Knoflook in een gezond eetpatroon
Spread the love

Knoflook in een natuurlijk eetpatroon verbetert niet alleen je gezondheid. Het helpt je ook meer opgeslagen vet verbranden waardoor je makkelijker afvalt. Als je iets aan je overgewicht wilt doen is knoflook geen wondermiddel. Je zult je eet- en leefgewoonten drastisch moeten aanpassen om je doel bereiken.  

Wat kan het gebruik van knoflook ook voor je gezondheid betekenen?

We kennen knoflook vooral als smaakmaker in onze keuken. Maar nu ontdekken we ook de sterke geneeskrachtige werking van knoflook. Dit kruid beschermt ons niet alleen tegen veel voorkomende aandoeningen. Resultaten van grootschalige wetenschappelijke onderzoeken leerden ons dat knoflook ons helpt meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker afvallen.

Knoflook verwant met ui, bieslook en prei

Deze plant maakt deel uit van de alliumfamilie en is zo nauw verwant met uien bieslook en prei. Knoflook is een bolgewas dat uit meerdere segmenten bestaat. Een knoflookbol heeft tussen de tien en twintig teentjes. Het is al eeuwen lang een populaire smaakmaker. Dankzij zijn gezonde bestanddelen zorgt knoflook ook voor vele gezondheidsvoordelen. Knoflook heeft een hoge voedingswaarde en barst van de gezond voedingsstoffen. In 100 gram knoflook vind je vooral:

  • Vitaminen: vooral vitamine B6 maar ook vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en vitamine C en E
  • Mineralen: zoals mangaan, selenium, fosfor, ijzer, natrium, kalium en calcium
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels
  • Sterke antioxidanten

Daarnaast vind je in knoflook geen vetten of cholesterol.

Knoflook helpt je makkelijker afvallen

Dat heeft het vooral te danken aan zijn gezonde voedingsstoffen zoals vitamine A, B1, B2, B3, C en E. Mineralen zoals ijzer, calcium, trage koolhydraten en voedingsvezels. Deze laatsten zijn belangrijke als je makkelijker wilt afvallen. Vezels geven je namelijk een snel en langdurig voldaan gevoel waardoor je minder vlug weer honger hebt en dus minder eet. Knoflook bevat allicine, een stof die je helpt makkelijker afvallen. Dit kruid activeert ook ons metabolisme waardoor we meer opgeslagen vet verbranden. Het werkt ook sterk vochtafdrijvend en is dus uitstekend bij vocht vasthouden of oedeem. Om makkelijker af te vallen voeg je aan je al je gerechten enkele teentjes knoflook toe.

Knoflook in een natuurlijk eetpatroon brengt je cholesterol in evenwicht

Knoflook in een natuurlijk eetpatroon verlaagt namelijk je slechte LDL- cholesterol en verhoogt zijn gezonde HDL-variant. Daardoor beschermt het ons ook tegen aderverkalking en hart- en vaatziekten.  Wetenschappelijke studies leren ons dat knoflook in een natuurlijk voedingspatroon onze slechte LDL- cholesterol verlaagt met gemiddeld 15 procent en ons risico op hart- en vaatziekten zelfs met 40 procent.

Knoflook in een natuurlijk eetpatroon zuivert ons lichaam 

Als gevolg van ons ongezond eetpatroon, onze vele lichaamsprocessen en onze slechte leef- en woonomgeving stapelen giftige afvalstoffen zich op in al onze lichaamsweefsels. Dankzij de aanwezigheid van zwavel helpt knoflook ons lichaam te zuiveren van al deze afvalstoffen. Dat komt niet alleen onze gezondheid ten goede. Een lichaam vrij van afvalstoffen verbrandt meer vet en verliest makkelijker zijn overgewicht. Zwavel beschermt ons ook onze organen tegen de schadelijke invloed van zware metalen, vooral lood. Knoflook in een natuurlijk voedingspatroon vermindert ook de symptomen een te veel zware metalen zoals hoofdpijn en een hoge bloeddruk. Zo ontdekten wetenschappers dat drie teentjes knoflook per dag porties knoflook doeltreffender zijn tegen deze symptomen dan D-penicillamine.

