Keukengerei
Spread the love

Keukengerei schoonmaken voorkomt de vorming van bacteriën.

Die maken je ziek en eens ze je keuken veroverden zijn ze moeilijk te bestrijden.  


Na elke kooksessie je keuken en keukengerei schoonmaken is dus de boodschap.

Welke producten gebruik je bij deze schoonmaak en hoe pak je dit best aan?

Koken is populair. Zowat iedereen staat wat graag in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Maar na het kokkerellen wacht de afwas en daar zijn weinig of geen gegadigden voor te vinden. Niet alleen je keuken kan dan een schoonmaakbeurt best gebruiken. Keukengerei schoonmaken is zo mogelijk nog belangrijker.

Dat is nodig na iedere kookbeurt. Aangekoekte en achtergebleven etensresten zijn de ideale voedingsbodem voor allerlei bacteriën.

En die wil je liefst niet in huis hebben. Met een regelmatige en aangepast schoonmaakbeurt blijft niet alleen je keuken netjes blinken. Dan moet je ook bij het gebruik van al je keukengerei niets vrezen.

Is je keuken en je keukengerei weer spic en span? Laat dan je afval niet rondslingeren.

Alle afval kun je milieuvriendelijk scheiden met de afvalemmer.

De juiste afvalemmer gebruiken lijkt voor velen wellicht banaal, maar dat is het zeker niet.

Dat stelt je in staat om het afval te sorteren zoals het moet. 

De juiste afvalemmer laat zich ook makkelijk schoonmaken.

Regelmatig schoonmaken met een heet sopje volstaat.

Keukengerei schoonmaken: de houten snijplankjes 

Keukengerei schoonmakenHouten snijplankjes zijn keukenhulpjes die veel worden gebruikt. In deze houten plankjes vormen zich razendsnel allerlei bacteriën. Een grondig en aangepast onderhoud dringt zich hier zeker op.

Houten snijplankjes maak je best niet in de vaatwasser schoon. Gebruik bij voorkeur een snuifje keukenzout om de plankjes schoon te schrobben. Dat doe je best met keukenpapier. Wrijf daarna met een halve citroen de plank grondig in. Spoel grondig en droog af en je snijplankjes zijn klaar voor volgende keukensessie.

Keukengerei schoonmaken: Vuur, oven en microgolf

Een robuust fornuis reinig je best met een metaalspons en wat keukenzout. Erna even met afwasmiddel en klaar. Het rooster zelf kan je ook even laten weken in cola. Inductiekookplaten maak je best proper met gewoon afwasmiddel en een zachte vezeldoek. Kruimels gemorst in de oven? Haal de stofzuiger erbij, dat gaat vaak het snelste.

Keukengerei schoonmakenReinigen van gemorste en-of aangekoekte sauzen of vetten kan je gemakkelijk doen met schijfjes citroen. Warm die op in een schaaltje gedurende tien minuten in de oven of twee minuten in de microgolfoven). Het vuil gaat er nadien veel gemakkelijker af.

Keukengerei schoonmaken: Keukenmessen

Goede keukenmessen zijn kostelijk en vragen dan ook een regelmatig en aangepast onderhoud.

De vaatwasser is de makkelijkste oplossing, maar dat is zeker geen goed idee. Keukenmessen reinigen doe je met warm water, een goed afwasmiddel en een propere zachte doek.

Keukengerei schoonmakenBerg je keukenmessen niet zomaar op in je besteklade. Die horen thuis in een messenblok. Zo bescherm je ze voor allerlei beschadigingen en worden ze minder vlug bot. Voor de lange levensduur van je keukenmessen gebruik je best altijd een houten snijplank.

Keukengerei schoonmaken: Vettige en aangebrande pannen 

Vettige en aangebrande pannen schoonmaken kan best zonder intensief schrobben. Een bodempje azijn enkele minuten laten intrekken of een halve vaatwastablet in je pan oplossen doen wonderen. De binnenkant van je pannen schoonmaken doe je best door met een droog theezakje over het vet te wrijven. Het aangebrande vet lost langzaam op. Verwijder vet aan de buitenkant van pannen

Keukengerei schoonmakenNeem een grotere pan dan diegene die je wil schoonmaken. Doe vijf eetlepels baking soda in een beetje water. Plaats de kleinere pan in de grotere en laat het water met de soda gedurende 30 minuten sudderen.  Nu kun je het vet makkelijk verwijderen. Het is zonder twijfel de meest doeltreffende manier om aangebrand vet aan de buitenkant van pannen te verwijderen.

Keukengerei schoonmaken: glanzende en streeploze wijnglazen

Propere, glanzende wijnglazen hebben toch altijd dat tikkeltje meer. De glazen wassen in de vaatwasser zorgt voor kalkaanslag of een matte schijn en dat wil je dus juist niet. Was ze daarom zelf, in warm water met een beetje afwasmiddel.

Laat ze maximum enkele minuten omgekeerd ‘uitlekken’ en droog ze  met een droge linnen doek.

Keukengerei schoonmakenWijnglazen bewaar je best in een kast met de kop naar boven, anders kan het zijn dat de geur van de kast in het glas trekt.

Keukengerei schoonmaken: Zilverbestek

Ook zilverbestek houd je best uit je vaatwasmachine. Je kunt het zelf afwassen in heet water met mild afwasmiddel. Gebruik daarbij een zachte doek om krassen te voorkomen. Spoel het bestek na met lauw water en wrijf  het droog met een zachte handdoek. Op deze manier blijft het lang en mooi blinken!

Keukengerei natuurlijk schoonmaken

Veruit de meeste schoonmaakproducten die in de handel verkrijgbaar zijn bevatten uitsluitend chemische middelen.  Die veroorzaken allerlei allergische reacties en andere gezondheidsproblemen. Ze zijn ook slecht voor ons leefmilieu.

Het kan ook anders. Natuurlijke reinigingsmiddelen om aangebrand vet milieuvriendelijk te verwijderen maak je makkelijk zelf.

Recept milieuvriendelijk afwasmiddel

Keukengerei schoonmaken

Dit afwasmiddel maakt alle bacteriën onschadelijk, verwijdert vet en elimineert vieze geurtjes.

Ingrediënten:

3 citroenen

⅔ kopje zout

½ kopje witte azijn

1 kopje water

2 eetlepels glansspoelmiddel voor vaatwassers (optioneel)

Bereiding

Was en snijd de ongeschilde citroenen in kleine stukjes.

Voeg de stukjes citroen en het zout toe aan in een blender en meng het goed.

Voeg de azijn, het water en eventueel het glansspoelmiddel toe en meng het gedurende een paar minuten op de hoogste stand, totdat alles goed gemengd is.

Doe het mengsel in een pan op middelhoog vuur gedurende 15 minuten.

Roer constant met een lepel om te voorkomen dat het blijft plakken.

Giet het mengsel in een kom en laat het afkoelen.

Doe het wanneer het volledig afgekoeld is in een bak met een deksel en bewaar het in de koelkast.

Gebruik het zoals een klassiek afwasmiddel.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole