Komkommers: Dit kan deze groente allemaal voor onze gezondheid betekenen + Recepten

Spread the love

Komkommers zijn een van de meest populaire groente ter wereld. Ze zijn opvallend rijk aan aan gezonde voedingsstoffen en zijn des te armer aan calorieën. Ze zijn dus zowel interessant om je gezondheid te verbeteren en in stand te houden als om makkelijker af te vallen

Wat kunnen komkommers nog allemaal voor onze gezondheid betekenen?

Komkommers zijn afkomstig van de gelijknamige plant, en bestaan voor maar liefst 97 procent uit water. Ze bevatten ook veel gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels en sterke antioxidanten. Ze zijn knapperig en hebben een neutrale smaak. Komkommers eten we meestal rauw, maar we kunnen ze ook koken of kort roerbakken. Zelfs de schil van een komkommer is eetbaar en erg gezond.

Voedingswaarde van komkommers

Precies zoals alle groenten, hebben ook komkommers een hoge voedingswaarde. In deze opvallende groente vinden we vooral:

  • Vitaminen: naast vitamine K zijn  dat vooral vitamine A, B1, B2, B3,B5, B6 en B11 of foliumzuur, C en vitamine E
  • Mineralen: voornamelijk:  natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels:
  • Sterke antioxidanten

Sterke antioxidanten beschermen ons tegen de vrije radicalen, die onze gezondheid in gevaar kunnen brengen. Ze kunnen onze lichaamsweefsels beschadigen, ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.

Komkommer doet ons makkelijker afvallen

Dat komkommers ons helpen om meer vet te verbranden en makkelijker afvallen, maakt deze groente zo populair. Naast veel water, zijn komkommers ook rijk aan voedingsvezels. Water en vezels geven ons een snel en langdurig verzadigd gevoel, waardoor we minder eten. Met komkommer leid je geen honger en moet je geen calorieën tellen: komkommers bevatten namelijk weinig of geen calorieën.

Komkommers helpen ons van ons buikje af

Ongezond buikvet is het moeilijkste soort vet om vanaf te raken. Omdat komkommers zoveel water en vezels bevatte, helpt deze groente komkommer je van je opgeblazen gevoel na de maaltijd af. De vezels in de komkommer absorberen het vocht, en vormen een gelachtige substantie. Dat zorgt voor een regelmatige en vlotte stoelgang en verwijderd de aanwezige lucht in je darmen.  Met een platte buik als uiteindelijk resultaat. Het is dus zeker de moeite waard om voortaan komkommer aan je gezond eetpatroon toe te voegen.

Komkommers passen in een koolhydraatarm eetpatroon

Komkommers passen dus uitstekend in een koolhydraatarm eetpatroon. Groenten en andere voedingsproducten met weinig vocht, maakt het volgen van een eetpatroon met weinig koolhydraten er zeker niet makkelijker op. Samen met het verbranden van deze koolhydraten, verliezen we ook veel vocht. Dat gevaar bestaat niet bij het eten van komkommer, integendeel. Dankzij zijn hoog vochtgehalte helpt komkommer je vochtvoorraad aan te vullen.

Ook interessant: Gezonde wintergroenten die je zeker in je gezond eetpatroon moet inpassen

Gezond tussendoortje

Heb je regelmatig honger tussen twee maaltijden? Dan is komkommer een gezond en caloriearm tussendoortje. Komkommers kun je gerust onbeperkt eten.  Inspiratie voor een gezond tussendoortje met een combinatie van komkommer en:

  • Onbewerkte yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr zonder toevoegingen
  • Magere smeerkaas (+20)
  • Plakjes gekookt ei
  • Dille, onbewerkte natuurhoning zonder toegevoegde stoffen, peper en zout
  • Dipsaus van Griekse yoghurt suikervrije ketchup en mosterd
  • Broodje komkommer met wilde zalm
  • Een zelf gemaakte salade of smoothie met komkommer
  • In een wokschotel

Komkommers verkleinen ons risico op diabetes type 2

Komkommer helpt je aan een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Dat voorkomt dat we meer vet opslaan dan we verbranden. Een stabiele bloedsuikerspiegel verkleint ook ons risico op insulineresistentie en diabetes type 2. De schil van komkommers hebben nog een grotere invloed op onze bloedsuikerspiegel, insulineresistentie en diabetes. Met het extract van komkommerschillen is het zelfs mogelijk om diabetes omkeerbaar te maken, waardoor de symptomen grotendeels verdwijnen.

Andere voordelen van komkommer

Komkommer heeft nog heel wat andere gezondheidsvoordelen. Komkommer:

  • Hydrateert: komkommers bevatten gemiddeld 97 procent uit zuiver water. Het wordt namelijk door de komkommer zelf gefilterd
  • Zorgt voor sterke botten: en beschermt tegen osteoporose of botontkalking, vooral een probleem bij vrouwen in de menopauze
  • Is een echte verjongingskuur voor onze huid:  het helpt zowel ouderdomsvlekjes als rimpels en kraaienpootjes te verzachten
  • Werkt verfrissend en verzacht de pijn veroorzaakt door zonnebrand: leg enkele plakjes komkommer op de plaatsen waar je verbrand bent. Dat zorgt voor de nodige afkoeling
  • Verzacht de symptomen van maagzuur, brandend maagzuur en reflux
  • Zuivert ons van alle (giftige) afvalstoffen: die worden vooral veroorzaakt door ons ongezond eet- en leefpatroon, de vele lichaamsprocessen en het ongezonde leefmilieu
  • Ogen: Helpt tegen opgezwollen oogleden en wallen onder je ogen
  • Kan ons risico op veel voorkomende soorten kankers verkleinen: dankzij de aanwezigheid van stoffen als lariciresinol, pinoresinol en secoisolariciresinol vermindert het regelmatig eten van komkommers ons risico op veel voorkomende soorten kankers zoals borstkanker, eierstokkanker, baarmoederhalskanker en prostaatkanker.
  • Geeft je een aangename adem: Plaats een komkommerschijfje tegen je gehemelte en je zult het resultaat al vlug zelf ondervinden
  • Versterkt niet alleen je botten, maar ook je haar en je nagels
  • Helpt tegen hoofdpijn, zeker als gevolg van een kater een kater
  • Verbetert je nierfunctie en verkleint onze kans op pijnlijke nierstenen 

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.