Knoflook in een natuurlijk eetpatroon verhoogt je weerstand 

Knoflook in een natuurlijk eetpatroon versterkt ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand. Daardoor zijn we minder vatbaar voor griep, verkoudheid, infecties van onze luchtwegen en bronchitis.

Werkt sterk ontstekingsremmend

De sterk ontstekingsremmende werking van knoflook is algemeen bekend. Het bevat veel allicine, een stof met een sterk ontstekingsremmende en zelfs genezende werking. Dat geldt alleen voor rauwe knoflook. Bij verhitting wordt de aanwezige allicine afgebroken. Pers regelmatig een teentje rauwe knoflook en verwerk het in een gezonde dip zoals hummus, in zelfgemaakte tzatziki van Griekse yoghurt en komkommer of in al je zelfgemaakte saladedressing.

Knoflook tegen osteoporose

Knoflook versterkt onze botten en beschermt tegen botontkalking of osteoporose. Dit komt vooral voor bij vrouwen in de overgang door de mindere aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Het stimuleert de aanmaak van dit hormoon. Knoflook vermindert ook de pijnlijke symptomen van artritis.

Beschermt je bloedvaten

Knoflook in een gezond eetpatroon zorgt voor een gezonde bloeddruk en beschermt zo onze bloedvaten tegen beschadigen. Een hoge bloeddruk kan microscopisch kleine scheurtjes in de wanden van je bloedvaten veroorzaken. Zo ontstaat littekenweefsel waardoor zich een vettige aanslag op de wanden van onze bloedvaten vormt. Dat is op zijn beurt oorzaak van aderverkalking en hart- en vaatziekten.

Zorgt voor een gezonde bloeddruk 

Knoflook in een natuurlijk eetpatroon is uitstekend tegen een hoge bloeddruk en zorgt daardoor voor een gezonde hartfunctie en voor soepele en gezonde bloedvaten. Knoflook ontspant en verwijdt onze bloedvaten. Dat zorgt op zijn beurt voor een betere bloedcirculatie en een betere doorbloeding.

Knoflook beschermt tegen huidaandoeningen 

Knoflook vertraagt ons natuurlijk verouderingsproces en zorgt zo voor een jonge, stralende en strakke huid. Het helpt tegen veel voorkomende huidaandoeningen zoals acne, eczeem en vooral psoriasis. Naast allicine vinden we in knoflook nog andere ontstekingsremmende stoffen. Knoflookolie inwrijven op onze huid vermindert de vervelende symptomen van deze huidaandoeningen.

Knoflook in een natuurlijk eetpatroon vertraagt haaruitval 

Knoflook kan ervoor zorgen dat je haar minder snel uitvalt. Het doodt namelijk schimmels. Heb je last van haaruitval? Wrijf dan een teentje knoflook over je hoofdhuid. Dat verbetert de bloedcirculatie waardoor de haarwortels beter worden gevoed. Knoflook helpt bij haarverlies door schimmels, slechte doorbloeding en een tekort aan vitaminen.

Knoflook verbetert je prestaties

Onderzoek leert dat knoflook in een natuurlijk voedingspatroon ons uithoudingsvermogen en zo onze (sport) prestaties verbetert.

Knoflook is niet geschikt voor iedereen

Knoflook is een natuurproduct met weinig of geen bijwerkingen. Toch is het spijtig genoeg niet voor iedereen geschikt. Slik je bloedverdunners of ben je gevoelig voor uien? Gebruik dan best geen knoflook. Knoflook werkt namelijk sterk bloedverdunnend en versterkt nog de werking van deze geneesmiddelen. Bij diegenen die gevoelig zijn voor uien kan knoflook brandend maagzuur, misselijkheid en winderigheid veroorzaken.

Slechte adem voorkomen

Wil je van alle voordelen van knoflook genieten zonder een slecht ruikende adem? Gebruik dan bij voorkeur zwarte knoflook. Dit soort knoflook bevat maar liefst twee keer zoveel antioxidanten dan de witte variant.

Recepten met knoflook

Knoflooksoep

Ingrediënten voor vier personen: zes teentjes knoflook, twee eetlepels, olijfolie, saffraan, twee eetlepels amandelschilfers, 750 milliliter kippenbouillon, takjes peterselie

Bereiding

  • Fruit de knoflook in olijfolie op laag vuurtje
  • Week intussen de saffraan in een eetlepel water
  • Rooster de amandelen goudbruin
  • Schenk de bouillon en de saffraan bij de knoflook en laat tien minuten zachtjes koken
  • Breng de soep op smaak met (versgemalen) peper en garneer met de geroosterde amandelen en fijngesnipperde peterselie.

Tuinkruidensalade met knoflook

Ingrediënten voor vier personen: twee teentjes knoflook, veertig gram fijn gemalen hazelnoten, 50 gram verse koriander, rijstolie, vier eetlepels, extra vierge olijfolie; vierhonderd gram limabonen uit blik, gram snoepkomkommers, twintig gram verse basilicum, vijftien gram verse gram munt, twintig gram verse dille, vijftig gram platte peterselie en twee limoenen,

Bereiding

Rooster de hazelnoten vijf minuten zonder olie of boter op middelhoog vuur

Schep regelmatig om. Laat iets afkoelen en hak grof

  • Snipper de knoflook en snijd in de breedte in dunne plakje
  • Doe de plakjes knoflook en de rijstolie in een pan met dikke bodem
  • Verhit de olie op middelhoog vuur tot deze begint te borrelen
  • Frituur de knoflook goudgeel en roer regelmatig
  • Leg de knoflook op keukenpapier, bestrooi met zout en laat uitlekken. De knoflook wordt na het uitlekken knapperiger
  • Snijd de koriander in kleine stukjes
  • Verhit één derde van de olijfolie en bak de koriander twee minuten met een snuifje peper en zout op een zacht vuurtje
  • Spoel de bonen onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Snijd de komkommer in schuine plakje
  • Hak de basilicum, peterselie en basilicum fijn en de dille en peterselie grof
  • Boen een limoen schoon, rasp de groene schil en pers ze allemaal uit
  • Maak een dressing van de rasp, drie eetlepels sap en de overgebleven olijfolie
  • Verdeel de verse kruiden en de gesneden steeltjes (behalve de gebakken koriander), bonen en komkommer over een serveerschaal
  • Meng met de dressing
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Verdeel de hazelnoten, gebakken koriander en knapperige knoflook erover

Paddenstoelen met knoflook en prei

Ingrediënten voor vier personen: 300 gram paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen, shiitake en eekhoorntjesbrood), kastanjechampignons, een teen knoflook, een eetlepel olijfolie, een theelepel kruidenmix en 300 gram fijn gesneden prei gesneden prei

Bereiding

  • Verwijder de stelen van de paddenstoelen en snijd de hoedjes in repen
  • Laat de andere paddenstoelen uit de mix heel
  • Snijd de kastanjechampignons in kwarten en snipper de knoflook fijn
  • Verhit de olie en bak de paddenstoelen twee minuten op een hoog vuurtje 
    Voeg de knoflook en prei toe en roerbak twee minuten
    Breng op smaak met eventueel zout

Maximaal genieten van alle voordelen van knoflook die je afwisselend en natuurlijk te eten, gecombineerd met een natuurlijk voedingssupplement met knoflook. Controleer altijd op de aanwezigheid van toegevoegde stoffen:

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.