen, ook het ontstaan van galstenen. Dat doe je door zo weinig mogelijk suiker en witte meelproducten te gebruiken. Veel wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat ook calciumrijke voeding zoveel mogelijk moet vermeden worden om galstenen te voorkomen.

Extra tips van de diëtiste:

  • Calcium: is vooral aanwezig in vis, melk- en zuivelproducten als kaas en roomijs, in groenten (broccoli, Chinese kool, spinazie, rammenas, postelein en in radijsjes) en in fruit als abrikozen, appelen, dadels, kiwi’s en in pruimen.
  • Vezelrijke voeding: volkorenbrood en alle volkoren producten, verse (biologisch geteelde) groenten fruit zijn je beste wapens in de strijd tegen galstenen.
  • Vetten: beperk zoveel mogelijk het gebruik van verzadigde vetten, met de nadruk op vet vlees en bewerkte vleeswaren.
  • Onverzadigde vetten: uit zaden, plantaardige oliën, zoals zonnebloem-, tarwekiem- en olijfolie verdienen aanbeveling.
  • Rauwkost: met de voorkeur voor rammenas, artisjok, en molsla zorgen voor een doeltreffende galafvoer.
  • Vis: zet minstens tweemaal per week vette vis als zalm, paling, makreel, sardines en haring op je menu. Dit heeft een gunstig effect op je cholesterolgehalte.

Kies altijd natuurlijke en onbewerkte kruiden zonder toegevoegde stoffen, zowel tegen pijnlijke galstenen en andere aandoeningen:

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole